Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Voor verlof wegens ziekte, doktersbezoek e.d. kunnen de ouders melding maken via Isy. Bij twijfel neemt de leerkracht contact op met de directie. Ouders zijn zelf verantwoordelijk om hun kind beter te melden via Isy.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Voor extra verlof dienen ouders een verlofformulier in te vullen. Dit formulier is te vinden op de boekenplan in ISY. Kinderen hebben recht op 1 snipperdag per schooljaar. Deze moet minimaal twee weken voordien aangevraagd worden en kan niet opgenomen worden tijdens de zogenaamde toetsweken. De datum van de toetweken wordt, samen met andere belangrijke data, gedeeld met ouders via ISY en het informatieblaadje van de school.
De artikelen 11 tot en met 15 van de Leerplichtwet vormen het uitgangspunt om dit verlof wel of niet te verstrekken. De reactie naar de ouders is eveneens schriftelijk.
Extra vakantiedagen worden alleen toegekend indien zij vallen onder de noemer andere buitengewone omstandigheden, te weten:
Familieomstandigheden, incl. samenlevingsvormen:
Huwelijk, overlijden, jubilea: 1 of 2 dagen
Verhuizing: 1 dag
Gezinsuitbreiding: 1 dag
Uitzonderlijke situaties: enkele dagen
Als zelfstandige ondernemer of werknemer indien tijdens
de schoolvakanties geen vrij genomen kan worden: maximaal 10 dagen
Uitzonderlijke gevallen: maximaal 5 dagen
Medische of sociale redenen: De verlofnoodzaak moet blijken uit een verklaring van de arts: max. 10 dagen
Verlof wegens kennelijke onredelijkheid: Indien weigering van verlof zou leiden tot kennelijk onredelijk situaties kan extra verlof worden verleend. Het belang van het kind staat hierbij centraal: Maximaal 10 dagen
Langdurig verlof: Indien er verlof wordt aangevraagd voor een periode van meer dan 10 dagen, beslist de ambtenaar leerplicht, nadat deze eerst de directeur gehoord heeft.
De aanvraag dient altijd schriftelijk te worden gericht aan de ambtenaar leerplicht.
Extra verlof wordt altijd geregistreerd in de verzuimregistratie. Uit bovenstaande tekst begrijpt u dat de directie geen toestemming zal verlenen bij aanvragen voor tussentijdse vakanties, ook niet als het gaat om de bekende lange weekends. De directie hoopt dat u begrip heeft voor de aanpak, zoals die –wettelijk opgedragen- door ons wordt uitgevoerd.