Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Ook dit schooljaar scoren de leerlingen van groep boven de inspectienorm. Uit de analyse van de resultaten kwam het volgende naar voren:
Analyse van de eindresultaten schooljaar 2018-2019.
De gemiddelde schoolscore op de eindtoets 2019 was 536,4 en geeft ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 535,7 dus een voldoende score weer.
De percentielscore ziet er als volgt uit:
Lezen: 69 % Taalverzorging: 63 % Schrijven: 80 % Rekenen: 34 % Totaal: 57 %
De afwijkende (zwakke) score op rekenen komt overeen met hetgeen we verwachten van deze groep leerlingen.
Dit zien we ook terug in de referentieniveaus:
Lezen: 1F-18 leerlingen 2F-16 leerlingen
Taalverzorging: 1F-18 leerlingen 2F-12 leerlingen
Rekenen: 1F-15 leerlingen 2F-7 leerlingen
De Domeinanalyse laat zien dat we in moeten zetten op:
Lezen: samenvatten Taalverzorging: spelling niet-werkwoorden
Rekenen: getallen
Let op: de Inspectie van het Onderwijs telt de resultaten van de eindtoets in schooljaar 2020-2021 niet mee in de beoordeling van de scholen en past op een later moment een correctie toe in verband met de coronacrisis.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Om de ontwikkeling van leerling zo goed mogelijk te volgen, wordt het schoolwerk dagelijks bekeken en geanalyseerd. Aan de hand van methodetoetsen en toetsen van het leerlingvolgsysteem (CITO) kunnen we controleren of de doelen zijn behaald en welke aanpak er voor het vervolg nodig is. Dit is een voortdurende cyclus die we doorlopen op school-, groeps- en individueel niveau om te controleren of ons onderwijs nog aansluit bij wat leerlingen van ons nodig hebben.
Bij OBS De Iemenhof wordt in januari/februari van groep 8 een definitief advies gegeven op basis van de LVS, methode gebonden toetsen, werkhouding en huiswerk attitude. Na de Eindtoets van 2021 is gekeken of er nog adviezen bijgesteld konden worden.
De uitstroom naar het Voortgezet Onderwijs ziet er voor het schooljaar 2020-2021 als volgt uit:
VMBO BB - 5 leerlingen
VMBO BB/KB - 4 leerlingen
VMBO KB - 1 leerling
VMBO KB/TL - 2 leerlingen
VMBO GL/TL - 9 leerlingen
VMBO TL/HAVO - 3 leerlingen
HAVO - 2 leerlingen
HAVO/VWO - 1 leerling
Kinderen leren en ontwikkelen op school competenties die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving. Dit zijn vaardigheden zoals samenwerken, conflicten oplossen en zelfredzaamheid. Sociale competenties dragen daarmee bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school, het verbeteren van de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap. Onze scholen kenmerken zich door een grote diversiteit. Aansluitend op onze visie “Met oog voor de wereld!”, gebruiken we dit jaar om per locatie beleid te ontwikkelen dat aansluit bij de specifieke behoefte van de schoolpopulatie.
Onze school is in 2014 bezocht door de Inspectie van Onderwijs. Er is toen een basisarrangement afgegeven. In 2020 is onze school opnieuw bezocht door de inspectie. Alle groepen zijn bezocht en er zijn fijne gesprekken gevoerd met de aanwezige inspectrices. Er zijn door de inspectie geen tekortkomingen geconstateerd en zij was van mening dat we een duidelijk, goed beeld hadden van de school en onze ambities!