Op welke manier informeert deze school de ouders?
Contact tussen ouders/verzorgers en school
Algemene informatie over de leerstof en andere bezigheden in de klas zal de leerkracht via MijnSchool aan de ouder melden. Op MijnSchool kunt u als ouder ook extra informatie over wat er een bepaalde periode gespeeld heeft of staat te gebeuren, lezen.
Aan het begin van het schooljaar vinden startgesprekken plaats met alle ouders van de school. Het startgesprek is een investering in de relatie tussen ouders en school. Als ouders en leerkracht elkaar hebben leren kennen bij de start, weten ze elkaar makkelijker en sneller te vinden als er een situatie is die daarom vraagt. In een startgesprek kunnen ouders vertellen over hun kind, wat het kan, wat het niet kan, waar hun kind blij van wordt, en waarvan niet, bijzondere eigenschappen, gezondheid en wat de leerkracht nog meer zou moeten weten. Het startgesprek is ook essentieel wanneer de leerkracht voor de tweede keer dezelfde klas heeft. Wederzijdse verwachtingen tussen ouders en school kunnen worden uitgesproken. Ook kunnen afspraken worden gemaakt over hoe ouders en school in het komende jaar samen optrekken. Ieder vanuit zijn eigen deskundigheid, maar wel samen, zodat een kind goed tot zijn recht kan komen.
Naar aanleiding van de rapporten zijn er twee keer per jaar (jan./febr. en jun/juli) de zogenaamde 10-minutengesprekken. Voor beide gesprekken worden de ouders via mail uitgenodigd om zich in te schrijven via de ouderplanner van MijnSchool.
Op uitnodiging van de leerkracht kunt u ook tweemaal per jaar extra gevraagd worden om op de contactavond te komen voor een gesprek over de vorderingen van uw kind. Indien u niet door de leerkracht voor de contactavond bent uitgenodigd, maar u wilt toch komen omdat u bijvoorbeeld zelf iets wilt bespreken, dan bent u van harte welkom. Bij nieuwe kinderen vinden we het fijn als beide ouders de eerste contactavond samen bezoeken
Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school
· Op het plein, telefonisch of via MijnSchool kunt u iets doorgeven aan de leerkracht over uw kind. Heeft u iets waarover u even rustig wilt praten, maak dan een afspraak.
· Tijdens het startgesprek vertelt de leerkracht in hele grote lijnen wat er het schooljaar staat te gebeuren. De ouders ontvangen aan het eind van het gesprek een hand-out met meer uitleg over de leerstof die hij of zij dat jaar gaat behandelen.
· Op het moment dat er nieuws is, wordt dit geplaatst op MijnSchool. Bij urgent nieuws zal er een spoedbericht vanuit MijnSchool naar de ouders worden verstuurd. Hierdoor bent u altijd up-to-date.
· Aan het begin van het schooljaar krijgen alle oudsten een schoolkalender over het schooljaar mee met allemaal praktische informatie.
· De website bevat informatie over de school. Veel documenten, zoals de schoolgids, de schoolkalender, het SOP zijn daar terug te vinden.
· Geregeld en bij afronding van thema’s of projecten stellen wij ouders in de gelegenheid om het werk van de kinderen te bekijken. Tevens kunnen kinderen dan aan hun ouders vertellen waar ze mee bezig zijn of gaan. Ook kunnen ouders eventueel samen met hun kind(eren) werken of spelen.
Info aan gescheiden ouders
Gescheiden ouders zijn volgens artikel 377 van het Burgerlijk Wetboek verplicht om elkaar te informeren over belangrijke zaken rondom hun kind. Soms is de relatie tussen de ouders niet goed. Als de school hiervan weet, is deze verplicht beide ouders actief van informatie te voorzien. Beide ouders worden betrokken bij belangrijke beslissingen en ontvangen dezelfde informatie van de school. Soms heeft maar één van de ouders gezag over het kind. De ouder zonder gezag heeft geen zeggenschap over het kind, maar wel recht op informatie. De school is verplicht informatie over het kind te geven als de ouder daar om vraagt. De ouder heeft geen recht op inzage in het dossier van zijn kind, maar mag wel belangrijke informatie in zien als de schoolprestaties.