OUDERS EN SCHOOL
Hoe ouders worden betrokken
Wij vinden goed oudercontact en ouderbetrokkenheid van groot belang. We onderscheiden ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie.
Onder ouderparticipatie verstaan we actieve ondersteuning van ouders door onder andere de inzet van klassenouders.
Onder ouderbetrokkenheid verstaan we de wijze waarop ouders en school elkaar informeren.
Informatievoorziening via Parro en de nieuwsbrief
Net als de kinderen zijn de ouders van de school zeer belangrijk. De school heeft het vertrouwen en de steun van ouders nodig om goed onderwijs te kunnen geven. Wij vragen van u als ouder om de school te leren kennen. U weet dan welke activiteiten uw kind doet. De leerkrachten van de school nemen de verantwoording voor het onderwijs op school.
Wij vragen u, in het belang van uw kind, ons daarbij te steunen. U kunt altijd langskomen als u vragen heeft.
Via de schoolapp “Parro” en de maandelijkse nieuwsbrieven blijft u op de hoogte van alle wetenswaardigheden van de school.
Ook vindt u algemene informatie op onze website www.willibrordus.nl.
Ouderavonden
Aan het begin van het schooljaar organiseren wij een inloopmiddag/avond voor alle ouders. U krijgt dan in de klas van uw kind informatie over het desbetreffende schooljaar. Ook kunt u boeken en materialen inzien waar uw kind mee werkt. In de hal is er een informatiemarkt.
Contactouder
Wij maken gebruik van contactouders binnen de school. Die worden door de leerkracht gevraagd. Dit houdt in dat er in iedere groep een ouder is die het contact onderhoudt tussen ouders en de leerkracht. Ook organiseren deze ouders bijvoorbeeld extra festiviteiten, zoals de begeleiding van excursies en verjaardagen, maar kunnen ook de luizencontrole doen. Aan het begin van het schooljaar wordt deze ouder via Parro bekend gemaakt.
De Medezeggenschapsraad (MR)
In de MR praten ouders en personeel samen over belangrijke ontwikkelingen in en rond de school. De MR adviseert de directie hierover en in sommige gevallen moet de MR bepaalde directiebesluiten ook goedkeuren. De MR houdt zich onder andere bezig met zaken als huisvesting, formatieplan, begroting, sollicitaties en schoolmanagement. De MR van de Sint Willibrordus wordt gevormd door drie personeelsleden en drie ouders.
De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)
SIKO heeft een GMR, die is samengesteld uit de medezeggenschapsraden van alle afzonderlijke scholen. De GMR vergadert meestal vijf keer per jaar. De algemeen directeur van SIKO is bij elke vergadering aanwezig. Zij treedt op als vertegenwoordiger van het bevoegd gezag en is adviseur. De onderwerpen waarover de GMR vergadert, betreffen alle zaken die het schoolbelang overstijgen en die het SIKO-belang dienen. Daartoe hebben alle afzonderlijke medezeggenschapsraden bevoegdheden overgedragen aan de GMR. De GMR heeft ook de bevoegdheden advies uit te brengen of instemming te betuigen of te weigeren
Startgesprekken
In september houden wij in de groepen 3 t/m 8 startgesprekken met het kind en de ouders.
Voortgangsgesprek
In november en februari vinden er voortgangsgesprekken plaats in de groepen 3 t/m 7. In groep 8 worden er in januari gesprekken gehouden over het voorlopig advies. Aan het einde van het jaar vinden er geen gesprekken meer plaats, mits de leerkracht of ouders dit specifiek aanvragen.
Rapport
De ouders van de leerlingen uit groep 1 en 2 hebben ieder half jaar een gesprek met de leerkracht over de ontwikkeling van hun kind. Dit gebeurt aan de hand van het leerlingvolgssyteem IEP.
In de groepen 3 t/m 8 krijgen de kinderen een rapport in februari en juni