Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer een kind ziek is en daarom niet naar school kan gaan, bellen ouders voor schooltijd 010 273 00 20. Als dat niet mogelijk is, dan kunnen ouders ook de schoolapp Parro gebruiken.
Kinderen kunnen niet ziek worden gemeld via e-mail, omdat e-mailberichten vaak pas later op de dag worden geopend.
Wij vragen afspraken die niet-dringend zijn met huisarts, tandarts, fysiotherapeut, orthodontist, logopedist, en dergelijke zoveel mogelijk buiten de schooltijden te laten plaatsvinden, maar wij weten ook dat dat lastig kan zijn. In dergelijke gevallen geven ouders tijdig bij de groepsleiding aan op welk moment het kind er niet is.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Leerplichtige kinderen kunnen buiten de schoolvakanties nooit extra vakantieverlof krijgen. Verlof in de eerste twee schoolweken van het schooljaar is wettelijk niet toegestaan.
Wanneer verlof wordt aangevraagd om gezondheidsredenen dan is een medische verklaring nodig. Wanneer verlof wordt aangevraagd vanwege vieringen al dan niet met een religieus karakter, dan worden deze gehonoreerd voor de omvang van 1 dag en enkel op de datum waarop de viering daadwerkelijk is.
In verband met bijzondere gebeurtenissen, omstandigheden of calamiteiten kan verlof worden aangevraagd vanwege ‘gewichtige redenen’. Als regel geldt, dat een gezin tenminste eenmaal per jaar gedurende twee weken met vakantie moet kunnen gaan. Aangezien in een jaar de zomervakantie, de kerstvakantie en meestal ook de meivakantie hiervoor kunnen worden gebruikt, wordt extra vakantieverlof in de regel nooit toegestaan. Verlofaanvragen die het karakter hebben van extra vakantieverlof worden altijd beoordeeld door de leerplichtambtenaar. Het advies is bindend. Een familiebezoek, verwachte verkeersdrukte, het niet kunnen boeken van een vliegticket in een bepaalde week of een speciale vakantieaanbieding (ook niet als oma en opa de reis aanbieden) zijn géén geldige redenen. Ook een werkgeversverklaring of een inschrijvingsbewijs van de Kamer van Koophandel vormen geen reden om automatisch extra vakantieverlof te krijgen. Bijna altijd liggen hieraan economische en/of organisatorische redenen ten grondslag en dit is volgens de leerplichtwet geen reden om extra vakantieverlof te mogen verlenen.
Verlof moet ruim op tijd schriftelijk door het invullen van een verlofformulier bij de directeur van Montessori Schiedam aangevraagd worden. Het aanvraagformulier kan niet online worden ingevuld , omdat het persoonlijk moet worden ondertekend. Een printversie is te vinden op de website van Montessori Schiedam.
De directeur beoordeelt de geldigheid van kort verlof zelf en geeft op basis van de wet- en regelgeving wel of geen toestemming. Gaat het om een aanvraag voor de omvang van meer dan tien schooldagen, dan stuurt de directeur de aanvraag ter beoordeling door naar de leerplichtambtenaar.