Op welke manier informeert deze school de ouders?
Er is een onderscheid te herkennen in:
- informatiegericht communiceren
- relatiegericht communiceren
- samenwerkingsgericht communiceren (Vries, de, 2010)
Informatiegerichte communicatie:
Ouders worden over praktische zaken geïnformeerd via de Parro app. Deze app is gekoppeld aan ons LAS (ParnasSys). Deze app wordt gebruikt om mededelingen te doen, bestanden te delen, de jaarkalender te delen, het plannen van gesprekken en kort individueel contact met ouders (denk hierbij aan het plannen van een afspraak). Uitgebreide informatie en het delen van grote bestanden wordt gedaan via de mail. Er wordt vanuit ParnasSys met ouders gemaild. Voor iedere vakantie wordt er een uitgebreide Beukennote via de mail met ouders gedeeld. Hierin worden allerlei schoolse en bovenschoolse ontwikkelingen gedeeld met ouders. In het ouderportaal kunnen ouders algemene gegevens inzien, absenties bijhouden en terugvinden hoe hun kind gescoord heeft op de Cito toetsen.
Relatiegerichte communicatie:
Gedurende het schooljaar worden er allerlei activiteiten georganiseerd om ouders bij de school te betrekken. We starten het schooljaar met een startfeest. We vinden het belangrijk dat ouders elkaar aan het begin van het schooljaar kunnen ontmoeten en op een informele manier met het team in contact kunnen komen. Nieuwe ouders kunnen bv kennismaken met ouders van klasgenootjes. Het is positief starten van een nieuw schooljaar werkt als een stevig fundament. Naast het startfeest organiseren we ieder jaar een open week. In die week kunnen ouders of opa’s en oma’s een uurtje met hun kind ‘meelopen’. Zo krijgen zij een beeld van de manier waarop het onderwijs op school georganiseerd wordt. Naast de open week worden er ook Kijkochtenden georganiseerd. Ouders en andere geïnteresseerden kunnen dan op school komen kijken waar de kinderen de afgelopen weken mee bezig zijn geweest. Deze ochtenden worden altijd afgesloten met een muzikaal optreden van alle stamgroepen. Eén keer per jaar wordt er een ouder/kind workshopavond georganiseerd. Ouders en kinderen kunnen samen workshops volgen die gerelateerd zijn aan het onderwijs dat gegeven wordt op de Dorpsbeuk. De kinderen geven daarbij uitleg aan hun ouders.
Samenwerkingsgerichte communicatie:
Aan het begin van het schooljaar zijn er startgesprekken. 4 keer per jaar worden er portfoliogesprekken georganiseerd. Samen met ouders en kind wordt besproken hoe het kind optimaal tot ontwikkeling kan komen. 3 keer per jaar wordt er een ouderresponsgroep georganiseerd. Met de ouderresponsgroep wordt er gesproken over het onderwijs dat gegeven wordt bij ons op school en wordt er met elkaar gesproken over eventuele ontwikkelingen in de toekomst. De input van ouders wordt meegenomen bij eventuele besluitvorming of er worden op basis van de input aanpassingen gedaan.