Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?
Hieronder leest u onze gebruikelijk werkwijze, welke anders kan zijn ten tijde van Corona. Actuele aanpassingen worden gecommuniceerd via Social Schools.
De St.Michiel is de enige school in het dorp en vormt daarmee een belangrijk onderdeel van de gemeenschap in Schalkwijk. Via de medezeggenschapsraad, de ouderverening, de kluscommissie en de groepsouders tonen de ouders hun betrokkenheid bij de school. Dit vergroot de kwaliteit van het onderwijs en versterkt het gemeenschapsgevoel en daarmee de veiligheid van de leerlingen.
We betrekken ouders op verschillende manieren bij het onderwijs van de kinderen. Als school en ouders hebben we immers aanvullende kennis over de kinderen. Jaarlijks zijn er vier 'standaard' momenten waarop de leerkracht en ouders elkaar spreken. Binnen drie weken na de zomervakantie organiseren we een startgesprek. Hier maken ouders en de leerlingen vanaf groep 3 samen kennis met de leerkracht en bespreken ze de wederzijdse verwachtingen voor het komende schooljaar. Vanaf groep 3 willen we graag dat leerlingen deelnemen aan dit startgesprek, het gaat immers over hen. Zo kunnen kinderen ervaren dat ouders en leerkrachten samenwerken en vergroten we hun verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces. Om dezelfde reden zijn leerlingen in groep 8 ook bij het adviesgesprek voor het voortgezet onderwijs. In februari zijn de rapportgesprekken. Hier zijn de de leerlingen vanaf groep 5 welkom. In november en juni zijn er ook momenten waarop wordt gekeken of er behoefte is aan een aanvullend gesprek. Zowel de leerkracht als ouders kunnen aangeven hier behoefte aan te hebben. Samen wordt gekeken of de leerling hierbij aanwezig zal zijn of niet.
Aan het begin van het jaar organiseren we een ouderinformatieavond voor de groepen 1-2, 3 en 8. In deze groepen spelen een aantal belangrijke nieuwe zaken waar we ouders graag over informeren, bijvoorbeeld over de organisatie van het onderwijs, het leren lezen in groep 3 en over het proces naar het voortgezet onderwijs in groep 8.
Er zijn drie inloopmomenten in het jaar waarin ouders welkom zijn om in de groep te komen kijken naar de methoden, werkjes en de toetsen van de leerlingen. Ook wordt er ieder jaar in iedere groep een 'Kanjerles' gegeven voor leerlingen en ouders samen.
We hebben 'klus' ouders die allerhande klussen in en voor de school verzorgen, variërend van het maken van taak/plan borden tot het repareren van schoolfietsjes en het halen van ballen uit de dakgoot.
Iedere groep heeft een groepsouder die de leerkracht ondersteunt bij de organisatie en uitvoering van groepsactiviteiten zoals bijvoorbeeld het vervoer naar culturele activiteiten.
Ook worden ouders expliciet uitgenodigd om hun kennis en vaardigheden in te zetten voor het onderwijs aan de leerlingen. Dit wordt vooral ingezet bij het projectonderwijs of rondom de thema's van ons taalonderwijs. Voorbeelden hiervan zijn lessen programmeren, presentatie vaardigheden, de werking van het lichaam of budgetteren. Dit alles draagt bij aan een breder onderwijsaanbod en leerplezier.