Basisschool Het Sterrenwerk

Antoniuslaan 15 2171 EL Sassenheim

  • Onze onderwijsassistent begeleidt groepjes kinderen.
  • Wij werken met de spellingsmethode  Staal die spelling en grammatica combineert.
  • Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van de motoriek.
  • Schoolfoto van Basisschool Het Sterrenwerk
  • Met digitaal lesmateriaal verwerken de kinderen op hun eigen niveau.

Het team

Toelichting van de school

Het Sterrenwerk hecht veel waarde aan een pedagogisch leer- en leefklimaat, waarin zowel leerlingen als personeel een gevoel van veiligheid en geborgenheid ervaren. Dit draagt immers bij aan een positieve ontwikkeling, functioneren en prestaties van alle betrokkenen.

Wij beschikken over een hecht en bevlogen team waarbij een goede mix is tussen jonge en oudere leerkrachten. Er is op het Sterrenwerk weinig verloop van leerkrachten.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij afwezigheid van de vaste leerkrachten wordt een beroep gedaan op de vervangingspool van de Sophia Scholen. Ook vallen leerkrachten voor elkaar in als het mogelijk is.

Mocht er geen vervanging beschikbaar zijn dan verdelen wij in uiterste nood onze leerlingen over andere groepen. In een uitzonderlijk geval zou het kunnen voorkomen dat we genoodzaakt zijn leerlingen naar huis te sturen.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Muziek

Ons muziekonderwijs is erop gericht dat de leerlingen kennis, inzicht en vaardigheden verwerven om muziek te beluisteren, te beoefenen en om met elkaar over muziek te kunnen praten en op muziek te bewegen. Wij werken met de methode “Eigenwijs Digitaal”. We beschikken over een uitgebreid instrumentarium.

Bewegingsonderwijs

Onze lessen lichamelijke opvoeding zijn erop gericht dat de leerlingen: Kennis, inzicht en vaardigheden verwerven om hun bewegingsmogelijkheden te vergroten.

Lichamelijke opvoeding krijgen de leerlingen van een vakdocent lichamelijke opvoeding. Bij lichamelijke opvoeding gaat het vooral om het samen spelen en werken, emotiebeheersing, het leren omgaan met elkaar, leren winnen en verliezen. Er wordt ook gewerkt aan het verbeteren en het leren van bewegingen. Door tijdens de lessen lichamelijke opvoeding met plezier te leren sporten en spelen wordt een leven lang met plezier bewegen gestimuleerd. De groepen 3 t/m 8 krijgen twee maal per week gym van onze vakleerkrachten. We gymmen volgens een vast rooster in de gymzaal van de Wasbeek. Groep 1-2 gymt in de speelzaal van de school. 

Tekenen en handvaardigheid

Het onderwijs in tekenen en handvaardigheid is erop gericht dat de leerlingen: kennis, inzicht en vaardigheden verwerven waarmee ze hun gedachten, gevoelens, waarnemingen en ervaringen op persoonlijke wijze kunnen vormgeven in beeldende werkstukken; kennis en inzicht verwerven dat uitbeelden en vormgeven gebonden zijn aan tijd en aan cultuurgebied. 

De methode die gebruikt wordt in de groepen 1 t/m 8 is: ‘Uit de Kunst’. Daarnaast worden de schildersuggesties gebruikt uit de boeken ‘Kunst(en)Makers’, 'Kunst op je kamer' en "Tijd voor kunst'. Naast lessen van de eigen leerkracht krijgen de leerlingen vanaf groep 3 iedere week les van onze handvaardigheidsleerkracht Marit May.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Alle kinderen zijn vanaf vier jaar welkom op Het Sterrenwerk. Kleuters leren bij ons spelenderwijs. Spel staat bij de jongste leerlingen voor ontdekkend leren en het opdoen van sociale vaardigheden. Hierbij hebben we een duidelijke verdeling tussen spelen en het opdoen van kennis zodat zij zich op eigen wijze breed kunnen ontwikkelen. Wij gunnen al onze leerlingen een solide basis voor hun latere leven. Daarom besteden we veel aandacht aan de basisvakken taal, lezen en rekenen. We maken gebruik van de nieuwste methodes. Naast de kernvakken krijgen ook creatieve, culturele en sportieve vaardigheden veel aandacht in ons thematische aanbod. We werken met heterogene kleutergroepen. Dit betekent dat kinderen van 4, 5 en 6 jaar bij elkaar in de klas zitten. Deze indeling is belangrijk voor de sociale vorming: de oudste kleuters vangen de jongste op, waardoor de jongste kinderen spelenderwijs veel leren van hun oudere klasgenootjes.

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Leerlingen moeten in de acht schooljaren van het basisonderwijs ten minste 7.520 uren onderwijs krijgen.

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Goed onderwijs voor elk kind!

Onze leraren volgen de ontwikkeling van hun leerlingen op de voet. Hiervoor maken zij gebruik van het leerlingvolgsysteem ParnasSys voor de cognitieve ontwikkeling en Kanvas van de Kanjertraining voor de sociale ontwikkeling. Omdat we opbrengstgericht werken op Het Sterrenwerk vergelijken we de uitkomsten van toetsen met de leerdoelen die we als school gesteld hebben. Waar nodig stellen we het lesgeven of het aanbod bij en geven we de leerlingen extra ondersteuning. Twee keer per jaar organiseren we een groepsbespreking. Tijdens deze groepsbesprekingen bespreken we de ontwikkeling van de groep als geheel, de ontwikkeling van subgroepjes en de ontwikkeling van individuele leerlingen. Na afloop worden de afspraken die gemaakt zijn vastgelegd en gemonitord. 

Welke specialisten ondersteunen op deze school?

Terug naar boven