Bosbeekschool

Burg Enschedelaan 66 2071 AW Santpoort-Noord

  • Bosbeekschool 
Openbaar onderwijs 
Santpoort-Noord
  • Schoolfoto van Bosbeekschool
  • Schoolfoto van Bosbeekschool

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Gedurende de schooljaren 2021-2022 en 2022-2023  is bij de kinderen van groep 8 de Cito M8 afgenomen en hebben zij ook de Cito Eindtoets gemaakt. In het schooljaar 2020-2021 was de Cito M8 toets niet afgenomen vanwege de verschillende corona lockdowns en het digitaal onderwijs op afstand. 

Vanaf dit schooljaar 2023-2024 nemen we bij de kinderen van groep 8 de Doorstroomtoets af. 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Op de Bosbeekschool volgen we de kinderen vanaf groep 1 t/m groep 8. Dat doen we aan de hand van ons leerlingvolgsysteem. Wij volgen de kinderen op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling en cognitieve ontwikkeling. Bij de groepen 1/2 volgen wij de kinderen a.d.h.v. leeftijd gerelateerde doelen. Wat mag je verwachten van een leerling van 4 jaar en 3 maanden, 4 jaar en 6 maanden (etc)?  Dat gebeurt aan de hand van diverse observaties. De bevindingen worden vastgelegd in ons digitaal systeem 'Bosos'. Twee keer per jaar nemen we de landelijk genormeerde toetsen af bij de groepen 3 t/m 8 op de diverse vakgebieden. Daarnaast volgen we de kinderen aan de hand van de methode gebonden toetsen en het dagelijkse werk. Jaarlijks stellen we schooldoelen en schoolnormen. Twee keer per jaar kijken we met elkaar naar de resultaten (trendvergaderingen) en voeren we passende interventies uit. Op sociaal-emotioneel gebied volgen we de kinderen aan de hand van observatielijsten en de leerling vragenlijsten. In groep 8 maken de kinderen de Doorstroomtoets en geven we als school een definitief schooladvies. Ouders hebben toegang tot het ouderportaal. Zij kunnen dagelijks de resultaten van hun kind(eren) volgen. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Op de Bosbeekschool volgen wij de kinderen vanaf groep 1 t/m groep 8 aan de hand van ons leerlingvolgsysteem Parnassys. Vanaf groep 6 delen wij jaarlijks het mogelijk uitstroomprofiel van de leerling met de ouders. Specifiek voor de kinderen en de ouders van groep 8 houden wij aan het begin van het schooljaar een informatieavond PO/VO. In september wordt bij alle kinderen van groep 8 de NIO test (een onafhankelijke test) afgenomen en indien gewenst of noodzakelijk kan ook nog bij een aantal kinderen de drempeltoets worden afgenomen om de mogelijke leerachterstand te bepalen. De kinderen en ouders van groep 8 ontvangen vervolgens eerst een voorlopig schooladvies (vastgesteld door lkr. groep 7, lkr. groep 8, IB en directie) en later in het schooljaar het definitief schooladvies (vastgesteld door lkr. groep 8, IB en directie). Naast resultaten van de methode en niet methodetoetsen nemen wij de persoonlijke kenmerken van de leerling mee in ons schooladvies. In februari wordt de doorstroomtoets afgenomen. De Bosbeekschool en de ouders van de kinderen van groep 8 volgen de procedure van PO naar VO a.d.h.v. het digitaal systeem de overstap.nl. 

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Wij stellen de kinderen in de gelegenheid zich binnen hun eigen capaciteit zo volledig mogelijk te ontwikkelen. Wij doen, binnen de mogelijkheden van de school, onze uiterste best om leerlingen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Dat doen we samen met de ouders.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • samen verantwoordelijk
  • zorg voor elkaar
  • eigenaarschap bij de kinderen

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Sinds het schooljaar 2019-2020 nemen wij binnen ons bestuur IJmare (voorheen OPOIJmond) interne audits af. Een team van auditoren (externe ondersteuner, directeur onderwijs en directieleden van de scholen van IJmare) hebben klassenbezoeken gedaan en gesprekken gevoerd met directie, Interne Begeleiding, kinderen, ouders en teamleden. De bevindingen van de audit afgenomen op de Bosbeekschool (december 2019) zijn gedeeld met het team van de Bosbeekschool en het College van Bestuur. Het team van de Bosbeekschool heeft n.a.v. de audit enkele aandachtspunten opgenomen in het lopende schoolplan. 

- zo goed mogelijk aansluiten bij de onderwijsbehoefte van de kinderen (gedifferentieerd aanbod).                                                              

- het vergroten van de betrokkenheid van de kinderen bij hun onderwijs. (ruimte geven aan kinderen / veranderende rol van de leerkracht).

- het vergroten van de betrokkenheid van de groepsleerkrachten. (werken in onderwijsteams, samen verantwoordelijk) 

In oktober 2023 zal wederom een interne audit worden afgenomen.  

 


Terug naar boven