Mariabasisschool

Schoolstraat 2 7041 ZM 's-Heerenberg

  • Hier zijn we echt trots op.
  • Veel sneeuwpret om de school
  • Samen rekenen met een rekenbal
  • Spelling op de computer
  • Carnaval leeft

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Soms maken de leerlingen een eindtoets, maar worden de resultaten niet meegeteld.

Dit gebeurt bijvoorbeeld bij leerlingen die een eigen leerlijn hebben gekregen op grond van resultaten in eerdere schooljaren.

Hoe is de berekening tot stand gekomen?

De op de eindtoets behaalde percentages referentieniveaus zijn berekend op basis van de eindtoetsgegevens zoals ze bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) staan geregistreerd in het Register Onderwijsdeelnemers (ROD). De school heeft deze zelf uitgewisseld met ROD, via het eigen leerling administratiesysteem. De rekenregels voor de berekening zijn gebaseerd op de Regeling leerresultaten PO van de Inspectie van het Onderwijs (hierna: inspectie). Dat zijn de regels die de inspectie hanteert in het kader van het toezicht. Hieronder vallen bijvoorbeeld regels ten aanzien van leerlingen die volgens de inspectie niet hoeven worden meegenomen in de eindtoetsresultaten van een school.


Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij gebruiken op onze school moderne methodieken, waarvan wij, veelal in gr.4 t/m 8, de digitale verwerking van rekenen en taal op de Chromebook maken.

Deze methoden kennen een leerlijn, die door onze school gevolgd wordt.

De resultaten van onze leerlingen monitoren we d.m.v. observaties, gesprekken en methode gebonden toetsen.

Twee keer per jaar maken onze leerlingen de LOVS- toetsen(januari en juni).

Deze toetsen worden door de leerkracht geanalyseerd en besproken met onze IB-er. Na deze toetsperiode plannen we twee studiedagen voor alle collega 's om de resultaten op leerling, groeps- en schoolniveau met elkaar te bespreken.

Deze dagen zijn bijzonder waardevol, omdat hier ook de verbeter- en ontwikkelpunten geformuleerd worden.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De LOVS toetsen worden in januari en juni van ieder schooljaar afgenomen. Wij volgen de leerlingen al die jaren in hun ontwikkeling.

Eind groep 7 na de Eind 7(E7) LOVS toetsen zullen wij een voorlopig advies geven aan de ouders/verzorgers en de leerlingen. Dit wordt intern van tevoren breed bekeken en besproken.

Omdat in het schooljaar 2023-2024 de eindtoets is veranderd en gewijzigd is in een doorstroomtoets, hebben wij ook de planning aangepast.

In november komen er oudergesprekken. Hierin wordt de toets 'begintoets' B8 besproken. Hierna volgt er in december een voorlopig advies. Dit wordt in januari breed besproken. Tussen half en eind januari wordt er dan een definitief advies opgesteld, welke dan ook met de ouders en de leerlingen wordt gedeeld.

In de eerste weken van februari staat de doorstroomtoets op de agenda en aan de hand hiervan volgt er een definitief advies met daarin de gegevens van de doorstroomtoets meegenomen. Hierna kan men in maart het kind aanmelden op de middelbare school.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Wij vinden het heel belangrijk om uit te dragen dat respect en vriendelijkheid waarden zijn die altijd gewaardeerd worden. Het spreekwoord: "Wie goed doet, goed ontmoet" is hier echt van toepassing.

Samen er voor zorgen dat we een fijne school zijn. Dat betekent ook, dat we zorg voor elkaar en voor elkaars spullen hebben.

Er kan op je gebouwd worden. We zijn betrouwbaar en doen wat we zeggen.

Als deze waarden in de school aanwezig zijn, durf je ook fouten te maken. Je weet dat er iemand is, die je wil en kan helpen..... en iedereen mag dan ook zijn fouten maken.

In alle groepen wordt in de eerste 3 weken van het schooljaar extra aandacht besteed aan bovenstaande waarden en een goede sfeer in de groep. De Gouden Weken. Gedurende het schooljaar wordt er op schoolniveau een moment gekozen waar wij kijken of het voorgaande nog steeds geldt. Dit laten we ook aan elkaar zien, middels dans, drama of een andere vorm die gekozen is om het voorgaande vorm te geven.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Respect
  • Betrouwbaar
  • Veiligheid

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven