Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer uw kind niet of niet op tijd op school kan zijn, door bijvoorbeeld ziekte of bezoek aan een arts, willen wij dat graag voor schooltijd per mail of per telefoon horen. We vragen u dit door te geven via de link op de site. Indien dit niet mogelijk is, kunt u ons op per telefoon(0314-661863) bereiken tussen 8.00 uur en 8.15 uur. Zo worden we niet gestoord tijdens de lessen. U kunt zich voorstellen dat wij ons zorgen maken wanneer uw kind zonder bericht niet op school is. In dat geval proberen wij z.s.m. contact met op te nemen, maar in ieder geval voor 10.00 uur.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Aanvraagformulieren voor verlof buiten de schoolvakanties kunt u via de site downloaden. Verder zijn deze ook verkrijgbaar bij de directeur en de conciërge .
U levert de volledig ingevulde aanvraag, inclusief de relevante verklaringen in bij de directeur van de school. U dient uw aanvraag ruim voor het gevraagde verlof te hebben ingeleverd, indien mogelijk 8 weken voor u het verlof wenst te genieten. De directeur neemt zelf een besluit over de verlofaanvraag voor een periode van maximaal 10 schooldagen. Als een aanvraag voor verlof vanwege andere gewichtige omstandigheden meer dan 10 schooldagen beslaat, wordt de aanvraag doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar, die vervolgens na overleg met de directeur een besluit neemt over uw aanvraag. Tegen het besluit kunt u schriftelijk bezwaar maken bij dezelfde leerplichtambtenaar. Verlof dat wordt opgenomen zonder toestemming van de directeur of leerplichtambtenaar wordt gezien als ongeoorloofd schoolverzuim. De directeur is verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. De leerplichtambtenaar beslist of er proces-verbaal wordt opgemaakt.
In het schooljaar 2021-2022 hebben wij bezoek gehad van 2 leerplichtambtenaren van de gemeente Montferland. Het doel van de bijeenkomst was om de verloven te bespreken, de wettelijke kaders en de verantwoordelijkheden nogmaals met elkaar te bespreken met de daarbij behorende verplichtingen. Tijdens het gesprek hebben de ambtenaren aangegeven dat zij ons beleid, de kaders en de verantwoordelijkheden van ons beleid respecteren, echter gaven zij twee aanvullingen. De aanvullingen zijn als volgt:
· Wanneer u verlof aanvraagt voor een huwelijk in ruime zin, dan moet het verlof aangevuld worden met een document ter bewijslast. Denk hierbij aan een uitnodiging, het trouwboekje of anders.
· Wanneer een kind langdurig ziek is of afwezig door de coronacrisis, dan gaan wij, in overleg met de leerplichtambtenaar en de schoolarts in gezamenlijkheid onderzoeken naar een gepaste onderwijsvorm. Een vorm waarbij de school voldoet aan de gestelde kaders.
Wanneer er bij een aanvraag extra vakantieverlof wordt afgewezen en de leerling alsnog ziek wordt gemeld, dan adviseert de leerplichtambtenaar ons en in overleg met hen, wordt er dan een huisbezoek afgelegd.
Wanneer een leerling die wordt ziek gemeld niet aanwezig is op het feitelijke woonadres, dan s.v.p. bij ziekmelding gelijktijdig het verblijfadres doorgeven. Heeft u vragen over verlof/verzuim, maak een afspraak met de schoolleiding. Wij staan u graag te woord.