Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is, naar de dokter of tandarts moet of uw kind kan niet deelnemen aan een activiteit voor die dag, vragen wij u voor schooltijd telefonisch contact op te nemen met de school via telefoonnummer 0174-414944.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Deze vorm van verlof kan alleen gegeven worden bij bijzondere gebeurtenissen, zoals een verhuizing, jubileum, bijwonen van een huwelijksfeest in de familie of een begrafenis. Dit zijn dus vaak persoonlijke omstandigheden. Dit verlof moet u schriftelijk aanvragen bij de directeur. U dient daarvoor gebruik te maken van het verlofaanvraagformulier.
Leerplicht
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voorkinderen met een andere nationaliteit en voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 jaar is geworden. Ouders zijn primair verantwoordelijk voor naleving van de leerplicht. De scholen en de gemeente zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de leerplicht. De gemeente heeft hiervoor leerplichtambtenaren aangesteld. Wanneer wordt vastgesteld dat er sprake is van ongeoorloofd verzuim of voortijdig schoolverlaten, zal de school hierover een leerplichtambtenaar inlichten.
Ongeoorloofd verzuim
Alle kinderen die in Nederland wonen of langere tijd verblijven, hebben de plicht naar school te gaan. De school controleert of leerlingen naar school komen. WSKO heeft een verzuimbeleid en administreert het verzuim van leerlingen. Bij ongeoorloofd verzuim onderneemt de school actie naar leerlingen en ouders. Ongeoorloofd verzuim van zestien uur binnen vijf werkdagen wordt door de school aan de leerplichtambtenaar gemeld.
Redenen voor geoorloofd verzuim
De leerlingen hebben vakantie volgens het jaarlijkse, regionaal vastgestelde vakantierooster. Het vrijgeven voor vakantie buiten het vastgestelde vakantierooster staat de wet -behoudens bijzondere omstandigheden - niet toe.
De bijzondere omstandigheden waaronder verlof mag worden gegeven, zijn de volgende:
- Wanneer het vanwege de ‘specifieke aard van het beroep’ van een ouder niet mogelijk is om tijdens de schoolvakanties met vakantie te gaan, is het mogelijk om voor maximaal 10 schooldagen verlof aan te vragen. De verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen;
- Wanneer sprake is van ‘gewichtige omstandigheden’ (hierbij moet gedacht worden aan: verhuizing, huwelijken in de naaste familie, overlijden van familie, huwelijksjubilea).
Denkt u in aanmerking te komen voor verlof wegens uitzonderlijke omstandigheden, dan kunt u een verzoek hiertoe (bij voorkeur vier weken voor het gevraagde verlof) bij de directeur indienen. Bij ongeoorloofd wegblijven van school zal de leerplichtambtenaar worden ingelicht.