Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind niet naar school kan komen wegens ziekte of anderszins, verzoeken wij u dringend om vóór aanvang van de school contact met school op te nemen. U kunt de ziekmelding telefonisch doorgeven door te bellen naar de school.
Als uw kind een kwartier na aanvang van de les nog niet aanwezig is zonder dat het ziek gemeld is, worden we ongerust. Er kan altijd iets gebeurd zijn tussen huis en school. We zullen dan zo snel mogelijk telefonisch contact opnemen met de ouders. Dit geldt uiteraard ook voor kinderen die nog niet leerplichtig zijn.
Wij verzoeken u om bezoek aan huisarts, tandarts, orthodontist etc. zoveel mogelijk buiten de schooltijden te plannen. Wanneer dit niet lukt, dient u vooraf altijd een ondertekend briefje mee te geven met daarop de reden en het tijdstip van afwezigheid, én of u uw kind komt ophalen, of dat het zelfstandig naar huis mag. Nog prettiger is het, om (indien mogelijk) van te voren te overleggen met de groepsleerkracht of het tijdstip gelegen komt. (i.v.m. toetsen, projecten, excursies etc.) Als wij geen bericht van u als ouder hebben ontvangen dan noteren wij de afwezigheid als ongeoorloofd.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Met het formulier Verlof kunt u verlof aanvragen. Wij handelen conform de Leerplichtwet. Het formulier kunt u aanvragen bij onze administratie.
Leren is een recht, maar ook een plicht Ieder kind in Nederland mag (gaat) naar school vanaf de leeftijd van 4 jaar. Vanaf 5 jaar is een kind leerplichtig en vallen zij onder de wet leerplicht. Als u vrij wilt vragen voor uw kind voor een dag(deel) of langer, wendt u zich dan tot de directie. De verlofaanvraag dient u minimaal zes weken van te voren schriftelijk in te dienen. U kunt hiervoor een formulier ophalen bij de administratie.
In de leerplichtwet staat vermeld dat ouders verplicht zijn om te zorgen dat hun kind de school bezoekt. Deze leerplicht gaat in zodra het kind 5 jaar is geworden. De schoolleiding mag alleen verlof toekennen, wanneer er sprake is van door de wet opgestelde “gewichtige omstandigheden”. Daarbij zijn wij aan de strikte regels van de wet gebonden. U kunt de uitgebreide regels en voorwaarden lezen in de leerplichtfolder (zie bijlage) en op https://www.rotterdam.nl/aanvraag-extra-verlof-schooldagen
“Gewichtige omstandigheden” waarvoor u verlof kunt krijgen, zijn bv:
• ernstige medische gronden, ziekte
• bijzondere familieomstandigheden (huwelijk, overlijden, jubilea)
• verhuizing. In de eerste twee schoolweken aansluitend op een schoolvakantie mag nóóit verlof gegeven worden.
Geen “gewichtige omstandigheden” (u krijgt hiervoor dus geen toestemming) zijn bv:
• geen andere boekingsmogelijkheden bij een vakantie in het minder drukke seizoen
• een lang weekend weg
• een reis cadeau gekregen
• eerder afreizen, of later terugkomen dan de gestelde schoolvakanties.
Bij een aanvraag van (meer dan) tien verlofdagen per schooljaar is altijd eerst goedkeuring van de leerplichtambtenaar nodig, ook wanneer er sprake mocht zijn van “gewichtige omstandigheden”. Scholen zijn verplicht absentielijsten bij te houden en de leerplichtambtenaar op de hoogte te brengen van ongeoorloofd schoolverzuim. De leerplichtambtenaar neemt daarnaast ook steekproeven waarbij de absentie gecontroleerd wordt.