OBS Nelson Mandela

Jacominastraat 64 3072 SC Rotterdam

  • OBS Nelson Mandela 
"De andere school!"
  • Schoolfoto van OBS Nelson Mandela
  • Schoolfoto van OBS Nelson Mandela
  • Schoolfoto van OBS Nelson Mandela

In het kort

Toelichting van de school

OBS Nelson Mandela is een openbare school, die valt onder het bestuur van stichting BOOR. Bij stichting BOOR zijn alle openbare basisscholen, scholen voor voortgezet en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam aangesloten.
Iedere dag krijgen meer dan 30.000 leerlingen in Rotterdam onderwijs op een school van stichting BOOR.
Meer weten?
Kijk op?www.stichtingboor.nl

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Anders
  • Persoonlijk
  • Probleemoplossend
  • Innovatief
  • Effectief

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Het aantal leerlingen bepaalt of de school groot is of klein. Je ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op deze school. Tijdens het schooljaar kan het aantal natuurlijk iets veranderen. De school kan je alles vertellen over het verloop van het aantal leerlingen en of er een duidelijke oorzaak is voor eventuele schommelingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
262
Landelijk gemiddelde
214

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

Onze school is partner in een Children Zone. In deze coalitie werken wij nauw samen met andere scholen in de wijk en sport-en welzijnswerk. Op onze school hebben alle kinderen extra lestijd boven op het reguliere rooster.

Gemiddeld bedraagt de extra lestijd voor onze kinderen 10 uur.

De extra lessen gelden voor alle kinderen en bestaan uit:

Extra tijd voor Taal en Rekenen;
EISvrij, sport, muziek, theater, kunst en Studieklas, politiek en democratie, ondernemersvaardigheden;
Engels;
Gymnastiek;
Sociale vaardigheden (aan de hand van Kanjertraining/US4U);
Techniek/ W&T;
Loopbaan oriëntatie en begeleiding & 21eeuwse vaardigheden;
Digitale vaardigheden.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

MELDCODE


De Rotterdamse Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan voor professionals en instellingen bij (vermoedens van) huiselijk gewelden kindermishandeling. De school is verplicht volgens deze code te handelen. Het stappenplan biedt ondersteuning aan professionals door duidelijk te maken wat er van hen wordt verwacht. Dat is niet alleen belangrijk voor de professional zelf, maar draagt ook bij aan effectieve hulp aan slachtoffer en pleger.

Voor wie is de meldcode bedoeld?

De meldcode richt zich op alle professionals en instellingen die in de regio Rotterdam onderwijs,opvang, hulp, zorg of ondersteuning bieden. Dat kunnen leerkrachten en maatschappelijk werkers zijn,maar ook artsen, (psychiatrisch) verpleegkundigen en medewerkers in de kinderopvang.
Meer informatie over de meldcode vindt u op:
http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/huiselijkgeweld/meldcode.html

SISA

De afkorting SISA staat voor Stedelijk Instrument Sluitende Aanpak.

Het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam heeft zich hierbij aangesloten. Als openbare school is onze school dus ook aangesloten. Het SISA-signaleringssysteem zorgt er voor dat jongeren in Rotterdam die hulp nodig hebben,geregistreerd worden in een computersysteem. Als er meerdere hulpverleners van verschillende instanties met één kind bezig zijn, worden de hulpverleners daarvan op de hoogte gesteld. Dan kan de hulpverlening goed op elkaar afgestemd worden.

Zo werkt het signaleringssysteem
De deelnemende organisaties bepalen zelf wanneer ze een jongere aanmelden bij SISA. De aanmelding geschiedt door de aandachtsfunctionaris; op onze school is dat de Ib-er. Wanneer het bij één melding blijft, blijft de hulpverlenende instantie gewoon zijn werk doen. Wanneer er twee meldingen van verschillende instanties binnenkomen, ontstaat er een ‘match’. De hulpverlenende instanties krijgen een signaal dat ook een andere organisatie hulp biedt. De hulpverleners worden met elkaar in contact gebracht.

Het signaleringssysteem heeft een privacyreglement zoals door de Wet Bescherming Persoonsgegevens wordt voorgeschreven. Deelnemers aan dit systeem zijn partners op het gebied van Werk en Inkomen,Welzijn, Zorg, Politie/Justitie en Onderwijs.
Meer informatie kunt u vinden op:
www.sisa.rotterdam.nl

VEILIGHEIDSBELEID
Op school wordt veel aandacht besteed aan het aspect veiligheid, zowel fysieke als de sociale veiligheid van leerlingen, ouders en personeel.

Schoolveiligheidsplan
De school beschikt over een schoolveiligheidsplan.Hierin is onder meer vastgelegd dat er elke dag op elke locatie minimaal één bedrijfshulpverlener aanwezig is. Tevens houden wij jaarlijks ontruimingsoefeningen zodat wij in geval van een echte calamiteit het gebouw veilig en ordelijk kunnen verlaten.
Onze preventiemedewerkers Simone Rode en Casmira van der Perk dragen zorg voor het beleid voor fysieke veiligheid en de naleving daarvan. De directie draagt zorg voor optimale arbeidsomstandigheden en heeft een RI&E gemaakt. De preventiemedewerkers voerende RI&E uit en hebben een plan van aanpak opgesteld.

Sociale veiligheid

Onze school beschikt over een protocol anti-pesten en ontoelaatbaar gedrag. Onze gedragscoördinator Lotte van Leeuwen draagt zorg voor het beleid en is het aanspreekpunt voor pesten op onze school.

Privacy en leerlinggegevens
De gegevens die over leerlingen gaan, noemen we persoonsgegevens. Wij verwerken als school persoonsgegevens van uw kind om onze verplichtingen als onderwijsinstelling te kunnen nakomen. Zo hebben wij bijvoorbeeld de gegevens nodig om uw kind in te schrijven als leerling op onze school , om de studievoortgang bij te houden of bij inschrijving van uw kind op een andere school. Daarnaast hebben wij de wettelijke verplichting om bepaalde gegevens door te sturen naar andere partijen, zoals DUO (ministerie van Onderwijs) en Gemeente (leerplichtambtenaar). Wij verwerken gegevens van uw kind voor het nakomen van onze wettelijke verplichtingen. Gegevens die hier niet aan voldoen zullen wij alleen met uw toestemming verwerken.

Bij de inschrijving van uw kind(eren) vragen wij u om toestemming voor het gebruik van foto- en videomateriaal, het delen van uw contactgegevens met andere ouders en het gebruik van sociale media door uw kind(eren). U hebt te allen tijde het recht om deze toestemming te wijzigen. U kunt dit kenbaar maken via een mail aan de directeur.
De school vraagt ouders nadrukkelijk om terughoudend te zijn met het maken van foto’s en video’s binnen de school. Het is voor ouders en leerlingen niet toegestaan om foto’s en video’s die gemaakt zijn op school te delen via sociale media of te gebruiken voor commerciële doeleinden.

In onze privacy verklaring, te vinden op www.boorbestuur.nl onder kopje beleid, leest u meer over de gegevens die wij verwerken, hoe lang wij ze bewaren en op welke manier deze worden beveiligd.

Terug naar boven