Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>alle basisscholen</b><br /> <a href="https://achtergrondinformatie.vensters.nl/p/VenstersPO/6192449487635156" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.
De schooltijden, zoals boven genoemd, zijn tevens terug te vinden op onze website, te weten: www.obsdemare.nl.
Ook voor het jaarrooster (evenementen, studiedagen en vakanties) verwijzen wij graag naar onze site.
Veel protocollen e.d. zijn terug te vinden in Teamsomgeving van de school.
Schoolveiligheid
De laatste jaren is het onderwerp veiligheid bij ons op school een vast onderwerp geworden op de agenda’s van de verschillende vergaderingen. De belangen van uw kind en ons personeel staan bij ons hoog in het vaandel. We werken volgens de ARBO voorgeschreven normen en we voldoen aan de richtlijnen, zoals aangegeven door de brandweer, die ons regelmatig bezoekt en controleert. We hanteren een ontruimingsplan. Een aantal personeelsleden heeft de BHV-cursus met goed gevolg afgerond. Onze school beschikt over een preventiemedewerker. Deze functionaris bewaakt onder andere de fysieke veiligheid, de naleving van de ARBO en het op tijd aanleveren van verschillende cursussen. Het moge duidelijk zijn dat de veiligheid een ieders inzet verlangt en nooit een onderwerp kan zijn dat ‘af’ is. In de komende jaren zal er dan ook steeds meer vorm worden gegeven aan allerlei aspecten die met dit onderwerp te maken hebben.
Een AED-apparaat is op school aanwezig. (begane grond, naast de hoofdingang)
Meldcode en SISA
Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling
In Rotterdam-Rijnmond is de Regionale Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling van kracht. Elke school moet volgens de wet beschikken over een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode is een hulpmiddel voor alle medewerkers van de school voor het omgaan met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling bij leerlingen. Deze meldcode is van toepassing op alle personen die binnen de school werkzaam zijn, en dus ook op bijvoorbeeld stagiaires, vrijwilligers en opdrachtnemers. Het doel van de meldcode is dat er, wanneer dat nodig is, zo snel en adequaat mogelijk hulp kan worden geboden aan de betreffende leerling. Dit kan door het doen van een melding bij Veilig Thuis en/of door zelf hulp te verlenen. Met behulp van de stappen uit de meldcode wordt duidelijk wanneer welke actie(s) door de school kunnen worden ingezet. Sinds 1 januari 2019 haar meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling aangepast aan de vernieuwde wetgeving. De meldcode is een stappenplan voor professionals met name leerkrachten, intern begeleiders / aandachtsfunctionarissen en schoolmaatschappelijk werkers, dat houvast geeft en helpt om zorgvuldig te handelen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De wet Verplichte meldcode en kindermishandeling maakt, dat de school volgens de meldcode dient te handelen.
De Mare werkt uiteraard ook met De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling.
SISA staat voor Signaleren en Samenwerken.
Het is het Samenwerkingsinstrument Sluitende Aanpak. Via SISA werken organisaties, die met kinderen werken, nauw samen. Het is een computersysteem, waarin professionals zorg om een kind kunnen signaleren. Er wordt slechts een betrokkenheidsmelding gedaan. Dit om ervoor te zorgen, dat de samenwerking tussen alle betrokken professionals optimaal en gecoördineerd verloopt. Het melden van betrokkenheid in SISA is een onderdeel van het stappenplan van de meldcode. Meer informatie over Meldcode en SISA is te vinden op: www.sisa.rotterdam.nl
Schoolmaatschappelijk werk
Het SMW is er voor ouders, kinderen en leerkrachten en biedt daar waar nodig ondersteuning gericht op het welzijn van uw kind. U kunt terecht bij het SMW als u vragen heeft over uw kind, bijvoorbeeld over de opvoeding of over het gedrag op school en thuis. Samen met u zoekt de SMW-er naar antwoorden op uw vragen of naar oplossingen van uw problemen. Als u een afspraak wilt maken, kunt u contact opnemen met de IB-er en zal er een afspraak met de SMW-er gemaakt worden. Ashvariya Bhajan is onze SMW-er. Alle maatschappelijk werkers hebben een beroepsgeheim. Ze mogen dus niet zonder uw toestemming met buitenstaanders over uw situatie praten.
Anti Agressie Protocol
Sociale veiligheid vinden we op onze school zeer belangrijk. U mag van de school verwachten dat we respectvol en professioneel met uw kind omgaan. Wij verwachten van de ouders en de kinderen eveneens een respectvolle en fatsoenlijke houding, waarin agressie geen plaats heeft. Mocht er onverhoopt toch een meningsverschil optreden, dan zullen we gezamenlijk een oplossing moeten vinden. Bovenstaande vindt zijn grondslag in het AGSI-protocol, zoals dat door ons bestuur is vastgesteld en we verwijzen hier dan ook graag naar. Tevens is er een pestprotocol op school. Dit is op te vragen bij de school en te vinden op onze website.
Handle with care
Bij ons op school werken we - net als alle scholen in Rotterdam - naast de meldcode ook met Handle with Care. In elke klas in Nederland zitten kinderen die thuis geweld meemaken. Veel kinderen gaan de volgende dag gewoon naar school. De leerkracht weet vaak niet dat er iets ernstigs is gebeurd. Terwijl juist een leerkracht veel kan betekenen voor een kind. Als een kind steun krijgt in de vertrouwde schoolomgeving en zich daar veilig voelt, kan dat helpen om stress te laten zakken. Daardoor heeft het kind de rust om te leren en zich te ontwikkelen.
Hoe werkt Handle with Care?
Na een huiselijk geweld incident waar de politie bij betrokken is geweest, wordt de volgende schooldag een signaal af gegeven aan school dat de desbetreffende leerling extra steun kan gebruiken. Het signaal bevat alleen de naam, de geboortedatum van het kind en het codewoord Handle with Care. Bij ons op school zijn de contactpersonen voor Handle with care: Winnie Hoogvorst (intern begeleider onderbouw), Mariska van Noordenne (intern begeleider middenbouw), Tamara Brussel (intern begeleider bovenbouw) en Ivona Botic (adjunct-directeur). Het bericht dat de school ontvangt bevat verder geen inhoudelijke informatie, wordt direct verwijderd en dus ook niet in het leerling dossier opgeslagen. Door het ontvangen signaal weet de leerkracht dat er bij het kind thuis iets heeft afgespeeld en die dag steun bieden aan het kind.