Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Het team voelt zich verantwoordelijk voor de opbrengsten van de gehele school. Tijdens tweejaarlijkse Grote Schoolbespreking wordt teruggeblikt op de voorgaande periode, geanalyseerd of de doelen zijn behaald en worden interventies opgesteld voor de daaropvolgende periode.
De resultaten van individuele leerlingen worden besproken met ouders aan de hand van observaties in de klas, methodetoetsen en/of de CITO-resultaten.
Tijdens de lessen biedt de leerkracht een gedifferentieerde instructie aan. Deze instructie kan bestaan uit het basisaanbod, verlengde of verkorte instructie, al naargelang de onderwijsbehoefte van de leerling. We volgen hierin het model voor Expliciete Directie Instructie (EDI).
In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Heeft de leerling een hogere eindtoetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan kijkt de school hier opnieuw naar. Een eventueel nieuw advies mag wel hoger zijn, maar niet lager.
Het geluk van een kind is een voorwaarde om te komen tot de beste prestaties. Dit geldt zowel voor het leren als voor persoonlijke ontwikkeling.
In het schooljaar 2018-2019 hebben wij het predicaat 'Goed' van de inspectie gekregen.
De dialoog met de inspectie hebben we als zeer plezierig en respectvol ervaren. Tijdens de presentatie aan het einde van de dag kwamen naast complimenten over de betrokkenheid van het team en het eigenaarschap- dat zich o.m. uit in de kwaliteitsgroepen- een paar ontwikkelpunten aan de orde waar we als team mee aan de slag gaan.
- Wij kunnen nog winst boeken door de terugkoppelingen van het voortgezet onderwijs te vergelijken met het advies dat in we groep 8 aan deze oud-leerlingen hebben gegeven.
- Daarnaast zijn er in de presentatie opmerkingen gemaakt dat er winst te behalen is in het onderwijs in de onderbouw.
- De ingezette actiepunten die omschreven zijn in het schoolplan en uitgewerkt in de jaarplannen sluiten aan bij de accenten die door de inspectie worden gelegd.
We zijn trots op de kinderen, de ouders en op het team! Met trots presenteren we dan ook het inspectierapport dat op papier verwoordt waar we ‘elke dag met plezier en passie voor gaan en staan’.
Simone Treffers, Renatha Nelemans en Sander Laan
Directie de Stelberg