Beatrixschool

Krabbendijkestraat 240 3086 LW Rotterdam

Schoolfoto van Beatrixschool

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De laatste jaren zijn de resultaten van de Eindtoets in groep 8 boven de ondergrens van Inspectie geweest en tweemaal boven het landelijk gemiddelde van onze schoolgroep! Toch zijn wij dan nog niet persé tevreden. Wij zijn niet blij met een goed gemiddelde maar vooral pas blij als onze leerlingen individueel veel gegroeid zijn op de basisvakken. Binnen onze stichting is de leergroei gemeten bij de leerlingen van de laatste twee groepen 8 en hieruit bleek dat de meeste leerlingen, die soms van ver moesten komen qua resultaten, enorme groei hadden laten zien. En dat is dus wel iets om als school trots op te zijn!

Bij het publiceren van de resultaten van de Eindtoets, is de Zuider gymnasiumbasisschool niet meegenomen. De ZGBS was namelijk nog maar sinds een jaar opgestart en alle leerlingen dus minder dan een jaar op de school ingeschreven. Wanneer de scores wel zouden zijn meegeteld, zou het gemiddelde hebben gelegen op 87,5. Het gemiddelde van de Eindtoets op de ZGBS was 92.


Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

In de groepen 3 t/m 8 worden methodegebonden toetsen afgenomen en niet-methodegebonden toetsen; de Cito- toetsen. In de groepen 0, 1 en 2 wordt gewerkt met observaties vanuit KIJK! en worden vanaf eind groep 1 Cito- toetsen afgenomen.De toetsen voor rekenen, spelling en begrijpend lezen worden in het midden van een schooljaar afgenomen en aan het eind van het schooljaar, de toetsen taalverzorging in de bovenbouw alleen in het midden van het schooljaar. De gegevens vanuit de toetsen worden verwerkt in werkplannen (groepsplannen). In de werkplannen wordt elk kind beschreven en staat daarnaast beschreven wat er op welk vakgebied aan extra’s wordt toegevoegd (extra leertijd, of extra aandacht voor een bepaald lesonderdeel) en wat het resultaat hiervan is geweest. Wanneer een leerling gedaald is op bijvoorbeeld de Citotoets rekenen, zal dit op het werkplan zichtbaar zijn en zal ook zichtbaar zijn wat er voor de leerling nodig is om weer op het oude niveau terug te komen (extra instructie bijvoorbeeld). Alle toetsgegevens worden bewaard in ons administratiesysteem.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

In maart krijgen de leerlingen van groep 7 een voorlopig advies, voornamelijk gebaseerd op de resultaten van methodegebonden toetsen en de Cito- toetsen van de laatste drie jaar. Leerlingen die mogelijk in aanmerking zullen komen voor Leerwegondersteunend Onderwijs of Praktijkonderwijs, worden in oktober en november getest (procedure Zorgleerling in Beeld, op school in te zien), om te bekijken of zij inderdaad het advies LWOO of PrO nodig hebben. Dit gebeurt uiteraard alleen met toestemming van de ouders. Met dit advies kunnen deze leerlingen al vanaf januari een geschikte school naar keuze zoeken. De verplichte Eindtoets in groep 8 vindt plaats in april. In februari zullen echter de schooladviezen al gegeven worden. Hierbij hanteren wij de nieuwe Rotterdamse Plaatsingswijzer. Deze schrijft onder andere voor, dat het advies gebaseerd is op de Cito-toetsen van midden groep 6, midden groep 7 en midden groep 8. De Eindtoets van groep 8 is voor het advies dus geen factor meer.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De school streeft naar goed onderwijs. Tijdens het laatste inspectiebezoek heeft de inspecteur zijn bevinden genoteerd. Het onderwijs op de school is in orde en wordt passend beschreven in het inspectierapport. 

Terug naar boven