Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>alle basisscholen</b><br /> <a href="https://achtergrondinformatie.vensters.nl/p/VenstersPO/6192449487635156" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.
Wij vinden het belangrijk om optimaal gebruik te maken van de lestijd. De deur van de school gaat om 08.15 uur open zodat we om 08.30 uur met de lessen kunnen beginnen.
Pluspunt werkt samen met kinderopvang Gro-up. Zij halen de kinderen van school op als ze naar de BSO gaan. Ook vangen zij de kinderen op tijdens vakanties en vrije dagen.
SISA & Meldcode Huiselijk geweld
Stadsregionaal Instrument Sluitende Aanpak (SISA)
SISA staat voor SIgnaleren en Samenwerken. Het staat ook voor Stadsregionaal Instrument Sluitende Aanpak. SISA is een computersysteem, waarin de onderwijsprofessional zijn betrokkenheid bij een leerling waar zorgen over bestaan registreert. Het gaat hierbij om zorgen in bijvoorbeeld de sociale omgeving of gezins-/opvoedsituatie van een leerling welke zijn ontwikkeling bedreigt; waaronder dus ook huiselijk geweld. Bij gebruik van de Meldcode is signalering in SISA een altijd te nemen stap. SISA heeft als doel ervoor te zorgen dat instanties die betrokken zijn bij een kind eerder met elkaar gaan samenwerken. Een uitvoerige toelichting is te vinden op: www.sisa.rotterdam.nl
Meldcode
Stichting BOOR, waar OBS Pluspunt onder valt, heeft een meldcode. Elke school moet volgens de wet beschikken over een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode is een hulpmiddel voor alle medewerkers van de school voor het omgaan met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling bij leerlingen. Deze meldcode is van toepassing op alle personen die binnen de school werkzaam zijn, en dus ook op bijvoorbeeld stagiaires, vrijwilligers en opdrachtnemers. Het doel van de meldcode is dat er, wanneer dat nodig is, zo snel en adequaat mogelijk hulp kan worden geboden aan de betreffende leerling. Dit kan door het doen van een melding bij Veilig Thuis en/of door zelf hulp te verlenen. Met behulp van de stappen uit de meldcode wordt duidelijk wanneer welke actie(s) door de school kunnen worden ingezet.
Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond
Wanneer wij ons zorgen maken over de veiligheid van uw kind, melden wij dat bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond is er voor advies, voor het aannemen en beoordelen van meldingen, voor het zelf plegen van interventies, het doen van onderzoek en/of zorgen dat er hulpverlening wordt ingezet rond huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Veilig Thuis heeft een team van deskundige procesregisseurs, gedragswetenschappers en vertrouwensartsen, waar wij onze over een kind of een gezin aan kunnen voorleggen. Meer informatie kunt u vinden op: www.veiligthuisrr.nl
De aandachtsfunctionaris
Basisschool Pluspunt heeft binnen de school twee aandachtsfunctionarissen aangewezen. Onze aandachtsfunctionarissen dragen zorg dat er structureel aandacht is binnen de school ten aanzien van kindermishandeling en huiselijk geweld. Zij geven advies en denken mee met collega's, maar zij kunnen ook zeker als aanspreekpunt voor ouders fungeren. De aandachtsfunctionarissen hebben tevens een coördinerende rol bij de uitvoering van de stappen van de meldcode. De aandachtsfunctionarissen zijn Mw. Mendy Scheffel en Mw. Marie-Claire Latukolan. In het handelingsprotocol Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling beschrijven wij wat de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de aandachtsfunctionaris zijn. Het protocol ligt ter inzage bij de directeur.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
De jeugdverpleegkundige en jeugdarts van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) zien alle kinderen, op school of op het CJG. Daarnaast heeft het CJG een rol bij schoolziekteverzuim, in het schoolzorgteam en is aan de school van uw kind een jeugdverpleegkundige verbonden.
Uitnodiging groep 2:
meten, wegen en meer Wanneer uw kind in groep 2 zit, ontvangt u een uitnodiging om samen langs te komen voor een afspraak op het CJG of op school. Bij de uitnodiging zitten twee vragenlijsten. Tijdens de afspraak onderzoeken we de ogen, oren en motoriek van uw kind. Ook wordt uw kind, in ondergoed, gemeten en gewogen. Aansluitend is er ruimte om met de jeugdarts in gesprek te gaan. We gebruiken hiervoor de antwoorden van de ingevulde vragenlijsten. Heeft u vragen over de opvoeding, thuis- of schoolsituatie of gezondheid van uw kind, dan kunt u ze stellen.
Uitnodiging 9 jaar:
vaccinaties In het jaar dat uw kind 9 jaar wordt, krijgt het een uitnodiging voor twee vaccinaties: de DTP-prik tegen difterie, tetanus en polio en de BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond. U ontvangt hierover vooraf een brief via het RIVM.
Schoolziekteverzuim
Samen met de school van uw kind, wil het CJG meer aandacht geven aan kinderen die door ziekte niet naar school kunnen komen. Lang of veel ziek zijn kan gevolgen hebben voor de schoolprestaties en daardoor ook voor het welzijn en de gezondheid van uw kind. Uw kind wordt dan, met medeweten van u, door de school aangemeld bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het CJG.
Zorgteam op school
Het zorgteam bestaat uit verschillende deskundigen die met elkaar overleggen en verbonden zijn aan de school. Afhankelijk van de vraag kan school de jeugdverpleegkundige van het CJG uitnodigen om deel te nemen aan het zorgteam. Hier wordt u altijd van op de hoogte gebracht.
De jeugdverpleegkundige op school
Heeft u een vraag, bijvoorbeeld over voeding, beweging, slapen, luisteren of (faal)angst? De jeugdverpleegkundige luistert naar u en denkt graag met u mee! De jeugdverpleegkundige die verbonden is aan de school van uw kind, is: Fleur Willemsen (Jeugdverpleegkundige 0-12 jaar) Weegschaalhof 24 3067 TS Rotterdam Telefoon: 088 - 20 10 000 / Mobiel: 06 13279113 Email: [email protected] Werkdagen: ma t/m do en vrij even weken
Inloopspreekuur CJG
In de even weken is er een inloopspreekuur op het CJG Weegschaalhof 24: Dinsdag 17.00-18.30 : Zie onze internet site voor details (www.cjgrinmond.nl).
Alles over gezond en veilig opgroeien
Het CJG is dé plek waar ouders, verzorgers, kinderen, jongeren en professionals terecht kunnen met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging. Er werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten, pedagogen en andere deskundigen om samen met u gezond en veilig opvoeden en opgroeien mogelijk te maken. Ga voor meer informatie over het CJG, privacy of voor opvoedinformatie naar de website www.centrumvoorjeugdengezin.nl.
Multi Disciplinair Overleg (MDO)
Minimaal 6x per jaar vindt er een MDO plaats. Dit is een overleg waarbij de IB’ers, het SMW, de directie en de schoolverpleegkundige aanwezig zijn. In dit overleg wordt besproken hoe wij kinderen met complexe problematiek het beste kunnen helpen. Dit gebeurt altijd nadat ouders hiervoor schriftelijk toestemming hebben gegeven. Het kan echter gebeuren dat wij ernstige zorgen hebben over een kind en geen toestemming krijgen van ouders om dit te bespreken in het MDO. Wij zullen dan toch tot bespreking overgaan nadat we dit schriftelijk bij de ouders hebben gemeld. Ook komt het voor dat een probleem anoniem besproken wordt. Hierbij wordt wel het probleem besproken, maar blijft de naam van het kind achterwege. In bijzondere trajecten zal er een OZO (onderwijs zorg overleg) plaatsvinden waarbij ook ouders uitgenodigd worden voor het overleg. Dit overleg is samen met één of meerdere vertegenwoordigers van het Wijkteam en PPO.
Schoolmaatschappelijk werk (SMW)
Via MDR-Plus (Maatschappelijke Dienstverlening Rijnmond) is op vrijdag de schoolmaatschappelijk werkster (Mw.Nelly Labrie) werkzaam op de school. Leerlingen en ouders kunnen via de intern begeleider in contact worden gebracht. Nelly is op de vrijdagen via het telefoonnummer van de school bereikbaar.
Tandarts met haal- en brengservice op school
De kinderen kunnen gratis en op vrijwillige basis met school naar de tandarts. Ouders die hiervoor kiezen, kunnen een inschrijfformulier halen bij de administratie. De kinderen worden dan twee keer per jaar opgehaald uit de klas en gaan met een busje naar de tandarts voor controle en eventueel behandeling bij goedkeuring van de ouders. Bij elke controle krijgen de kinderen een kaartje mee voor de ouders waarop staat wat er die dag gedaan is. Behalve een tandenborstel krijgen ze ook een klein cadeautje. JTV Mondzorg voor Kids is een kindertandarts zonder winstoogmerk voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Meer informatie is te vinden op www.mondzorgvoorkids.nl.JTV
Mondzorg voor Kids locatie Beukelsdijk: Beukelsdijk 107-109, 3021AE Rotterdam. T: 010-4116960
Mondzorg voor Kids locatie Rusthoflaan: Rusthoflaan 26, 3034XL Rotterdam. T: 010-2140733
RI&E
Voor alle organisaties met personeel in dienst is het opstellen van een RI&E verplicht. RI&E staat voor ‘risico inventarisatie & evaluatie’. Deze verplichting staat in de Arbowet. Het vormt de basis van een veilige school waar verantwoord kan worden gewerkt met het oog op risico’s en veiligheid. Het maken van RI&E gebeurt aan de hand van een aantal vaste stappen:
De eerste stap is het uitvoeren van de inventarisatie. Scholen van BOOR gebruiken er de applicatie Arbomeester voor om te onderzoeken of er risico’s op de school bestaan. Dit onderzoek resulteert in een lijst met daarop risico’s verschillend van klein tot groot. Het kan gaan om zaken aan een gebouw ( bijvoorbeeld over de vluchtwegen of de ventilatie) of om het welzijn van het personeel ( bijvoorbeeld over de ervaren werkdruk of veiligheid).
Daarna vindt er een evaluatie van alle risico’s plaats. Vastgesteld wordt hoe groot is een risico is en wat er de mogelijke gevolgen er van zijn. De lijst met risico’s wordt daarna gerangschikt op basis van belangrijkheid. Dit gebeurt door maken van een plan van aanpak. In het plan van aanpak wordt per risico beschreven welke maatregelen worden getroffen om het risico te beperken en wie hiervoor verantwoordelijk is. Op school is dat meestal de preventiefunctionaris, samen met de directie. Vastgesteld wordt wat er meteen moet worden aangepakt, wat voortdurende aandacht nodig heeft en wat kan er later kan. Een deskundige van de arbodienst Perspectief toetst via een grote steekproef de kwaliteit van de plannen van aanpak en voorziet ze van commentaar. Een plan van aanpak is een levend document dat als nodig bijgesteld wordt. Er kunnen immers nieuwe risico’s ontstaan of risico verdwijnen. Na een aantal jaar begint de cyclus opnieuw met een nieuwe RI&E. Als er grote veranderingen op de school zijn, bijvoorbeeld bij een verhuizing wordt RI&E op dat moment vernieuwd.