Basisschool de Esch

Lage Filterweg 4 3063 SJ Rotterdam

Schoolfoto van Basisschool de Esch

In het kort

Toelichting van de school

Een openbare school, wat houdt dat in? Het betekent dat op onze school ieder kind en iedere leerkracht welkom is, ongeacht zijn of haar sociale, culturele of levensbeschouwelijke achtergrond. Ook uw kind is van harte welkom! Bij ons op school leren kinderen van jongs af aan respect te hebben voor elkaars mening of overtuiging. We besteden actief aandacht aan de overeenkomsten en verschillen tussen kinderen, zonder voorkeur voor één bepaalde opvatting. Onze school heeft aandacht voor én biedt ruimte aan ieder kind én iedere leerkracht.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar onze schoolwebsite: https://www.obsdeesch.nl

Hoe wordt er bij BOOR omgegaan met Onderwijsgeld 
Verdeling van middelenOnze school maakt deel uit van Stichting BOOR. Een Stichting met ongeveer 75 scholen. De bekostiging vanuit de overheid (ministerie van OCW) vindt plaats per school. Het bestuur van onze stichting heeft als beleid dat alle scholen de beschikking hebben over de middelen die door OCW voor de school zijn beschikt.Vanuit deze middelen moeten echter ook BOOR Services en de bovenschoolse activiteiten betaald worden. BOOR Services verzorgt onder andere voor de gehele organisatie de salarisadministratie, werving- en selectie van nieuwe leerkrachten, ICT-diensten, de financiële administratie, verantwoording richting OCW, gemeente en andere subsidieverstrekkers, het regelen van onderhoud aan de schoolgebouwen, ondersteuning bij onderwijskwaliteit en juridische vraagstukken. De bovenschoolse activiteiten betreffen de salarislasten van de bovenschoolse directie, personeelslasten die in verband met de wet op de privacy niet per school geadministreerd mogen worden, opleidingstrajecten voor de gehele sector en overige kosten voor de gehele sector.Om de kosten van deze diensten te dekken, dragen alle scholen een percentage van de totale baten per school af. De hoogte van dit bedrag is bij elke schoolbegroting zichtbaar. De afdracht wordt zo laag mogelijk gehouden, zodat het onderwijsgeld zoveel mogelijk wordt besteed aan het onderwijsproces.

Algemeen
Schoolgebouwen worden beheerd en onderhouden door de afdeling Huisvesting & Inkoop van BOOR Services. De gehele vastgoedportefeuille wordt onderhouden op basis van regie. Er is dus geen eigen onderhoudsdienst maar via het serviceportaal (Axxerion) worden externe aannemers en installateurs ingezet op de scholen.Om gedegen onderhoud te plegen is er voor elke school een MJOP (Meerjaren Onderhoudsplan) opgesteld. Hierin zijn alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden weergegeven. Deze werkzaamheden zijn te verdelen in jaarlijks terugkerend onderhoud en groot of planmatig onderhoud.Voorbeelden van jaarlijks terugkerend onderhoud zijn:Controle van de inbraakinstallatie;Onderhoud en testen van brandmeldinstallatie, noodverlichting en blusmiddelen;Inspectie en schoonmaken van daken;Keuren en reinigen van ventilatiesystemen en cv-installaties.Voorbeelden van groot of planmatig onderhoud:Schilderwerk, binnen en buiten;Vervanging van dakbedekking;Vernieuwen en het duurzamer maken van het ketelhuis;Vervangen van de vloerbedekking;Vervangen van de buitenzonwering;Vervangen van keukens en sanitair.SchoonmaakAlle schoolgebouwen van BOOR worden schoongemaakt door een externe partij. Elke school heeft een eigen schoonmaakprogramma afgesproken met GOM of CSU. Naast de dagelijks schoonmaak vindt er ook periodiek vloeronderhoud (op aanvraag) en glasbewassing plaats.VerzekeringenDe inboedel- en opstalverzekering van alle Rotterdamse schoolgebouwen loopt via de gemeente Rotterdam. Naast deze verzekeringen heeft BOOR een collectief contract afgesloten voor ongevallen en aansprakelijkheid.VeiligheidDe gebouwen van BOOR voldoen aan het bouwbesluit en hebben een gebruiksvergunning.Door het plegen van goed onderhoud en het laten keuren van de installaties wordt het gebouw veilig gehouden. Door het eens in de drie jaar houden van een Arbo Risico Inventarisatie en Evaluatie vindt een extra toets op de veiligheid plaats. Daarnaast worden steekproefsgewijs geïnspecteerd door de veiligheidsregio.

Digitale leermiddelen

Bij ons onderwijs leren de kinderen ook met digitale leermiddelen op de computer. Hiervoor maken we gebruik van leermiddelen die horen bij onze methoden en van aanvullend materiaal. Al ons digitaal leermateriaal voldoet aan de standaarden die we hebben afgesproken in Nederland en zijn in lijn met geldende wet- en regelgeving. Gegevens van kinderen zijn hierdoor veilig. (let op: check op alleen leermateriaal gebruiken dat valt binnen de nederlandse wetgeving), eventueel hiernaar verwijzen https://www.privacyconvenant.nl/InternetBij onze school hebben de kinderen toegang tot internet. Niet alle informatie die ongeschikt is voor kinderen, wordt weggefilterd. Dit is een bewuste keuze. In ons onderwijs besteden we aandacht aan mediawijsheid, zodat kinderen leren hier mee om te gaan. Bij vragen bespreek het met uw leerkracht.ThuisonderwijsWanneer een kind langere tijd niet op school kan komen, kan in bepaalde gevallen een kind thuis werken aan schoolopdrachten. Met name in de bovenbouw kan de leerling in zijn eigen tempo ook thuis verder werken. Dit kan zowel op papier als via de computer. Als thuis geen computer aanwezig is, is het vaak mogelijk om een er een te lenen van school. Neem hiervoor contact op met de leraar van uw kind.  Ook heeft u een internetverbinding nodig.Thuisonderwijs is geen vervanging van onderwijs in de klas en wordt alleen in bijzondere gevallen verzorgd.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Aandacht – ik word gezien
  • Samen – wij zijn een team
  • Enthousiast en met Passie
  • Flexibel – Ik kan alles aan
  • Vernieuwen en Ontwikkelen

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Allemaal anders en dat is prima. Obs de Esch is een trotse Rotterdamse BOOR-school waar meer dan 20 verschillende nationaliteiten evenwichtig naast elkaar leven. Wij dragen de grote diversiteit van persoonlijkheden, opvattingen en levensovertuigingen, vol trots uit. Omdat er een evenwichtige verhouding is tussen de diverse culturen en er een prettig en veilig pedagogisch klimaat op school aanwezig is, is respect en aandacht voor elkaars cultuur en achtergrond op obs de Esch bijna als vanzelfsprekend. Onze school is te vinden op een fijne, rustige plek midden in de wijk De Esch. Dat maakt dat onze school aanvoelt als een dorp in een stad. Wij vinden het van groot belang dat onze kinderen ondanks dit dorpse karakter, opgroeien tot stadse, wereldwijze burgers van morgen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
112
Landelijk gemiddelde
212

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Op obs de Esch staan wij voor een veilige en fijne school.  Hoe wij dit waarborgen is te vinden in ons school veiligheidsplan. Daarin verwijzen wij naar meerdere protocollen. Zo ook de meldcode.  Elke school moet volgens de wet beschikken over een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode is een hulpmiddel voor alle medewerkers van de school voor het omgaan met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling bij leerlingen. Deze meldcode is van toepassing op alle personen die binnen de school werkzaam zijn, en dus ook op bijvoorbeeld stagiaires, vrijwilligers en opdrachtnemers. We hanteren hiervoor de meldcode, deze is hier te vinden:  meldcode obs de Esch

Handle with care
Bij ons op school werken we - net als alle scholen in Rotterdam - naast de meldcode ook met Handle with Care. In elke klas in Nederland zitten kinderen die thuis geweld meemaken. Veel kinderen gaan de volgende dag gewoon naar school. De leerkracht weet vaak niet dat er iets ernstigs is gebeurd. Terwijl juist een leerkracht veel kan betekenen voor een kind. Als een kind steun krijgt in de vertrouwde schoolomgeving en zich daar veilig voelt, kan dat helpen om stress te laten zakken. Daardoor heeft het kind de rust om te leren en zich te ontwikkelen.Hoe werkt Handle with Care? Na een huiselijk geweld incident waar de politie bij betrokken is geweest, wordt de volgende schooldag een signaal af gegeven aan school dat de desbetreffende leerling extra steun kan gebruiken. Het signaal bevat alleen de naam, de geboortedatum van het kind en het codewoord Handle with Care. Bij ons op school is de contactpersoon voor Handle with care: Belinda van den Berg.Het bericht dat de school ontvangt bevat verder geen inhoudelijke informatie, wordt direct verwijderd en dus ook niet in het leerling dossier opgeslagen. Door het ontvangen signaal weet de leerkracht dat er bij het kind thuis iets heeft afgespeeld en die dag steun bieden aan het kind.Het proces in beeld

Terug naar boven