Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is of anderszins niet aanwezig kan zijn op school, kunt u dit telefonisch (telefoonnummer 010-4190730) of via de Parro van de leerkracht voor 09.00 uur doorgeven. Bij absentie zonder afmelden zal er vanuit school contact met u worden opgenomen.
Verzuimmelding
Als school ben je verplicht om ongeoorloofd verzuim te melden in het verzuimregister DUO. De Gouden Griffel moet elk kind dat afwezig of te laat is registreren in het verzuimregister DUO. Deze gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de leerplicht van Rotterdam.
De leerplicht zal na veel verzuim of ongeoorloofd verzuim automatisch contact opnemen met de ouders.
Zorgt u er daarom voor:
- Als uw kind ziek is uw kind altijd voor 09:00 uur ziek te melden bij de school.
- Als wij als school na 09:00 uur zelf moeten bellen staat uw kind als ongeoorloofd afwezig.
- Dat uw kind niet te laat komt en voor 08.20 uur in de klas is. Kinderen die te laat komen melden wij namelijk ook in DUO en te laat komen wordt gezien als ongeoorloofd verzuim.
- Dat u, indien u verlof wilt aanvragen voor uw kind, dit verzoek bijtijds bij de directie indient.
- Als uw kind om een medische reden of om een andere reden afwezig is, dit door te geven aan de leerkracht van uw kind.
Te-laat regeling
De school hanteert, op verzoek van leerplicht, een te- laat regeling. Bij 3 keer en 6 keer te laat volgt een waarschuwing, bij 9 keer te laat neemt de directie contact met u op. Vanaf 12 keer te laat zijn wij verplicht een melding te doen bij leerplicht.
Extra informatie
Wanneer uw kind ziek naar huis gaat; moet hij/zij altijd opgehaald worden of onder begeleiding de school verlaten.
Tevens willen wij nogmaals onder de aandacht brengen dat kinderen alleen vrijgesteld worden van gym of zwemmen als dit door de ouders via een Parro bericht of via telefonisch contact wordt doorgegeven. Anders laten wij uw kind meedoen met de activiteit.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Leerplicht betekent dat kinderen volgens de wet naar school moeten. Vanaf 4 jaar mogen ze naar school en vanaf 5 jaar zijn leerlingen leerplichtig en moeten ze alle dagen op school zijn.
Vanaf 5 jaar zijn de kinderen alleen vrij op de voorgeschreven vrije dagen en in schoolvakanties. In voorkomende gevallen zult u dus verlof moeten aanvragen. Alleen om medische redenen, bij gewichtige omstandigheden of voor een religieuze feestdag mag de directie van de regels afwijken. Verlof voor het bezoeken van een huisarts, ziekenhuis, therapeut of tandarts hoeft u alleen mede te delen bij de betrokken leerkracht. De andere verlofaanvragen gaan via de directie.
Gewichtige omstandigheden zijn:
- Ernstige ziekte, overlijden of begrafenis/crematie van bloedverwanten of hun partners. Maximaal 4 dagen verlof als het gaat om ouders (eerste graad), 2 dagen voor broers, zussen en grootouders (tweede graad) en 1 dag als het gaat om oom, tante, neef, nicht of overgrootouders (derde graad).
- Huwelijk van familie (eerste, tweede en derde graad): bij 12,5-, 25-, 40-, en 50-jarig huwelijksfeest en ambtsjubilea van familie (eerste en tweede graad). Als het feest binnen Rotterdam wordt gehouden krijgt u 1 dag, voor buiten Rotterdam krijgt u 2 dagen verlof.
- Verhuizing naar andere gemeente: maximaal 2 dagen verlof.
- Gezinsuitbreiding: maximaal 1 dag extra verlof.
Verplichte vakantieperiode buiten de schoolvakantie: indien dit door de werkgever van minstens één van de ouders gezien de aard van het bedrijf opgelegd moet worden, kan er maximaal 10 dagen extra verlof worden verkregen. Hiervoor zal de ouder(s en/of verzorger(s) wel een verklaring van de werkgever moeten verstrekken aan directie.
Voor vakantieverlof buiten de reguliere schoolvakanties kan slechts in uitzonderingsgevallen toestemming gegeven worden. Een verzoek hiervoor dient bij de schooldirectie te worden ingediend.
Van alle bovenstaande omstandigheden heeft de directie een bewijs nodig dat bij de aanvraag moet worden toegevoegd. Anders is verlof verstrekken niet mogelijk.