Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Obs Pierre Bayle werkt met een leerstofjaarklassensysteem:
We hebben op dit moment de volgende groepen: 1/2, 3, 4, 5, 6/7 en 8Omdat kinderen verschillen in niveau en tempo, delen wij de kinderen grofweg in 3 instructiegroepen nl:
Extra: dit zijn de leerlingen die aantoonbaar meer uitdaging aan kunnen
Basis: dit zijn de leerlingen die het reguliere programma goed kunnen volgen
Intensief: dit zijn de kinderen die extra instructie of leertijd nodig hebben
De 3 niveaugroepen kunnen per domein en per onderdeel anders van samenstelling zijn. Zo kan een leerling die moeite heeft met procenten in de intensieve groep komen voor dit onderdeel, maar bij de breuken in de extra groep zitten.
Leerlingen die moeite hebben in de intensieve groep kunnen een eigen leerlijn krijgen. Zij blijven gewoon in de sociale leeftijdsgroep, maar werken op een domein op eigen niveau. Wij werken met hen toe naar hun verwachte uitstroomniveau. Wij stellen leerlijnen vast vanaf groep 6 tenzij eerder noodzakelijk blijkt. Dit gaat altijd in overleg met PPO en ouders.
De onderwijstijd in de groepen 1/2 bestaat uit het voorbereiden van de kinderen op groep 3. Veel tijd is ingeruimd om spelend te leren waarbij woordenschat en de lees- en rekenvoorwaarden een prominente rol spelen.
Het levensbeschouwelijk onderwijs vindt plaats na schooltijd.
Obs Pierre Bayle is een reguliere basisschool. Naast het reguliere aanbod kunnen we, preventieve en licht curatieve interventies inzetten. Dit alles door de eigen leerkracht of een leerkrachtondersteuner, voor kinderen die een enkelvoudig ontwikkelprobleem hebben op leren, werkhouding en gedrag.
Aanmelding, informatie en zorgplicht
Nadat ouders hun kind hebben aangemeld op school onderzoekt de school of ze in de onderwijsbehoeften van het kind kan voorzien. De school heeft het recht om informatie te halen bij voorgaande instanties of scholen. Wanneer u uw kind op een school aanmeldt en duidelijk is dat hij/zij extra ondersteuning nodig heeft dan bent u als ouder(s)/verzorger(s) verplicht om dit bij de directie te melden. Dit heet informatieplicht De school kan ook gebruik maken van:
•het onderwijskundig rapport.
•aanvullend onderzoek of aanvullende informatie van de basisschool/VVE, om vast te stellen welke specifieke zorg- of ondersteuningsbehoefte de leerling heeft.Wanneer de school de ondersteuningsbehoefte van de leerling onderzocht heeft, maar toch onvoldoende informatie heeft en ouders geen relevante informatie willen verstrekken, dan kan de school besluiten om de aanmelding niet te behandelen.
De school heeft 6 weken om over de aanmelding een besluit te nemen en kan deze termijn met maximaal 4 weken verlengen. De conclusie kan zijn dat wij uw kind geen passend onderwijs kunnen bieden. In dat geval gaan we samen met u, de schoolcontactpersoon of ouderfunctionaris van het samenwerkingsverband op zoek naar een andere passende school in de omgeving. Op deze website staat een filmpje waarin dit heel duidelijk wordt uitgelegd: https://www.pporotterdam.nl/voor-ouders/werkwijze/zorgplicht/ Samenwerkingsverband
Primair Passend Onderwijs (PPO)
Wanneer de school handelingsverlegen is en niet voldoende in de onderwijsbehoeften van de leerlingen kan voorzien, wordt PPO betrokken. PPO is het samenwerkingsverband Primair Passend Onderwijs Rotterdam (PPO). Binnen dit samenwerkingsverband organiseren de scholen uit heel Rotterdam de (onderwijs)zorg voor kinderen zo goed mogelijk.Ontwikkelingsperspectief (OPP)
Als we tijdens de schoolloopbaan van uw kind extra ondersteuning bij het samenwerkingsverband gaan aanvragen dan wordt er een ontwikkelingsperspectief (OPP) gemaakt. Dit is ook het geval als uw kind voor een vak een eigen leerlijn heeft. In het OPP stellen we met elkaar een aantal doelen vast en voeren we tenminste 1 keer per jaar een ‘op overeenstemmingsgericht overleg’ om het plan te evalueren en bij te stellen. In het OPP worden in ieder geval de belemmerende en stimulerende factoren en het te verwachten uitstroomniveau (het niveau van het vervolgonderwijs) opgenomen. Dit heeft als doel om duidelijk te krijgen wat de mogelijkheden van uw kind zijn en hoe deze zo optimaal mogelijk kunnen worden ontwikkeld. Vanzelfsprekend wordt u daar als ouder bij betrokken en heeft de school de verplichting om hier met u overeenstemming over te vinden. Het ontwikkelingsperspectief wordt pas vastgesteld nadat u heeft ingestemd en het uitvoeringsplan (het handelingsdeel) heeft ondertekend. Ook de jaarlijkse bijstelling wordt door ouders ondertekend. De schoolcontactpersonen die aan onze school zijn verbonden vanuit PPO zijn Koosje Haanstra en Cindy Niesveld De ouderfunctionaris die vanuit PPO aan onze school verbonden is: Helma van den Ouwelant. Voor meer informatie over het samenwerkingsverband: https://www.pporotterdam.nl/
Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
Door continue te werken aan de leerkrachtvaardigheden, met name het geven van effectieve instructie, klassenmanagement en het creëren van een veilig pedagogisch klimaat, zijn de leerkrachten steeds beter in staat om tegemoet te komen aan de verschillende onderwijsbehoeften en te differentiëren.
VVE
Samen met de peuterspeelzaal bieden wij Voor- en Vroegschoolse Educatie aan. Bij de peuters en kleuters wordt gewerkt vanuit het principe beredeneerd spelend en ontdekkend leren. De kinderen hebben inbreng ten aanzien van het geleerde en werken veel samen. De aangeleerde vaardigheden tijdens de instructie, op niveau, in de kleine kring, kunnen ze tijdens het spelend en ontdekkend leren inzetten. Deze werkwijze is passend gemaakt bij de doelgroep en het niveau van de klas. De doelgroep van OBS Pierre Bayle vraagt veel aandacht voor woordenschat, daarnaast zorgen wij voor veel herhaling en extra instructie. Voor de leerlingen die meer aankunnen wordt voor uitdaging gezorgd. Daarnaast zullen ook de basisvaardigheden extra aangeboden worden. Denk hierbij aan concentratie, omgangsvormen, zelfredzaamheid, omgaan met materialen. De dagelijkse routines zullen ingericht zijn, vanuit de visie van PBS en burgerschap. In samenwerking met de Peuters zorgen wij ervoor dat gedurende het jaar een aantal thema's op elkaar aansluiten, zodat we ook gezamenlijke activiteiten kunnen organiseren. Dit zorgt voor een stevige basis en een doorgaande en ononderbroken leerlijn.
Van peuterspeelzaal naar groep 1.
Als uw kind de overstap maakt van peuterspeelzaal naar school, zorgen we voor een goede overdracht. Dit gebeurt mondeling, en daarnaast ontvangen wij het Rotterdams Overdrachtsdocument en de gegevens uit het observatie- en registratiesysteem KIJK. Door deze overdracht verloopt de overgang naar groep 1 makkelijker, want we hebben dan al een goed beeld van uw kind. Peuters die bijna 4 jaar zijn, mogen al regelmatig meedoen in groep 1. Hierdoor kunnen zij alvast wennen aan de kleuterklas.
Soms gebeurt het dat een peuter wat achterblijft qua ontwikkeling of dat er andere zorgen zijn. We vragen u als ouder dan om toestemming om hem of haar te bespreken in het zorgoverleg. Op deze manier kunnen we op tijd eventuele extra ondersteuning voor uw kind aanvragen en organiseren (zie ook kopje passend onderwijs).Groepssamenstelling.
We werken in groep 1 en 2 met gemengde groepen. Dat betekent dat leerlingen van verschillende leeftijden bij elkaar zitten. Kinderen leren namelijk goed met – en van elkaar. Als kinderen meer met elkaar samenwerken hebben de kleuterleerkrachten meer tijd- en ruimte om in kleine groepjes de kinderen op hun eigen niveau en eigen leerbehoefte in te spelen.Het volgen van de ontwikkeling.
We volgen de kinderen in hun ontwikkeling met behulp van de observatie- en registratiemethode KIJK. Gedurende de kleuterperiode bespreken we de voortgang met u tijdens de oudergesprekken. Naast het gebruik van het observatiesysteem observeren we ook door de dag heen en noteren we opvallende zaken/aandachtspunten in onze groepsmap. We volgen hiermee nauwgezet hoe de ontwikkeling van uw kind verloopt en kunnen ons aanbod hierop afstemmen.Overgang naar groep 3
We gaan er in eerste instantie vanuit dat een kind dat vóór 1 januari in groep 1 begint, doorstroomt naar groep 2 en uiteindelijk naar groep 3. We bekijken per individueel kind of het aan het einde van groep 2 ook daadwerkelijk toe is aan de overgang naar groep 3. Dit is niet alleen afhankelijk van cognitieve- maar ook van sociaal emotionele factoren. Voor een enkele kleuter is het beter de kleuterperiode met een jaar te verlengen. Natuurlijk zijn de gesprekken met u als ouder voorafgaand aan dit besluit van groot belang. We komen graag met u tot een afgewogen besluit. Mocht het door een verschil van inzicht niet lukken om samen tot een besluit te komen, dan is het advies van de school bindend.