Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
School
Wanneer uw kind ziek is of om een andere reden niet of wat later op school komt, dan verzoeken we u de leerkracht van de betreffende groep telefonisch op de hoogte te stellen of dit digitaal te melden via de app. Ook als uw kind niet aan de gymlessen mag deelnemen, dient u de leerkracht voor de aanvang van de lessen daarvan telefonisch in kennis te stellen. Als u de leerkracht zelf wilt spreken, dan graag vóór 8.20 uur en 12.50 uur, want na dit tijdstip zijn alle leerkrachten in hun eigen lokaal en kunnen dan moeilijk gestoord worden. Uw kind kan natuurlijk ook tijdens de schooluren ziek worden of gewond raken. Als dit gebeurt, proberen we de ouders of verzorgers van het kind telefonisch te bereiken. Zorgt u ook voor extra noodnummers. We vragen u het kind op school te komen ophalen. We sturen kinderen nooit zelf naar huis. Als we geen gehoor krijgen, blijft het kind dus op school. Als het kind zodanig ziek is dat verzorging onmiddellijk nodig blijkt, dan schakelen we op uw kosten medische hulp in en nemen contact op met de personen van de door u opgegeven extra telefoonnummers (bijvoorbeeld oma, opa of buren). Mocht uw telefoonnummer onlangs veranderd zijn, geeft u dit dan aan de schooladministratie door?
Als uw kind meteen naar de dokter of naar het ziekenhuis moet, proberen we uiteraard eerst u te bellen, zodat u samen met uw kind naar arts of ziekenhuis kunt gaan. Dat is prettiger voor uw kind en de leerkracht kan dan zijn aandacht blijven besteden aan de andere kinderen van de groep. Als we u niet kunnen bereiken, gaat er een begeleider mee. We hopen dat u dan later het kind kunt overnemen.
Opvang
Als uw kind ziek is of om een andere reden niet of wat later naar de opvang komt, dan kunt u via het ouderportaal uw kind afmelden. Als uw kind ziek is, kan het in principe ook naar de opvang komen. We kijken of we aan kunnen sluiten bij de behoefte van het kind op dat moment. Mocht dat niet het geval zijn, dan nemen we telefonisch contact op met ouders om de mogelijkheden te bespreken.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Aanwezigheid
Iedere dag controleert de leerkracht of alle kinderen aanwezig zijn. Als een kind niet op school kan zijn vanwege ziekte of andere bijzondere omstandigheden verzoeken wij u om dit tussen 8.00 en 8.20 uur aan school door te geven. Wanneer een kind afwezig is en er is geen ziekmelding ontvangen, dan neemt de school contact op met de ouders/verzorgers. Indien dit niet tot duidelijkheid leidt en er dus sprake is van ongeoorloofd verzuim, moet de school de leerplichtambtenaar op de hoogte brengen. Wanneer uw kind ziek is en niet op het vaste thuisadres verblijft, dient u de school hiervan op de hoogte te stellen.
We letten er goed op dat de kinderen op tijd op school aanwezig zijn, zodat de lessen op tijd kunnen beginnen. Mocht uw kind meerdere keren te laat zijn gekomen, dan ontvangt u hierover een bericht. Mocht het te laat komen daarna niet stoppen, dan moet ook de leerplichtambtenaar ingeschakeld worden.
Verlof aanvragen
De leerplichtwet biedt de mogelijkheid om extra verlofdagen aan te vragen. Kinderen zijn vanaf 5 jaar leerplichtig. Dit betekent dat u uw kind vanaf deze leeftijd niet zomaar thuis mag houden, u zult hiervoor bij de directeur verlof moeten aanvragen. Bij het beoordelen van de aanvragen hanteren we de richtlijnen, zoals die door de wet zijn opgesteld. We vragen u om afspraken voor ziekenhuis, fysiotherapie, tandarts, dokter of therapie zoveel mogelijk na schooltijd te plannen. Indien de afspraak toch onder schooltijd is gepland, dan haalt u uw kind op school op. We sturen geen kinderen alleen naar huis, behalve als we schriftelijke toestemming hebben van de ouders. Dit geldt ook voor leerlingen van groep 7 en 8.
Het is niet toegestaan om verlof te krijgen voor het aanvragen van een paspoort. Alleen onder bepaalde omstandigheden mag bijzonder verlof verleend worden. Bijvoorbeeld voor een huwelijk, overlijden van naaste familie of speciale religieuze feesten zoals het Suikerfeest. In het geval van een begrafenis kan het zijn dat u door omstandigheden niet in de gelegenheid bent om de gebruikelijke weg voor de aanvraag te volgen. Daar hebben we alle begrip voor. In dit geval is een telefoontje voldoende. Het formulier vult u dan op later tijdstip in.
Extra verlof betreft maximaal 10 lesdagen. Voor de aanvraag van extra verlof kunt u een formulier bij downloaden van de app of website. De directeur beantwoordt deze aanvraag en u ontvangt deze retour via de leerkracht van uw kind. Als u geen toestemming krijgt voor verlof en het kind is niet op school, dan moet dit als ongeoorloofd verzuim gemeld worden bij de leerplichtambtenaar. Wanneer ouders kunnen aantonen dat zij in geen enkele schoolvakantie gedurende 2 weken aaneengesloten samen met de kinderen op vakantie kunnen gaan en dat zij afhankelijk zijn van het inkomen dat zij verdienen in de schoolvakantieperiode, kunnen zij vakantieverlof aanvragen voor maximaal 10 schooldagen. Vakantieverlof wordt echter zelden verleend. Het is bedoeld voor de jaarlijkse gezinsvakantie en niet voor een vakantie tussendoor of voor snipperdagen. File vermijden, vakantie op uitnodiging, een goedkopere reis of zelfs een gewonnen reis zijn geen redenen voor het aanvragen van extra vakantieverlof. Eerst boeken en dan aanvragen is een verkeerde volgorde. Toestemming wordt maar één keer per schooljaar verleend en niet in de eerste twee lesweken van het schooljaar. De directeur van de school beslist op basis van de Leerplichtwet over de aanvraag. Een verlofaanvraag moet schriftelijk, op een door de school verstrekt formulier te worden gedaan bij de schooldirectie met een ingevulde verklaring van de werkgever. Wanneer u meer dan 10 schooldagen verlof aan wilt vragen kunt u rechtstreeks contact te leggen met de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar is bereikbaar via Postbus 12345, 5200 GZ ’s-Hertogenbosch, telefoon: 073-615 51 55 of leerplicht@s-hertogenbosch.nl Op www.s-Hertogenbosch.nl vindt u meer informatie en aanvraagformulieren.
Kijk bij de aanvraag altijd naar de belangen van uw kind(eren). Indien u bezwaar hebt over het besluit van de schoolleiding, dan wel de leerplichtwetambtenaar, kunt u binnen 30 dagen in beroep gaan bij de Raad van State.