Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Lange tijd waren scholen voor speciaal basisonderwijs niet verplicht tot het afnemen van een eindtoets. Vanaf schooljaar 2019-2020 is dit ook verplicht geworden voor onze school. Reeds 3 jaar neemt de school echter al wel een eindtoets, Route 8, af. Dit temeer om onze eigen interne advisering kritisch naast de eindtoets te leggen. In onze advisering wegen we echter meer dan de toetsresultaten alleen. De leerattitude, executieve vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling zijn sterk medebepalend. Het advies dat we geven moet naar onze mening zo kansrijk mogelijk zijn voor de leerling. De keuze is op Route 8 gevallen omdat dit een adaptieve digitale toets is met een beperkte afnametijd. We willen onze leerlingen gelijk aan leerlingen in de basisschool een eindtoets laten ervaren.
In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Heeft de leerling een hogere eindtoetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan kijkt de school hier opnieuw naar. Een eventueel nieuw advies mag wel hoger zijn, maar niet lager.
De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.