Basisschool Jan Thies

Menso Altinglaan 4 9451 KE Rolde

  • Schoolfoto van Basisschool Jan Thies
  • Schoolfoto van Basisschool Jan Thies
  • Schoolfoto van Basisschool Jan Thies
  • Schoolfoto van Basisschool Jan Thies
  • Schoolfoto van Basisschool Jan Thies

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Alle leerlingen hebben deelgenomen aan de Centrale Eindtoets IEP.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Het resultaat van de midden -en eindtoetsen van de groepen 3 t/m 8 wordt verwerkt in de trendanalyse. We proberen trends te ontdekken en op basis daarvan onze aanpak of lesinhoud aan te passen. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Verwijzingen naar voortgezet onderwijs

Vanaf schooljaar 2023-2024 verandert de eindtoets naar de doorstroomtoets Leerlingen uit groep 8 van de basisschool maken vanaf schooljaar 2023-2024 in februari een doorstroomtoets. Ze moeten zich eind maart aanmelden voor de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur. En op het voor hen best passende niveau. Vanaf schooljaar 2023-2024:  één aanmeldweek en eindtoets wordt doorstroomtoets De wet neemt een aantal problemen weg in de overgang van het basis- naar de middelbare school.

Dit zijn maatregelen:

De eindtoets heet de doorstroomtoets. Hierdoor wordt beter duidelijk dat de leerling zich blijft ontwikkelen. Ook na het afnemen van de toets in groep 8. Er komt één week waarin leerlingen zich aanmelden voor de middelbare school. Alle leerlingen maken dan evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur die ook past bij het schooladvies.

Doordat er één aanmeldweek komt, veranderen de stappen van het schooladvies en de toets:

Scholen melden zich tussen 1 oktober en 15 november aan voor een doorstroomtoets.

Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies.

Leerlingen maken in de eerste 2 weken van februari de doorstroomtoets.

Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets.

Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart het definitieve schooladvies.

Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school.

Leerlingen die de overstap maken naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kunnen zich eerder met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso.      

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

We volgen de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. We gebruiken daarvoor het Kanjervolgadvies systeem - KanVAS - (gebaseerd op de Kanjertraining). Alle leerkrachten van groep 1-8 en alle leerlingen van groep 3-8 vullen twee keer per schooljaar (digitaal) een vragenlijst in.  
We nemen bij de groepen 3 t/m 8 twee maal per jaar een sociogram af. Met behulp van het sociogram brengen we de onderlinge verhoudingen in de groep in kaart. Bij de leerlingen van groep 5 t/m 8 wordt een digitale enquête veiligheidsbeleving van de Kanjertraining afgenomen. De gegevens worden geanalyseerd en gebruikt om eventueel acties/lessen te plannen op groeps- of leerling niveau. Tevens kan de uitkomst van de vragenlijst reden zijn om met de ouders in gesprek te gaan en/of interne of externe deskundigen in te schakelen.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • positief leren denken
  • bewustwording en samenwerken
  • positief gedrag stimuleren

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven