Alhambraa

Ambachtsingel 40 6043 RV Roermond

Schoolfoto van Alhambraa

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Via een diepte analyse van de IEPesultaten en de methodetoetsen worden protocollen-groepsplannen geschreven voor de vakken spelling, technisch en begrijpend lezen en rekenen-wiskunde. Aan de hand van die plannen wordt de onderwijstijd ingedeeld in de groep. Er wordt gewerkt met de Handelings Gericht Werken (HGW) methodiek, waarbij er ook tussenevaluaties en eindevaluaties zijn met de intern begeleider.

Ook wordt er per leerling gekeken hoe de resultaten zich ontwikkelen. Is er meer tijd nodig voor deze leerling wat betreft rekenen, dan wordt deze meegenomen in de verlengde instructie. Daarnaast zullen de leerlingen meegenomen met RT lessen om te zorgen dat zij de doelen die zij nog niet beheersen gaan behalen.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Onze leerlingen krijgen aan de hand van analyses een voorlopig schooladvies in groep 7 zodat we ouders meenemen in de niveaubepaling die passend is bij hun kind.Na de middenmeting IEP toets, wordt het definitieve schooladvies gegeven. Daarmee kunnen ouders hun kinderen aan gaan melden bij een middelbare school, passend bij dat advies. In april wordt dan nog de eindtoets gemaakt door de leerlingen. Wanneer het advies van de eindtoets hoger is dan het definitieve advies, kan het advies bijgesteld worden naar boven.
Weergave Schooladvies

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Onze kernbegrippen Zelfacceptatie, zelfvertrouwen en zelfrespect. Deze zaken vormen de basis voor acceptatie van, vertrouwen in en respect voor de ander.

Om deze doelen te kunnen verwezenlijken moeten de omstandigheden waarin de kinderen op schoolleven en werken zo gunstig mogelijk zijn. Dat betekent dat we graag een goede sfeer in de school willen hebben, waarbij ieder kind zich veilig en gewaardeerd voelt.We streven naar een open houding richting de kinderen. Liefde en respect voor elkaar zijn kernwoorden hierbij. We willen geen afstandelijke verhouding met elkaar, maar willen begrip hebben voor elkaar en elkaars situatie. In deze relatie spelen gehoorzaamheid en respect voor gezag een rol. Het werken aan deze sfeer is een actief proces.Met de ouders willen we regelmatig hierover spreken. We nodigen ouders nadrukkelijk uit om hierover met ons in gesprek te gaan en aan te geven waar volgens hen verbeterpunten zijn.


Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Zelfacceptatie
  • Zelfvertrouwen
  • Zelfrespect

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven