Basisschool het Kristal

Henri Dunantlaan 90 2286 GE Rijswijk

Schoolfoto van Basisschool het Kristal

Het team

Toelichting van de school

Stagiaires   

Het Kristal probeert ieder cursusjaar studenten van de PABO (= Pedagogische Academie voor Basis Onderwijs) een stageplek te bieden. Wij vinden het belangrijk om onze toekomstige “collega’s” bij ons de mogelijkheid te geven om ervaring op te doen in de basisschool. Naast de studenten van de PABO lopen er op school in de onderbouw ook studenten stage die een opleiding voor onderwijsassistent volgen bijvoorbeeld bij het Mondriaan of bij het Stanislas College. Ook vanuit Zorg en Welzijn komen studenten, de zogenaamde helpende handen stage lopen. Zij ondersteunen de groepsleerkracht bij de werkzaamheden.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Verlof personeel

Soms is een leerkracht ziek of om een andere reden afwezig.

Op de volgende manieren proberen wij dan de groepen op te vangen:

-  Collega’s die parttime werken worden gevraagd om extra te werken.

-  Invallers inzetten via de vervangingspool of via verschillende uitzendbureaus.

-  LIO-student inzetten

Wij proberen de extra ondersteuning en vakuren zoveel mogelijk door te laten gaan. Heel soms lukt dit niet en worden deze leerkrachten en/of leraarondersteuners ook ingezet om een groep op te vangen. Soms wordt er een unit naar huis gestuurd. We streven er naar om per groep zo min mogelijk verschillende leerkrachten te laten werken. Vaste gezichten in de unit zijn belangrijk om de continuïteit te waarborgen.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Basisschool Het Kristal heeft sinds 2018 één zogenaamde Wereldgroep. In deze groep worden leerlingen geplaatst die nog maar kort in Nederland zijn en geen of nauwelijks Nederlands spreken. Zij krijgen één jaar lang intensief taalonderwijs zodat ze na dat jaar kunnen instromen in de reguliere groep. Voorwaarde om in één van deze twee groepen geplaatst te worden is dat de leerling in Rijswijk woont en ouder is dan 6 jaar. 

We hebben 2 groepen 1-2; dit zijn combinatiegroepen. Leerlingen van vier-,vijf- en zes jaar plaatsen wij bij elkaar, een bewuste keuze. In een groep van vier-, vijf- en zes jarigen is het onderlinge samenspel van groot belang. Van spelen komen zij tot leren.

Daarnaast heeft Het Kristal 6 groepen, waarbij de leerlingen op basis van hun leeftijd zijn gegroepeerd;  1 groep 3, 1 groep 4, 1 groep 5, 1 groep 6, 1 groep 7 en 1 groep 8.


Gymnastiek

De gymnastieklessen worden op onze school gegeven door een vakleerkracht. Hij geeft les aan alle groepen.

Dit gebeurt in ons gymnastieklokaal op dinsdag, donderdagmiddag en vrijdag. De kleutergroepen kunnen ook gebruik maken van het speellokaal. De leerlingen vanaf groep 5 oefenen regelmatig extra voor de jaarlijkse sport- dag. De leerlingen gymmen op school in eigen sportkleding. Tijdens de toernooien en andere activiteiten is er een schoolshirt beschikbaar.   Alle kinderen zijn verplicht om gymnastiekschoe- nen met een lichte zool te dragen. Voor kleuters zijn gymschoenen met stroeve zool zonder veters van groot belang, zij kunnen vaak nog niet strikken. Als een kind niet in de gelegenheid is om te gymmen, dan is een briefje van thuis of een tele- foontje naar school verplicht. Dit geldt voor alle groepen van onze school.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

De groepen 1-2 hebben dezelfde schooltijden als de overige groepen.

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Wat is Onderwijstijd?

Met onderwijstijd bedoelen we de uren in een week die de leerling op school is. De invulling van onderwijstijd kan per school verschillen.

Kinderen hebben recht op voldoende uren onderwijs.  

Het Kristal hanteert de volgende richtlijnen voor de effectieve leertijd in alle groepen:

1.      rekenen: 30%

2.      taal/lezen: 30%

3.      wereldoriëntatie/burgerschap: 20%

4.     kunstzinnige oriëntatie: 10%

5.     bewegingsonderwijs en spel: 10%

Onze schooltijden zijn:

Maandag: 08.30 - 12.00 uur 13.15 - 15.30 uur

Dinsdag: 08.30 - 12.00 uur 13.15 - 15.30 uur

Woensdag: 08.30 - 12.30 uur

Donderdag: 08.30 - 12.00 uur 13.15 - 15.30 uur

Vrijdag: 08.30 - 12.00 uur 13.15 - 15.30 uur

De deuren gaan 5 minuten voor schooltijd open. De kinderen mogen dan rustig naar hun eigen klas lopen. Om 8.30 en 13.15 uur gaan de deuren dicht en starten de lessen! Buiten de hierboven genoemde tijden draagt de school geen verantwoordelijkheid voor uw kind.

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Alle scholen binnen het samenwerkingsverband SPPOH hebben via hun besturen afspraken gemaakt over het niveau van de basisondersteuning in de scholen. Iedere school binnen SPPOH biedt deze basisondersteuning.

Wij geven hier gestalte aan door middel van:

• Het model HGW

• Professionele leerkrachten die zich blijven ontwikkelen;

• Gespecialiseerde leerkrachten op de gebieden taal/lezen, rekenen, gedrag en meerbegaafden;

• Een uitstekend pedagogisch klimaat;

• Het werken met 3 verschillende niveaugroepen per leerjaar;

• Tegemoet komen aan de leerbehoeften van meerbegaafden;

• Extra aandacht t.a.v. taal/lezen door middel van KNAPWerk;

• Huisvesten van een groep anderstaligen in de Wereldgroep

Wij houden rekening met verschillen in de ontwikkeling van kinderen door het werken met drie verschillende instructiegroepen bij taal inclusief begrijpend lezen en rekenen. We stellen groepsplannen voor rekenen, spelling en gedrag op waarbij we rekening houden met de verschillen in ontwikkeling en onderwijsbehoeften. De komende periode gaan we binnen de basis- ondersteuning nog meer aandacht geven aan NT2 onderwijs, omgaan met gedragsproblemen en omgaan met dyscalculie.


Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Ieder kind is welkom, ook kinderen die vanuit het buitenland in onze wijk komen wonen en die de Nederlandse taal niet machtig zijn. De Gemeente Rijswijk heeft aan Het Kristal gevraagd om deze kinderen op te vangen. In het schooljaar 2015-2016 zijn we gestart met een zogenaamde eerste opvanggroep genaamd de Wereldgroep. 

Op Het Kristal hadden we in het schooljaar 2022-2023 naast de groepen 1 t/m 8 voor het zesde jaar een zogenaamde eerste opvangroep “De Wereldgroep”.

Deze groep is bedoeld voor kinderen die vanuit het buitenland in Rijswijk komen wonen en die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Zij hebben in deze groep vooral les gekregen in taal, zodat zij na een jaar kunnen instromen in een reguliere groep die bij hun leeftijd hoort. De meeste leerlingen zijn aan het eind van het schooljaar uitgestroomd. Een enkele leerling was nog niet zo ver. Ook dit schooljaar hebben wij 1 wereldgroep.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie)

Onze school neemt deel aan “Voor en Vroeg- schoolse Educatie”.

Dit betekent dat onze school samenwerkt met de peuterspeelschool “Up Dunantlaan”.

Door middel van allerlei afspraken proberen we een doorgaande lijn te bewerkstelligen zodat het onderwijs op de Peuterspeelzaal naadloos overgaat in het onderwijs op de basisschool. We richten ons vooral op de taalontwikkeling van het jongste kind met behulp van de methoden Puk&Ko, Schatkist en thema’s van de kleuteruniversiteit. Eens in de vier, vijf weken wordt er gewerkt in een thema waarin “nieuwe” woorden op een speelse wijze worden aangeboden en geoefend zodat we er voor zorgen dat de woordenschat van de kinderen wordt vergroot. We betrekken de ouders hier zoveel mogelijk bij zodat ook thuis met deze woorden geoefend kunnen worden.

Peuterspeelschool “Up-locatie Henri Dunantlaan”

In ons gebouw is peuterspeelschool “Up-locatie Henri Dunantlaan” gehuisvest. De leidsters zorgen voor een verantwoorde peuteropvang in een gezellig lokaal.

De groep is er op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.30 - 12.30 uur.

Op woensdag is er in het lokaal Speelstart.   De peuter speelschool valt onder de verantwoording van de Up Kinderopvang, die alle peuterspeelzalen in Rijswijk onder haar hoede heeft.

Voor inlichtingen kunt u zich wenden tot de leidsters, via hun eigen telefoonnummer 070- 7920460. De aanmeldingen lopen via het kantoor van Up Kinderopvang, aan de Martin Campslaan 3 in Rijswijk. Postadres: Postbus 593, 2280 AN Rijswijk. Aanmelden kan ook via de website: www.upkinderopvang.nl.  

Let op: Uw kind gaat niet automatisch van de peuter speelschool door naar bs Het Kristal. Mocht u dat willen, dan moet u uw kind inschrijven op bs Het Kristal.

Terug naar boven