School voor Speciaal Basisonderwijs Elsenburg

Laboucherelaan 3 2283 EG Rijswijk

  • Schoolfoto van School voor Speciaal Basisonderwijs Elsenburg
  • Schoolfoto van School voor Speciaal Basisonderwijs Elsenburg

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Op de Elsenburg maken alle leerlingen de doorstroomtoets , met uitzondering van de leerlingen die hier vrijgesteld voor worden. Wij hanteren hierin de regels die door de overheid gesteld zijn. Op deze site kunt u vinden welke kinderen vrijgesteld worden van het maken van de doorstroomtoets ( vrijstelling eindtoets) . Dit gebeurt altijd in overleg met ouders. 

De Doorstroomtoets vervangt vanaf dit jaar de eindtoets. Aan het begin van het jaar informeren we ouders wat dit voor de kinderen betekent. 

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Op de Elsenburg volgen we de leerlingen aan de hand van observaties, methode gebonden toetsen, methode ongebonden toetsen (cito) en dagelijks aan de hand van diverse software/ digitale programma's waar de kinderen mee werken.  De resultaten van de software/ digitale programma's worden tijdens het werk al bekeken, maar in ieder geval aan het eind van de dag. De leerkracht kan dan bij de volgende les inspelen op de observaties die zij of hij heeft gedaan.

Twee keer per jaar, na de methode ongebonden toetsen vinden er groepsbesprekingen plaats met de intern begeleider. Aan de hand van deze gesprekken wordt nogmaals ingezoomd op de vorderingen van de leerlingen en wordt bekeken waar een eventuele aanpassing moet zijn in de onderwijsbehoeften van de leerlingen. 

De tussentijdse resultaten zijn ook terug te vinden in het ontwikkelingsperspectief. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Op de Elsenburg werken we met ontwikkelperspectieven. Wanneer het kind op school komt schrijven we een ontwikkelperspectief, hierin staat het uitstroomniveau van de leerling. Uiteraard staat dit niet vast. Jaarlijkse evalueren we de uitstroomniveaus en passen we aan daar waar het nodig is. Ouders worden hier twee keer per jaar in meegenomen. We evalueren aan de hand van de observaties, methode gebonden toetsen en de methode ongebonden toetsen (Citotoetsen)

In groep 7 krijgen de kinderen een voorlopig advies. Wij adviseren over het vervolgonderwijs zodat ouders zich kunnen oriënteren op het voortgezet onderwijs. In groep 8 krijgen de kinderen een doorstroomtoets. In februari maken alle leerlingen van groep 8 een doorstroomtoets. Dit is verplicht. Met de  doorstroomtoets kunnen leerlingen laten zien wat ze op de basisschool hebben geleerd. De leerkracht  geeft de leerling in januari een advies voor het onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs. Scoort de  leerling op de toets beter dan het advies van de leerkracht? Dan moet de school het advies heroverwegen.  Bij een lagere of gelijke score hoeft dit niet. De doorstroomtoets is geen examen, leerlingen kunnen niet  slagen of zakken. Eind maart krijgen de leerlingen van groep 8 het definitieve schooladvies waarmee zij  zich in kunnen schrijven op een VO-school. 

Wij helpen de ouders met het zoeken naar een geschikte school als dat nodig is. Er is een goed contact met de scholen voor voortgezet onderwijs in de regio. Met toestemming van ouders hebben we een warme overdracht van de kinderen die naar het voortgezet onderwijs toe gaan, maar evalueren we ook de overstap van de kinderen die de Elsenburg al hebben verlaten.

Om de overgang en de informatiestromen goed te laten verlopen, werken we in Haaglanden met het programma OnderwijsTransparant. Ouders kunnen hier een digitale rol in krijgen. Alle informatie over het kind, kunnen zij dan vinden in hun eigen digitale omgeving. Met codes kan ook het voortgezet onderwijs documenten ophalen. Ouders kunnen hierdoor goed meekijken n het dossier van hun kind. 

Het traject voor de overgang van basisonderwijs naar voorgezet onderwijs wordt in onze omgeving geleid door BOVO Haaglanden. Wanneer er voor kiest om voor het vervolgonderwijs in Delft te kiezen, dan krijgt u te maken met POVO Delflanden. Wanneer u op de linkjes klinkt kunt u meer informatie vinden over de overgang, Onderwijs Transparant en de verschillende scholen.

In dit  filmpje kunt u zien hoe de aanmeldprocedure in Haaglanden in geregeld is .

In de  jaarkalender kunt u precies zien wat er op welke datum van de school en van de ouders wordt verwacht. Dit is ook in de volgende afbeelding  in beeld gebracht

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Een veilig schoolklimaat is van essentieel belang voor het welbevinden van de leerlingen .De sfeer waarin een kind opgroeit en leert heeft veel invloed op het welbevinden, zelfvertrouwen en op de prestaties. Wij vinden daarom een vriendelijk en veilig schoolklimaat met een duidelijke structuur en regelmaat heel belangrijk. Er wordt veel aandacht besteed aan het omgaan met elkaar, waarbij respect voor de ander centraal staat. De Elsenburg is een kleinschalige school, waar de kinderen in een beschermde omgeving kunnen opgroeien.

Wij werken aan sociaal-emotioneel leren (SEL) met de methode Kwink. We leren kinderen zichzelf goed te kennen en op een goede manier met hun emoties om te gaan. Natuurlijk leren we ze ook om te gaan met anderen en zich in te leven in de gevoelens van anderen. Bij SEL horen ook keuzes maken en relaties hanteren. Die levensvaardigheden (competenties) zijn, naast het leren van taal, rekenen, schrijven, lezen enzovoort, belangrijke voorwaarden om succesvol te kunnen deelnemen aan de maatschappij, nu en later.Kwink is een online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Voor groep 1 t/m 8 van het primair onderwijs. Kwink biedt een doordacht SEL-programma, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Praktisch, leuk en altijd actueel. Gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Schoolbrede aanpak
  • Duidelijke normen en waarden
  • Pedagogisch vakmanschap

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De kwaliteit van het onderwijs op SBO De Elsenburg in Rijswijk Zh is voldoende. Deze school voldoet aan de basiskwaliteit en daarmee aan de wettelijke eisen (Inspectie, april 2018).

Terug naar boven