Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
ziekmelden
Mocht uw kind onverhoopt niet naar school toe kunnen, dan dient u daarvan tijdig melding te maken. Dat betekent dat u tussen 8.00 uur en 8.45 uur de afwezigheid van uw kind moet melden door te bellen naar school of een verzuimmelding te maken in social schools.
We maken bij het verzuim onderscheid in geoorloofd verzuim en ongeoorloofd verzuim. Onder geoorloofd verzuim verstaan we het bezoek aan een dokter, tandarts enz. Onder ongeoorloofd verzuim verstaan we dat een leerling zonder kennisgeving afwezig is. Ook te laat komen wordt als ongeoorloofd verzuim gezien.
U moet de school vooraf in kennis stellen van eventueel verzuim, dit kan telefonisch bij de conciërge tussen 8.00 uur en 8.45 uur of via socials schools bij de leerkracht. Indien we van een leerling geen melding van afwezigheid hebben ontvangen, zullen we met u contact opnemen. Indien we geen contact kunnen krijgen, zullen we dit verzuim als ongeoorloofd vermelden.
Wordt er verlof opgenomen zonder verzoek aan en toestemming van de schoolleiding of de ambtenaar van de leerplicht, dan is sprake van ongeoorloofd schoolverzuim. In eerste instantie zal de school hierover met u praten. Mocht het ongeoorloofd verzuim niet veranderen of zich weer herhalen dan dient de school dit verzuim te melden aan de afdeling leerplicht van de gemeente waarin u woont.
De leerplichtambtenaar verplicht de scholen de namen van die leerlingen te vermelden die zogenaamd ‘luxe verzuim’ nemen. Dit betreft leerlingen die te vroeg op vakantie gaan of te laat terugkomen.
In alle gevallen dat uw kind ongeoorloofd afwezig is, is de ambtenaar van de leerplicht gerechtigd een proces-verbaal op te maken en u een boete te geven.
Wanneer een kind meer dan 16 uur afwezig is in vier weken dan is de school verplicht dit te melden bij Leerplicht. Dit geldt ook bij ziekte. Verzuimt uw kind meer dan 16 uur in 4 weken door ziekte dan kunt u worden uitgenodigd voor een preventief verzuimgesprek bij de schoolarts.
Te laat komen (4-8-12-16 regeling)
We willen u dringend verzoeken uw kind op tijd naar school te brengen. Te laat komen is ongeoorloofd verzuim. Wanneer uw kind 's ochtends te laat in school is (na 8.45), moet het bij de conciërge of directie een briefje halen. Dit briefje wordt bij de leerkracht ingeleverd. Wanneer uw kind 4 x te laat is gekomen, wordt u hier schriftelijk van op de hoogte gebracht door de directie (of i.o. door de conciërge). Na 8 x wordt u door de directie uitgenodigd voor een gesprek op school en na 12 x moet de school het aantal keren te laat komen gaan melden bij de leerplicht (DUO). In het geval uw kind 16 x te laat is gekomen, gaat leerplicht u uitnodigen voor een gesprek. De regeling geldt in principe voor het gehele schooljaar. Daarbij wordt heeft een leerling die 12 x per maand te laat komt een andere urgentie dan een leerling die 12 x in een heel schooljaar te laat komt.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof
Extra verlof om bijvoorbeeld buiten het drukke seizoen op vakantie te gaan of om langer bij familie in het buitenland te kunnen blijven, is niet mogelijk. Er zijn situaties waarin leerlingen wél verlof mogen opnemen. Maximaal 10 dagen per schooljaar. Ouders kunnen hiervoor alleen bij de schooldirecteur schriftelijk een aanvraag indienen. Uiteraard moet de ouder het belang van dit verlof kunnen aantonen. Er zijn wettelijke richtlijnen voor het toekennen van dit verlof. Een aanvraag voor verlof voor een langere periode dan 10 dagen schooldagen moet rechtstreeks bij de afdeling Leerplicht ingediend worden. Hieronder staat voor welke situaties u verlof kunt aanvragen.
- Verlofaanvraag vanwege gewichtige omstandigheden.
- Bijzondere feestdagen.
- Vakantieverlof vanwege het beroep van de ouders.
- Sabbatical verlof.
De landelijke regels voor het toekennen van dit verlof staan in de leerplichtwet. Alle schooldirecteuren interpreteren deze regels op dezelfde wijze. De verlofaanvraag moet vooraf bij de schooldirecteur worden ingeleverd door middel van het formulier ‘Verzoek vrijstelling schoolbezoek’. Dit formulier kunt u aanvragen op school of bij de afdeling Leerplicht (telefoon 14070, [email protected]) Zowel de schooldirecteur als de leerplichtambtenaar behandelen en bestuderen de aanvraag zorgvuldig.
Meer informatie is te vinden ophttps://www.rijswijk.nl/bijzonder-verlof-van-school-aanvragen