Openbare Basisschool De Bosweide

Grevelingenhof 1 2987 EB Ridderkerk

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Bosweide
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Bosweide
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Bosweide
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Bosweide
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Bosweide

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De eindtoets die de afgelopen jaren is gebruikt, bracht niet de resultaten die we zelf van de kinderen verwachtten. Met de komst van de doorstroomtoets gaan we de IEP-toets afnemen. Deze toets is kindvriendelijker: 

  • Leerlingen schrijven de antwoorden in het toetsboekje, geen apart antwoordenblad 
  • Tekst en vragen staan altijd naast elkaar  
  • Vragen lopen op van makkelijk naar moeilijk; ieder kind ervaart succesgevoel

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten zijn belangrijk voor de leerkracht om het onderwijs bij te sturen, indien nodig. Ze worden ook gebruikt om ouders te informeren over de ontwikkeling van hun kind.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Adviesprocedure groep 7 en 8

Uw kind wordt de gehele schoolloopbaan gevolgd in zijn/haar ontwikkeling. Met deze informatie ontvangt uw kind een definitief schooladvies in groep 8. Op basis van dit advies wordt de keuze voor een middelbare school gemaakt. Uw kind ontvangt twee keer een advies: een voorlopig schooladvies in groep 8 en een definitief schooladvies in groep 8 na de afname van de Doorstroomtoets (voorheen: Eindtoets). Voor het schooladvies gebruiken wij de volgende informatie: de kennis van de leerkracht(en) over factoren die het vermogen van uw kind om te leren, stimuleren en belemmeren en daarnaast de toetsgegevens.  

In groep 8 ontvangt uw kind eerst een voorlopig schooladvies in januari. Vervolgens wordt de Doorstroomtoets afgenomen in februari.
Is het toetsadvies dat uit de Doorstroomtoets komt hoger dan het voorlopig schooladvies, dan wordt het schooladvies naar boven bijgesteld.
Is het toetsadvies dat uit de Doorstroomtoets komt lager dan het schooladvies, gebeurt er niets.
Het schooladvies wordt niet naar beneden bijgesteld, tenzij de school goed kan onderbouwen dat de bijstelling niet in het belang van de leerling is. Na de uitslag van de Doorstroomtoets krijgt uw kind het definitieve schooladvies tijdens een gesprek met de leerkracht. Nadat het definitieve schooladvies ontvangen is, kunt u uw inschrijven bij een middelbare school passend bij het schooladvies. Informatie over de Adviesprocedure staat jaarlijks in onze schoolgids. 

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

We dragen zorg voor een veilig pedagogisch klimaat waarbinnen de verschillen tussen kinderen worden geaccepteerd en gerespecteerd. Elk kind heeft zijn / haar eigen mogelijkheden en onmogelijkheden op cognitief en sociaal- emotioneel gebied. Acceptatie van en begrip voor de kinderen is de basis van de zorg. Elk kind moet gezien, gehoord en begrepen worden. We werken aan de basisbegrippen: Autonomie, Competentie en Relatie.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Je mag altijd zijn wie je bent
  • Elk kind heeft een talent
  • We leren en spelen samen

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

In november 2020 heeft de inspectie een onderzoek gedaan op het gebied van kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. De inspecteur heeft mooie complimenten uitgesproken over de school en de beide punten het oordeel voldoende gegeven. 

Terug naar boven