Openbare Basisschool De Botter

Voorn 11 2986 JA Ridderkerk

  • De Botter heeft een intensieve samenwerking met Stichting Bram, een stichting die zorg en onderwijs biedt aan kinderen met een (meervoudige) beperking
  • Op onze twee schoolpleinen is veel ruimte voor bewegen en samenspelen. Daarnaast hebben wij een groen buitenlokaal: ons tiny forest
  • We werken volgens EDI (effectieve directe instructie) en zetten rijke werkvormen in om betrokkenheid te creëren en
samenwerken te stimuleren
  • De zorg voor elkaar en voor onze aarde, het gebruik van ICT, het leren van Engels, reflecteren op  je eigen handelen en samenwerken.
  • Wij organiseren gedurende de dag diverse activiteiten waarbij samenwerken, samenleren en samenleven centraal staan

Het team

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel. Vaak zijn er op een school specialisten aanwezig die extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dit nodig hebben. Elke school kent daarin een eigen aanpak. Hoe het team is samengesteld en hoe de school bijvoorbeeld vervanging regelt? Dat kan alleen de school je vertellen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij vervanging van verlof zullen wij eerst leerkrachten van de Botter voor de groep zetten. Als dit niet georganiseerd kan worden, dan maken wij gebruik van een vervangerspool die vanuit het bestuur van OZHW voor PO en VO beschikbaar is. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Groeperingsvormen.

De kleutergroepen zijn gemengd. Kinderen van 4-jarige leeftijd zitten bij 6-jarigen. De keuze is vanuit een sociaal-emotionele achtergrond. De oudere kinderen zijn zorgzaam naar de jonge kinderen en de jonge kinderen kunnen hun gedrag en ontwikkeling spiegelen aan de oudere kinderen.

Groepsdoorbrekende activiteiten vinden plaats bij de ontdekkingsreizen. 

Bewegingsonderwijs.

Op de Botter vinden we het van groot belang dat er bewegingsonderwijs gegeven wordt door een specialist. Daarom is financiële ruimte gemaakt om een vakleerkracht te bekostigen. Op de Botter geeft de vakleerkracht 1 dag les. De leerlingen in groep 1 en 2 krijgen 45 min. per week bewegingsonderwijs in de gymzaal. De leerlingen van groep 3 t/m 8 krijgen 1 1/2 uur bewegingsonderwijs. Groep 5 t/m 8 krijgen dit van de vakleerkracht.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Wij werken bij de kleuters in thema's. Daarnaast zijn heel veel vakgebieden geïntegreerd in een totale aanpak en aanbod. Het is daarom lastig om precies te bepalen hoeveel uur voor welk onderdeel uitgetrokken wordt. 

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Het bijgestelde schoolondersteuningsprofiel.

Het uit 2012 daterende schoolondersteuningsprofiel is in september 2014 bijgesteld op basis van een format van het Samenwerkingsverband. Reden was dat het oorspronkelijke schoolondersteuningsplan geen reëel beeld gaf van de werkelijke situatie. In de afgelopen jaren heeft de school een ontwikkeling doorgemaakt die een bijstelling rechtvaardigde.

Gediplomeerde specialisten.

De intern begeleider maakt deel uit van de formatie van de school. De dyslexiespecialist houdt op de school praktijk. Leerlingen van andere scholen in Ridderkerk maken daar ook gebruik van. De specialist hoogbegaafdheid is verbonden aan de Erasmusklas. Een opvang voor leerlingen die in een specifieke setting onderwijs krijgen. De Erasmusklas is een voorziening van de vijf openbare scholen in Ridderkerk en is gevestigd op een van de scholen. De genomineerde kinderen van groep 5/6 en groep 7/8 van de scholen krijgen een dag in de week les in de Erasmusklas.

Welke specialisten ondersteunen op deze school?

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Toelichting van de school

De school is onderdeel van Kindcentrum Nova locatie Drievliet. Yes! Kinderopvang heeft binnen dit kindcentrum een kinderdagverblijf en een peuterspeelgroep. Deze peuterspeelgroep heeft naast het reguliere aanbod een aanbod voor peuters met een VVE indicatie. 

Daarnaast biedt de school 1 dagdeel per week een voorziening aan voor 3 1/2 jarige peuters die zijn ingeschreven op de school. Deze groep heet "De Verkenners". Gedurende een halfjaar verkennen de kinderen onder begeleiding van een pedagogisch medewerker de school. De kinderen maken kennis met de leerkrachten, de kinderen, het gebouw en de afspraken in de school.

Terug naar boven