Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wij willen graag dat u ziekte van uw kind vóór schooltijd aan ons doorgeeft. Dat kan via Parro. De leerkracht weet dan waar uw kind is en waarom hij/zij afwezig is.
Ook wanneer uw kind een bezoek aan de dokter of tandarts brengt (en dit beslist niet buiten schooltijd kan), willen we dit graag van tevoren weten, zodat we op de hoogte zijn van de reden van afwezigheid.
De absentie van leerlingen houden we dagelijks bij. De gegevens verzamelen en bewaren we ter inzage voor de inspectie.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Het verlenen van extra verlof is aan regels gebonden. We verzoeken u rekening te houden met de bestaande richtlijnen voor leerplicht, om uzelf en ons niet onnodig in verlegenheid te brengen.
De leerplicht begint in de maand dat een kind vijf jaar wordt. Voor jonge kinderen kan het een te zware belasting zijn om de hele week naar school te gaan. Daarom is voor kinderen van vijf jaar een speciale regeling in de wet opgenomen. De school kan voor een vijfjarige kleuter tien uur per week extra verlof verlenen. Deze vrijstelling is alleen bedoeld om overbelasting van het kind te voorkomen. Het is dan ook niet toegestaan om de vrijgestelde uren op te sparen voor bijvoorbeeld een extra vakantie. Daarvoor heeft u, net als bij oudere kinderen, toestemming nodig.
Buitengewoon verlof Voor persoonlijke omstandigheden kunt u uiteraard verlof krijgen. Daar vallen bijvoorbeeld wettelijke verplichtingen, een huwelijk, een verhuizing, een familiejubileum of het overlijden van een familielid onder.
Extra verlof De leerplichtwet biedt geen ruimte voor snipperdagen of extra verlof buiten de vakanties om. De school kan en mag dat dus ook niet toestaan. Als u geen toestemming krijgt, is dat geen onwil, maar handelen we overeenkomstig de Leerplichtwet. Wij gaan ervan uit dat u daar begrip voor heeft. Wanneer u uw kind zonder toestemming toch thuis houdt of meeneemt op vakantie (luxeverzuim), is de school verplicht dit (vermoedelijk) ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar stelt dan een onderzoek in en kan besluiten om een proces-verbaal op te maken. Zie ook: www.rblmidden-gelre.nl.