Sint Bonifacius Kindcentrum Reahûs

Sânleansterdyk 20 8736 JB Reahûs

  • Ons kindcentrum is omgeven door groen en daar maken we flink gebruik van, ook tijdens de lessen. Iedere dag gaan de kinderen naar buiten.
  • Na schooltijd bieden wij buitenschoolse opvang met veel keuzevrijheid in de een huiselijke sfeer.
  • Op Sint Bonifacius worden kinderen uitgedaagd om het leven te ontdekken. Daarnaast staat de relatie tussen ons als mens centraal.
  • In Sint Bonifacius Kindcentrum Reahûs gunnen we elkaar de ruimte. Zowel fysiek als mentaal!
  • We leren zowel binnen als buiten.

Het team

Toelichting van de school

Naast de vakleerkracht muziek, hebben wij ook een vakleerkracht Mindfulness. Deze leerkracht geeft in alle groepen een cursus Mindfulness voor kinderen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Ons streven is de vervanging bij verlof van personeel intern te regelen. Als dat niet mogelijk is, wordt gezocht naar min of meer vaste invalkrachten. In uiterste noodzaak kunnen groepen bij elkaar gevoegd worden. Uiteraard gebeurt dat alleen in geval van overmacht.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Omdat we er van overtuigd zijn dat we van elkaar leren zijn er door het jaar heen vele activiteiten waarbij groepsdoorbrekend wordt gewerkt. Bij onze weekopeningen en speciale vieringen die gekoppeld zijn aan specifieke thema's zijn alle kinderen aanwezig. 

Wij zien ICT niet als doel maar als middel om het onderwijs te optimaliseren. Voor rekenen en taal gebruiken we Snappet, een digitaal onderwijsplatform met navigatiesysteem. Vanuit de leerlijnen krijgen de kinderen adaptief onderwijs. Na een gezamenlijke instructie worden de kinderen op maat bediend, krijgen ze direct feedback na elke opgave en werken ze aan de voortgang van hun leerdoelen. 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

De werktijd met ontwikkelingsmateriaal omvat tevens vele rekenactiviteiten. 

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Er is de nodige overlap in vakken. Taal en de wereldoriëntatievakken komen vaak gecombineerd aan bod zodat de actieve betrokkenheid van de kinderen wordt gestimuleerd.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Scholen hebben de verantwoordelijkheid om te zorgen voor “passend onderwijs” voor elk kind. Sint Bonifacius Kindcentrum Reahûs vindt het belangrijk dat alle kinderen, kans krijgen om deel aan ons onderwijs. Wij willen het kind deze kans bieden en er proberen te zijn voor elk kind. Elk kind is uniek en heeft zo zijn eigen bijzonderheden.Er zijn geen specifieke ondersteuningsvoorzieningen op onze school aanwezig. Wel kunnen we een voorwaarde bieden die essentieel is voor een goede ontwikkeling voor een kind, namelijk ruimte, zowel mentaal als fysiek! In principe willen we onderwijs op maat aanbieden aan alle leerlingen (van 0 tot 13 jaar) , ook leerlingen die zorg nodig hebben, met als kanttekening dat we geen speciaal basisonderwijs zijn. We werken met geïntegreerde peuter-kleutergroepen. Omdat er kleine groepen binnen onze school zijn, zijn onze ondersteuningsmogelijkheden ruim, wat betreft de extra zorg binnen de groep. Bij leerlingen met een complexe ondersteuningsbehoefte zal de beslissing tot toelating geschieden op basis van een zorgvuldige afweging tussen ontwikkelingsmogelijkheden van het kind en de mogelijkheden van de school . Bij die afweging, die op schoolniveau plaatsvindt, zal de directeur met zijn teamleden een analyse maken. Wanneer ouders hun kind schriftelijk aanmelden heeft de school 6 weken de tijd om een plaatsingsmogelijkheid te onderzoeken , wanneer het niet mogelijk is op school zoekt de school een vervangende plaats. Op IKC Sint Bonifacius is het pedagogisch handelen goed ontwikkeld. Ook het didactisch handelen is goed op orde. Elk kind beschikt over een laptop die door school wordt geleverd. De laptops worden goed gebruikt bij de ondersteuning van de lessen. De kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong worden voldoende uitgedaagd bij de lessen. We hebben op school een gediplomeerde leerkracht Mindfulness. Alle kinderen krijgen van haar jaarlijks de cursus Mindfulness voor kinderen.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Wij hebben de mogelijkheid om kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong een dagdeel mee te laten draaien in een plusklas in Sneek.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Dagopvang 0-4 jaar

Vanaf 2 januari 2023 bieden we dagopvang binnen ons kindcentrum. Het kinderdagverblijf is een fijne plek waar kinderen van 0-4 jaar de wereld om zich heen kunnen ontdekken en spelenderwijs hun taal, spraak, denken, motoriek, spel en sociaal-emotionele vaardigheden ontwikkelen. In een veilige en stimulerende omgeving ontvangen de kinderen een deskundige en liefdevolle verzorging. Het is belangrijk dat het dagritme op het kinderdagverblijf aansluit bij de thuissituatie. Daarom stellen wij goed oudercontact als prioriteit. De focus bij de dagopvang ligt naast het welzijn en plezier, op de ontwikkeling van de kinderen. We zorgen voor een goede schoolvoorbereiding, hiervoor werken we nauw samen binnen het kindcentrum.

Peuteropvang 2-4 jaar

Op maandag, dinsdag en donderdag bieden we in het IKC, bij Peuteropvang Sint Bonifacius Kindcentrum Reahûs peuteropvang aan voor kinderen van 2 – 4 jaar. In deze twee jaar maken peuters een stormachtige ontwikkeling door. Onze pedagogisch medewerkers sluiten aan bij de ontwikkeling van het kind en stimuleren deze ontwikkeling op het gebied van taal, spraak, denken, motoriek, spel en sociaal-emotionele vaardigheden. De ruimte is zo ingericht dat kinderen worden uitgedaagd te spelen en te ontdekken. Doordat de peuteropvang zich in het kindcentrum bevindt zijn de peuters optimaal voor te bereiden op de overstap naar basisonderwijs en de buitenschoolse opvang.

Tweetalige kinderopvang

In ons IKC omarmen we de kracht van tweetaligheid. De magische jaren tussen 0 en 4 zijn perfect voor het leren van meer dan één taal, waarbij vooral in de peuterleeftijd de taalontwikkeling in een stroomversnelling komt. Meertaligheid maakt o.a. het leren van een derde of vierde taal makkelijker, vergroot het werkgeheugen en maakt het leren van technisch lezen gemakkelijker. Met het aanbieden van zowel Nederlands als Fries sluiten we aan bij de tweetalige situatie in Fryslân. Om de tweetaligheid op onze locatie goed in te richten zijn we een samenwerking aangegaan met het SFBO. Wij voldoen dan ook aan de eisen van het certificaat “boartsjendewei in taal derby”. Meer informatie hierover vindt u op: https://sfbo.nl/nl/certificeringstraject.

Van de kinderen van 0 tot 4 jaar wordt de ontwikkeling bijgehouden in het peutervolgsysteem Gouwe Academie (GA). Voor het bijhouden van de ontwikkeling van de kinderen van de groepen 1 en 2 gebruiken we Kleuter in Beeld van Cito.

International Early Years Curriculum

In groep 1 en 2 maken we voorafgaande aan IPC (groep 3 t/m 8) gebruik van Early Years. Bij IEYC staat de breinontwikkeling van het jonge kind centraal. In deze leeftijdsfase vinden er een aantal belangrijke ontwikkelingen plaats. Waar het kind in het begin nog heel erg op zichzelf gericht is, verlegt die aandacht zich langzaamaan naar leeftijdsgenoten. Er ontstaat een gevoel van samen zijn. Waar het jonge kind nog heel onbewust leert, wordt dat op latere leeftijd bewust leren. Het jonge kind krijgt met IEYC de ruimte om vanuit een natuurlijke nieuwsgierigheid de wereld te onderzoeken en verkennen. Zo ontwikkelt het belangrijke persoonlijke eigenschappen als samenwerken, doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen. We leggen het fundament voor het schoolse leren vanaf groep 3 én voor een leven lang leren.

Terug naar boven