Op welke manier informeert deze school de ouders?
Contacten met de ouders
We vinden de contacten met ouders belangrijk. Uw kinderen bezoeken immers onze school. Algemene informatie kunt u lezen op de website (www.bmdbschuilplaats.nl). Actuele informatie over de groep van uw kind wordt via de app Social Schools met u gedeeld.
Wijzigingen adresgegevens
Wilt u zo vriendelijk zijn om wijzigingen i.v.m. verhuizingen, gezinsomstandigheden, enz. per email te melden bij de directie van de school via: administratie.schuilplaats@cnsputten.nl.
Contact met de leerkracht
U bent altijd welkom op school om iets met de groepsleerkracht te bespreken. Tijdens lestijd is een gesprek erg storend. Wanneer u zaken wat uitgebreider wilt bespreken met de leraar, is het goed om hiervoor een aparte afspraak te maken na schooltijd. De leerkracht maakt graag na schooltijd tijd voor u vrij. Op deze manier is er voldoende gelegenheid om een zorgvuldig gesprek te voeren.
Spreekmiddagen/-avonden
In het najaar en na de uitreiking van het eerste en tweede rapport hebben wij een spreekmiddag-/avond voor de verschillende groepen. U krijgt de gelegenheid om de ontwikkeling van uw kind(eren) met de leerkracht te bespreken.
Medezeggenschapsraad
Het doel van de medezeggenschapsraad (MR) is het behartigen van de belangen van de kinderen, leerkrachten en ouders. Het aantal leden van de MR is afhankelijk van het aantal leerlingen. De raad bestaat nu uit drie ouders en drie leerkrachten. Om deze belangen goed te kunnen behartigen heeft de MR wettelijke middelen gekregen: instemmingsrecht en adviesrecht. Onze MR denkt mee met de school en het schoolbestuur over o.a.
- Onderwijskundige doelstellingen, schoolplan, zorgplan en nascholingsplan
- Schoolreglement en schoolgids
- Ondersteunende werkzaamheden door ouders
- Arboregels
- Bestemming van middelen uit openbare kas of van anderen
(behalve ouders)
- Organisatie en formatieplan
- Beleid inzake:
o Aanstelling en ontslag leidinggevende en personeel
o Toelating / verwijdering leerlingen
o Voorzieningen t.b.v. leerlingen
o Beëindiging, inkrimping, uitbreiding, overdracht / omzetting of fusie
- Aanstelling / ontslag leidinggevende
- Vakantieregeling
- Nieuwbouw / verbouw
- Klachtenregeling
- Hoogte en bestemming van niet wettelijk verplichte bijdragen door ouders
De MR kan ook zelfstandig voorstellen doen op alle gebieden die zich in en rond de school afspelen. Zij is hierbij de spreekbuis voor ouders en personeel. De vergaderingen van de MR zijn toegankelijk voor ouders en personeel. Eenmaal per jaar geeft de MR een jaarverslag uit. Informatie over de MR is ook te vinden op de website van de school.
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)
Vanuit de medezeggenschapsraden van alle bij de schoolvereniging aangesloten scholen is er een afvaardiging naar de GMR. De GMR is per 1 januari 2009 geformaliseerd. Iedere school vaardigt één MR-personeelslid en ouder af. Met name over bovenschoolse zaken op verenigingsniveau heeft de GMR medezeggenschap. Als u vragen heeft over MR en/of GMR of inzage wilt in de reglementen, dan kunt u daarvoor bij de leden terecht.
Oudercommissie (OC)
Deze bestaat uit ouders die meedenken om alles op het gebied van extra activiteiten zo goed mogelijk te laten verlopen. Zij levert een bijdrage aan de binnen- en buitenschoolse activiteiten en bevordert de betrokkenheid van de ouders bij deze activiteiten. Ook houden zij ieder jaar een oliebollenactie.
Van het geld wat hiermee verdiend wordt, kunnen leuke dingen voor de kinderen gekocht worden, waar anders geen geld voor zou zijn, zoals een prachtig klimtoestel voor het plein, spelmateriaal, leesboeken, prentenboeken, enz. Ouders helpen ook o.a. bij het vervoer naar een speciale activiteit. Voor meer informatie kunt u terecht bij een van de leden van de oudercommissie.
Oud papier
De oudercommissie organiseert de inzameling van oud papier op een zaterdagmorgen per maand. De data van inzameling kunt u vinden in de plaatselijke krant en op de agenda van Social Schools. Ook staan er borden in de wijk geplaatst als de inzameling zal plaatsvinden bij school. De opbrengst van het oud papier is bestemd voor leuke activiteiten voor de leerlingen.
Ouderwerkgroep ‘Screening hoofdluis’
Hoofdluis is een regelmatig terugkerend probleem. Op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen kan de hoofdluis gemakkelijk van de een naar de ander overgebracht worden. De school is ongewild zo’n plaats. Wij zijn van mening dat zowel school als ouders een stuk verantwoordelijkheid dragen met betrekking tot de bestrijding van hoofdluis. Het is de verantwoordelijkheid van de school een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, waardoor de verspreiding zoveel mogelijk beperkt wordt. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de kinderen te controleren op hoofdluis en zo nodig te behandelen.
Om het hoofdluisprobleem systematisch aan te pakken hebben we in overleg met de oudercommissie en de GGD een ouderwerkgroep ‘hoofdluisscreening’ ingesteld. De ouders van de werkgroep zijn geschoold en krijgen ondersteuning door de GGD. Ze werken ook volgens de instructie van de GGD a.d.h.v. een protocol.
Na iedere schoolvakantie en indien nodig op andere tijdstippen, screenen de ouders van de werkgroep de leerlingen. Als in een groep hoofdluis wordt gevonden, krijgen de ouders een brief met informatie over (tijdige) opsporing, behandeling en preventie van hoofdluis. Wanneer in meerdere groepen hoofdluis gevonden wordt, krijgen alle ouders van de school deze brief. In deze brief wordt ouders gevraagd hun kind gedurende twee weken op hoofdluis te controleren door te kammen met een luizenkam. De screening wordt in de klas(sen) met hoofdluis na twee weken herhaald.
Alhoewel een open houding ten aanzien van hoofdluis de bestrijding bevordert, respecteren de werkgroepouders de privacy van leerlingen met hoofdluis. In verband hiermee hebben de werkgroepouders een verklaring getekend waarin gesteld wordt dat zij geen informatie over kinderen met hoofdluis naar buiten brengen. Een uitzondering hierop is uitwisseling van informatie tussen werkgroepouders en de leerkracht of directeur van de school. Coördinator van de screening hoofdluis is juf Van Wakeren.
Gebedsgroep
De gebedsgroep bestaat uit ouders van leerlingen van De Schuilplaats. Zij bidden elke maand voor onze school. Dit zijn zeer waardevolle momenten waarin wij de gebedspunten van de klassen bij God neerleggen. Dit doen wij elke derde maandagochtend van de maand van 11.00 uur tot 12.00 uur.. Als u met ons mee wilt bidden, bent u van harte welkom. Ook ontvangen we graag uw gebedspunten, zodat we ook voor u en jullie kunnen bidden. Gebedspunten kunt u in de brievenbus doen. Deze hangt in hal van de school tegenover de gymzaal. Met alle punten die in de gebedsgroep aan de orde komen gaan we vertrouwelijk om. Wilt u met ons mee bidden of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Jenneke Lubbertsen.
Verkeersouder
In ons dorp Putten zijn vijf verkeersouders. Een verkeersouder is een ouder van een leerling van de basisschool, die zich bezighoudt met verkeer en de veiligheid rondom de school.
Als verkeersouder ben je een vrijwilliger van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en kun je rekenen op goede ondersteuning vanuit het Regionaal Steunpunt van Veilig Verkeer Nederland. In Putten staan alle verkeersouders met elkaar in contact en komen ze regelmatig bijeen. Eigenlijk maar twee keer per jaar, maar als er wat bijzonders is wat vaker. De verkeersouders komen dan bij toerbeurt bij elkaar op school. Zij krijgen zo de mogelijkheid om aan elkaar de omgeving van hun school te laten zien, waardoor het gemakkelijk te begrijpen is waar er eventueel knelpunten zijn in de verkeersveiligheid rondom een school.