Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.
Het Baken werkt opbrengst-en handelingsgericht. HGW is doelgericht: zonder doelen heb je namelijk geen richting, geen effectieve feedback en geen mogelijkheid om je werk te evalueren.
We werken via de PDCA cyclus (Plannen, Doen, Checken, Acteren) aan onze kwaliteit. Dit proces bestaat uit de volgende stappen:stellen van doelen voor de leerprestaties inrichten van het onderwijsprogramma en -procesmeten van de opbrengsten bekijken van de gegevens bijstellen van de uitleg, het programma en de doelen.
We houden kinderen zo lang mogelijk bij hun basisgroep. Leerlingen die het reguliere programma snel en met een goed resultaat doorlopen, krijgen een aanbod van verrijkende projecten en activiteiten.Wij werken bewust en systematisch aan maximale opbrengsten. Dit doen we door de resultaten van individuele leerlingen en groepen leerlingen te volgen, te analyseren en op basis van de analyse het onderwijs steeds bij te stellen.
Wij leren de kinderen verantwoordelijkheid dragen voor het eigen gedrag en voor het gedrag naar elkaar. Wij stimuleren kinderen om problemen zelfstandig op te lossen. In het onderwijsaanbod is ruimte om kinderen te leren samen spelen en samen werken.
Onze school heeft een ondersteuningsprofiel opgesteld waarin wordt beschreven wat wij op het gebied van ondersteuning kunnen bieden. Voor onze school geldt dat de basisondersteuning goed en planmatig wordt vormgegeven.
Wij werken handelingsgericht aan schoolsucces en houden rekening met verschillen in de ontwikkeling van kinderen. Het uitgangspunt hierbij is om het aanbod in de klassen te richten op drie niveaus; kinderen die gedijen bij de reguliere instructie en verwerking, kinderen die hierbij extra aandacht nodig hebben en kinderen die extra uitdaging nodig hebben. Voor sommige leerlingen is meer nodig dan basisondersteuning. Dat noemen we extra ondersteuning.
Onze school biedt extra ondersteuning. Wij bieden door de inzet van remedial teachers of onderwijsassistenten begeleiding aan kinderen die zijn gebaad bij extra begeleiding zowel binnen als buiten de klas. Met andere scholen binnen het samenwerkingsverband zorgen we ervoor dat voor ieder kind de juiste extra ondersteuning beschikbaar is. Dat kan door ambulante begeleiding bij ons op school (een individueel arrangement) of (tijdelijke) plaatsing op een andere school.
Aan de inzet van extra ondersteuning gaat overleg vooraf met de ouders en andere deskundigen. We zoeken daarbij zoveel mogelijk de samenwerking met School Maatschappelijk Werk, Lucertis, VeiligThuis, in ons werkgebied en worden waar nodig geadviseerd door externen w.o ons SamenwerkingsVerband: https://www.swvwaterland.nl/