Openbare Basisschool 't Carrousel

Flevostraat 2 1442 PZ Purmerend

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool 't Carrousel
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool 't Carrousel
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool 't Carrousel
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool 't Carrousel
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool 't Carrousel

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De referentie niveaus die we de afgelopen 3 jaar behaald hebben zijn als volgt:

               Lezen 1F/ lezen 2F        Taal 1F/ Taal 2F       Rekenen 1F/ 1S          Gem. 1F/ 2F

21/22           100%/ 58,8 %           100%/ 76,5%             88,2%/ 23,5%       96,1%/ 52,9%

22/23           100%/ 61%               100%/ 67%                  94%/ 39%            98%/ 55,7%

23/24        100%/ 83,3%         94.4%/ 77.8%         94,4%/ 61,1%     96.3%/ 74.1%

gem. 3 jaar 100%/ 67.7%        98.1%/ 73.8%        92.2%/ 41.2%      96.8%/ 60.9%

De signaleringswaarden zijn voor 1F 82% en voor 2F/1S is dat voor onze school 29,9. Gemiddeld liggen we hier ruim boven. Alleen op het gebied van rekenen hebben we in schooljaar 21/22 de signaleringswaarde niet gehaald. De inspectie kijkt naar het gemiddelde resultaat over 3 jaar dan liggen onze resultaten ruim boven deze signaleringswaarden.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Leerkrachten houden voor de groep een dagplanning bij waarin observaties, resultaten van de lessen en reflecties worden genoteerd. Daarnaast neemt de leerkracht aan het einde van een blok de methode toets af; dit zijn toetsen die nagaan of de leerlingen de aangeboden stof beheersen. Deze methodetoetsen worden nauwkeurig geanalyseerd. Zo kan er gekeken worden of de leerlingen zich conform de gestelde leerlijnen ontwikkelen en kan er indien nodig een aanpassing gemaakt worden in het onderwijs aanbod om hiaten te voorkomen. Hierdoor kan er zoveel mogelijk worden aangesloten bij de ontwikkeling van de leerlingen.

Wij zijn wettelijk verplicht om de leerlingen vanaf groep 3 te volgen met een Cotan gecertificeerde toets voor de leergebieden: technisch lezen, begrijpend lezen, spelling, rekenen en wiskunde. Naast deze leergebieden hebben wij als school de keuze gemaakt om ook de toetsen voor woordenschat en rekenbewerkingen af te nemen. Hiervoor gebruiken wij de Midden en Eindtoetsen van IEP.

In groep acht krijgen de leerlingen de NIO-toets die een indicatie van de vaardigheden geeft. Eind januari krijgen de leerlingen van groep 8 hun  voorlopig advies, deze is gebaseerd op de observaties van de leerkracht (werkhouding), de resultaten van de methode toetsen, Cito/ IEP-toetsen en de NIO toets. In februari nemen we de (door de overheid verplichte) Doorstroomtoets af. Als de resultaten van de doorstroomtoets binnen zijn, krijgen de leerlingen van groep 8 hun eindadvies. Daarna hebben de ouders en leerlingen een week de tijd om zich in te schrijven bij een school op het VO. Indien ouders het niet eens zijn met het gegeven advies, kunnen ouders bezwaar indienen bij de directie. Directie zal dan samen met de ouders en de leerkracht opnieuw kijken naar het advies.

De resultaten van de leerlingen worden 2x per jaar vastgesteld in het rapport. Vanaf groep 2 krijgen onze leerlingen een rapport mee in februari en in juni. N.a.v. het rapport volgen rapportgesprekken met de ouders/ verzorgers.

Met ingang van schooljaar 2020-2021 wordt er op een nieuwe manier gekeken vanuit inspectie of leerlingen genoeg hebben geleerd. Dit wordt gedaan door te kijken naar de referentiesniveaus voor taal, taalverzorging en rekenen. Om rekening te houden met de leerling populatie van een school, heeft elke school een schoolweging gekregen. De schoolweging van onze school is 36,8. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De leerlingen op 't Carrousel worden uitgedaagd om op hun niveau het hoogst haalbare niveau te behalen. Dit resulteert niet voor elke leerling in een Havo/VWO advies. We begeleiden de leerlingen zodanig dat ze allemaal een uitstroomniveau behalen dat past bij hun mogelijkheden.

Uitstroom gegevens schooljaar 2023-2024:

Praktijk Ond: 0 lln. = 0%

VMBO BB  : 3 lln. = 14.3 %

VMBO BB-KB: 1 lln. = 4.7%

VMBO KB: 2 lln. = 9,5 %

VMBO TL   : 4 lln. = 19.1%

TL/ Havo   : 4 lln. = 19.1%

Havo         : 3 lln. = 14.3 %

Havo/ VWO: 2 lln. = 9,5%

VWO         : 2 lln. = 9.5%

Deze gegevens worden in maart 2024 vrij gegeven en gepubliceerd in Vensters PO. Toch vonden wij het van belang om u nu al inzage te geven in deze gegevens. Hieronder ziet de de uitstroomgegevens van onze leerlingen uit schooljaar 2022-2023.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Wij vinden dat kinderen emotioneel vrij moeten zijn bij alles wat zij doen. Gevoelens mogen getoond worden en aan de kinderen wordt geleerd hoe zij met de emoties om kunnen gaan. Succesbeleving zal ervoor zorgen dat het zelfvertrouwen van de kinderen toeneemt. Om ervoor te zorgen dat de kinderen bij ons op een prettige manier met elkaar omgaan, dragen wij de volgende omgangsregels uit:

  1. Wij hebben respect voor elkaar en de omgeving
  2. Wij communiceren op gepaste wijze
  3. Wij zorgen voor een veilig gevoel in de groep

't Carrousel streeft ernaar om een veilige school te zijn. Een veilige school is een plek waar leerlingen, ouders en leerkrachten zich veilig voelen. Problemen als pesten, discriminatie en seksuele intimidatie verdienen de volle aandacht om opgelost te worden. Wij betrekken de kinderen zoveel mogelijk bij het maken van regels en afspraken. Op die manier worden regels en afspraken iets van henzelf en lukt het kinderen ook beter om zich daaraan te houden. 

Wij zijn een Kwinkschool en hanteren deze methode van groep 1 t/m 8. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Respect voor elkaar /omgeving
  • Communiceren op gepaste wijze
  • Zorg voor een veilig gevoel

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven