Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Indien uw kind niet op school kan komen, bijvoorbeeld door ziekte, verzoeken wij u dit vóór schooltijd aan ons door te geven in Social Schools (ons ouderportaal). Wij vragen u vriendelijk bij de afwezigheidsmelding de juiste reden te kiezen. Indien kinderen afwezig zijn zonder bericht, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Probeert u alstublieft dokters-/tandartsafspraken en overige afspraken buiten de schooltijden te maken, zodat kinderen zo min mogelijk lestijd missen.
Weliswaar zijn vierjarige kinderen nog niet leerplichtig, maar we gaan er echter wel van uit dat alle kinderen onder schooltijd op school zijn. Alleen met toestemming van de directeur is het geoorloofd dat uw kind afwezig is.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Voor extra verlof buiten de geplande vakanties moet u een verzoek indienen. Op grond van artikel 14 van de leerplichtwet bent u verplicht voor extra verlof voor ten hoogste 10 schooldagen een formulier in te vullen. Dit formulier is op school verkrijgbaar bij de administratie. De directeur beslist of het verlof wel of niet wordt verleend. Hij is hierbij gebonden aan een strakke regelgeving waarbij slechts toestemming mag worden verleend voor gewichtige redenen.
Géén gewichtige redenen zijn in ieder geval:
- Een afwijkend vakantierooster met kinderen die op andere scholen zitten.
- Geen andere boekingsmogelijkheden voor een vakantie.
- Vakantie buiten het seizoen in verband met lagere prijzen.
- Een uitnodiging van broer/zus, grootouders, oom/tante, neef/nicht om een dagje mee uit te gaan of mee op vakantie te gaan buiten de schoolvakanties om.
- Ook het verlengen van een weekend met een dag, middag of ochtend is niet toegestaan.
- Eén of meerdere dagen eerder afreizen voor, of later terugkomen van vakantie om drukte op de wegen te vermijden.
- Eerder afreizen omdat men voor een bepaalde tijd het vakantieadres bereikt wil hebben.
De regels voor verzuim zijn door de leerplichtambtenaar aangescherpt. De school is verplicht ongeoorloofd verzuim te melden. Doet de school dit niet, dan meldt de leerplichtambtenaar dit bij de inspectie van het Onderwijs. De inspectie kan vervolgens de school een bestuurlijke boete opleggen.
Indien u niet akkoord gaat met de beslissing van de directeur kunt u hiertegen in beroep gaan bij de leerplichtambtenaar van de gemeente Breda. Extra verlof voor meer dan 10 schooldagen moet altijd via de leerplichtambtenaar van de gemeente worden aangevraagd. De buitengewone verlofregeling kunt u lezen op www.leerplicht.net. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de leerplichtambtenaar van de gemeente Breda. Contactgegevens zijn te vinden op de website van het Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant: www.rblwest-brabant.nl
Hulp onder schooltijd door externen is in principe vanuit de wet niet toegestaan. Overleg altijd met de leerkracht van uw kind en betrokken intern begeleider om naar een oplossing te zoeken. We hanteren daar een procedure ‘externe begeleiding onder schooltijd’ voor, in te zien bij de locatiedirecteur.
Protocol voor time-out, schorsen en verwijderen
Onze school hanteert een protocol voor time-out, schorsen en verwijderen van een leerling. Ernstige overtreding door een leerling of ouder/verzorger van de gedragscode voor alle bij INOS betrokken personen of ernstig ongewenst gedrag door een leerling of ouder/verzorger, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht, kan leiden tot een time-out, schorsing of verwijdering.
In geval van een time-out wordt de leerling voor de rest van de dag de toegang tot de groep ontzegd. De leerling wordt dan onder toezicht binnen de school geplaatst.
Bij een schorsing kan, met opgaaf van redenen, een leerling voor een periode van ten hoogste één week geschorst worden. Het besluit tot schorsing wordt schriftelijk aan de ouders bekendgemaakt. Indien sprake is van een schorsing voor een periode van langer dan één dag, brengt het bestuur de Onderwijsinspectie hiervan schriftelijk en met opgave van redenen op de hoogte.
Bij verwijdering is er sprake van definitieve verwijdering van een leerling en kan alleen wanneer het bestuur ervoor heeft gezorgd dat een andere school bereid is de leerling toe te laten.
Het 'Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen en Onaanvaardbaar Gedrag van ouders' is in te zien bij de locatiedirecteur.