Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het speciaal basisonderwijs met een vergelijkbaar leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
De aanpak van Prinsenhof
Instructiegroepen
Niet alle kinderen leren even snel, evenveel en op dezelfde manier. Om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van de kinderen worden de vakken rekenen, lezen en begrijpend lezen in niveau/uitstroomgroepen gegeven. Hierbij worden kinderen zoveel mogelijk geclusterd op basis van niveau, onderwijsbehoeften en uitstroomverwachting.
Handelend leren
Kinderen leren door te doen. Met de klas gaan zij het kooklokaal, de techniekruimte en het klaslokaal in om lessen te volgen vanuit het handelend leren: Techniek, Koken, Atelier, Theater, Laboratorium, Bouwplaats en Redactie. Tijdens deze lessen krijgen de leerlingen de ruimte om de basisvaardigheden (taal, rekenen, lezen) toe te passen in de praktijk. Zij leren tijdens deze lessen waarvoor je deze basisvaardigheden nodig hebt en vergroten hun praktische vaardigheden. Ze werken samen, leren zich creatief te uiten, doen ervaringen op die hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid vergroten en ontdekken hun eigen talenten.
Leerlingen van 4-13 jaar met specifieke onderwijs-behoeften die de mogelijkheden van de reguliere basisondersteuning overstijgt en die niet in aanmerking komen voor een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal onderwijs.
Het betreft specifieke onderwijsbehoeften voortvloeiend uit:
- Beperkte cognitieve mogelijkheden
- Gedragsregulatie
- Een leerstoornis
- Middelzware spraak- taal of communicatieve beperking
- Een combinatie van bovengenoemde
Voor leerlingen van 4 – 13 jaar waarvan de onderwijsbehoeften deels om deskundigheid vraagt passend bij aanbod van SO scholen cluster 1,2,3 en 4, zijn begeleidingsmogelijkheden binnen de heterogene SBO-groepen afhankelijk van de zwaarte van de benodigde ondersteuning in relatie tot beschikbare middelen/tijd.
Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.