Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?
Veiligheid binnen de onderwijssetting
In ons Kindcentrum hanteren we niet alleen een anti-pestprotocol. Wij maken het groter, breder en meer omvattend. In de bijlage bij dit onderdeel 'Anti Pestprotocol' is daarom ons eigen 'Protocol Sociaal Veiligheidsplan' toegevoegd. Hierin leest u alles over onze brede aanpak waardoor een veilige sfeer gewaarborgd is.
Je kunt veel meer begrip voor een ander opbrengen als je elkaar kent. Op kindcentrum Schatkaart is het kleinschalig en veilig, ons-kent-ons. Daarnaast werken we regelmatig groepsdoorbroken in ons ToekomstGerichtOnderwijs. Hierdoor is het veel makkelijker om met elkaar te verbinden.
Onze inzet is onze Schatkaartformulie WIJ = Ik + Jij. Hierbij horen Schatkaartwaarden zoals ontvangen, vertrouwen, flexibiliteit en zorgzaamheid. We richten hier ook onze lessen bij in en gebruiken daarbij de Kanjertrainingen. Al onze teamleden zijn hierin gecertificeerd. Kanjertraining gaat over het bevorderen van onderling vertrouwen in groepen. Vertrouwen is de basis voor het creëren van rust in de klas, het stimuleren van sociale veiligheid en een prettig schoolklimaat. In dit programma worden sociale vaardigheden expliciet geoefend en getraind. Hierbij is preventief aandacht voor het omgaan met pesten.
Twee keer per jaar hebben we extra aandacht voor de groepsvorming, de gouden weken (na de zomervakantie) en de zilveren weken (na de kerstvakantie). Ook voor situaties waarin acuut gehandeld moet worden, biedt de Kanjertraining handvatten.
We spreken duidelijk af wat onze normen zijn. Dit alles is visueel (zichtbaar) in de school en kinderen worden er op aangesproken. Deze visuele ondersteuning staat ook beschreven in ons sociaal veiligheids protocol.
Veiligheid binnen het kindcentrum (opvang en onderwijs)
De opvang voldoet aan de eisen uit de Wet Kinderopvang. In opdracht van de gemeente controleert de GGD ons kindcentrum op deze eisen. De rapporten ervan vindt u op onze website.Daarnaast controleert ook 1x per jaar de gebouwen op veiligheid, calamiteiten- en vluchtplan. Jaarlijks oefenen onze BHV-ers met alle medewerkers en kinderen wat we van elkaar verwachten als het alarm af zou gaan door middel van een brandoefening. De kinderen gaan naar binnen/buiten (afhankelijk van de melding). Medewerkers geven de instructie aan hen en verlaten pas de plaats na een uitdrukkelijk opdracht van de hoofdBHV-er/brandweer/politie/gemeente. In heel uitzonderlijke situaties kan een heel gebied (inclusief het kindcentrum) worden ontruimd. In dat geval zal de gemeente dat coördineren (inclusief een opvanglocatie). We hebben ook voldoende EHBO-kennis en -materiaal om bij ongelukken snel hulp te kunnen bieden. Ons speelmateriaal controleren wij op veiligheid. Bij de opvang is een beleidsplan 'veiligheid en gezondheid'. Van daaruit voeren we ieder jaar QuickScans uit op dit gebied. De rapporten hiervan kunt u bekijken op de locatie.