Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?
Het leren op school staat voor een deel los van het leren ‘thuis’. De ouders mogen van de school verwachten dat zij een goed onderwijsaanbod heeft. De school mag van de ouders verwachten dat zij hun verantwoordelijkheid nemen voor het leren thuis.
De grens tussen schools en buitenschools leren is echter niet altijd scherp te trekken. Sommige kinderen leren bijvoorbeeld zelf al vroeg lezen en het is leuk om als ouders daarbij te helpen. En op vakantie leren kinderen bijvoorbeeld over een land waar ze zijn. Via de media (internet, televisie, enz.) leren kinderen ook ontzettend veel! Kennis is niet meer schaars, en kennisoverdracht is niet meer alleen iets voor een school. Dat betekent dat het schoolse leren verandert. De Eskampen wil deze veranderende taak zo goed mogelijk vervullen. Dat betekent dat het onderwijsaanbod in de toekomst nog meer gedifferentieerd zal zijn, aangepast aan het kind.
Ouders en school zijn educatieve partners, gezamenlijk verantwoordelijk voor het leren van de kinderen, elk met een eigen verantwoordelijkheid, maar ook met veel overlappingen en aanvullingen op elkaar. Het is logisch dat er verschillen tussen kinderen ontstaan doordat zij verschillende dingen leren in de 80% buitenschools zijn! Kinderen komen wanneer zij vier jaar zijn al heel verschillend de school binnen, maar blijven zich ook heel verschillend ontwikkelen gedurende de schooljaren. De school heeft de verantwoordelijkheid om haar aanbod te differentiëren en voor zover dat kan aan te passen aan de mogelijkheden, kansen en talenten van kinderen (hun onderwijsbehoeften).
De Eskampen vraagt in enkele gevallen aan ouders om een stukje ‘schools leren’ over te nemen:
In groep 3 worden ouders op de hoogte gehouden van het leerstof aanbod, zodat ouders daar gemakkelijk op in kunnen spelen. In groep 4 t/m 8 gebeurt dit nu ook incidenteel, zo worden de geleerde spellingafspraken bijvoorbeeld gedeeld.
Huiswerk: in groep 5 t/m 8 krijgen de kinderen steeds iets meer huiswerk. Dat kan zijn: het voorbereiden van een spreekbeurt; tafels van vermenigvuldiging of topografie oefenen, of in de hoogste groepen wekelijks een oefenblad voor rekenen en/of taal (ook met het oog op het wennen aan huiswerk in het voortgezet onderwijs).
Extra oefenen om zo een specifieke vaardigheid sneller onder de knie te krijgen, bijv. bij een handelingsplan. De ouders mogen daarentegen van de school verwachten dat de school rekening houdt met de onderwijsbehoeften van hun kind. Onderwijsbehoeften kunnen bijvoorbeeld zijn: het kind kan al lezen, dus…, het kind heeft moeite met…, het kind heeft wat extra behoefte aan structuur…, of het kind heeft een talent voor.… Door een goede communicatie kunnen school en ouders dit proces op elkaar afstemmen. Samenhang in de opvoeding thuis en op school is erg belangrijk. Vaak heeft het een positief effect op de schoolprestaties.