Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is of om andere redenen het kindcentrum niet kan bezoeken, horen we dit graag voor aanvang van de lessen. Wanneer een kind binnen een uur na aanvang van de lessen niet aanwezig is en dit is niet gemeld, wordt er contact met u opgenomen. We maken ons dan ongerust over het wegblijven van uw kind. Dagelijks wordt de eventuele afwezigheid van kinderen geregistreerd. U kunt uw kind eenvoudig afmelden via onze communicatie app SocialSchools.
Bij regelmatig te laat komen of verzuim van 16 uur of meer in een periode van vier weken volgen wij het ziekteverzuimprotocol welke is opgesteld door de leerplichtambtenaar. In samenspraak met de leerplichtambtenaar wordt dan gekeken wat de reden van het verzuim is. Indien er geen wettige reden voor het verzuim is kan een proces-verbaal worden opgemaakt, kan Veilig Thuis worden ingeschakeld of kan er een zorgmelding worden gedaan.
Bij langdurige en/of veelvuldige ziekmelding volgen wij het ziekteverzuimprotocol. Dit is voor alle scholen in Drenthe opgesteld. De volledige regelgeving van de Leerplichtwet ligt op school ter inzage (zie ook de leerplichtwet artikel 13, 14 en 15).
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Er zijn bijzondere omstandigheden waarvoor u verlof kunt aanvragen. Denk hierbij aan een verhuizing, een huwelijk, een uitvaart e.d. Hiervoor dient u contact op te nemen met de directeur. Zonder toestemming van de directeur en/of leerplichtambtenaar mag u geen verlof nemen.
Het is niet mogelijk om verlof aan te vragen om op vakantie te gaan. Een uitzondering hierop vormt de situatie waarbij 1x per schooljaar extra vakantieverlof verleend wordt op grond van de specifieke aard van het beroep van één van de ouders. In de praktijk wordt deze regeling nauwelijks toegepast, omdat een aansluitende vakantie van twee weken ook bijvoorbeeld in de kerstvakantie kan worden opgenomen.
Wanneer u zonder toestemming uw kind thuislaat of eerder/langer op vakantie gaat is de directie verplicht dit te melden aan de leerplichtambtenaar. Het gevolg kan zijn dat er een proces-verbaal wordt opgemaakt. Op grond daarvan kan de rechtbank u een boete opleggen.