IKC Oudkarspel

Voorburggracht 425 1724 NZ Oudkarspel

  • 11 november is de feestdag van het jaar: wij vieren de naamdag van onze school: Sint Maarten.
  • Met alle kinderen de theatervoorstelling maken 'Minstrelen en Kantelen'.
  • De 'Oranje'-sponsorloop stond schooljaar 2015-2016 in teken van het werk van pater Kraakman in Kenya.
  • Na 8 jaar moeten wij ook weer afscheid nemen van onze leerlingen... het gaat jullie goed!
  • De kinderen van de Plusklas op excursie bij de Nederlandse Bank.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Leerlingen van groep 8 hebben in april 2017 deelgenomen aan de Centrale Eindtoets van Cito. De gemiddelde score van alle leerlingen die aan deze toets hebben deelgenomen was boven de ondergrens die door de inspectie wordt gesteld. Ook dit schooljaar zal in april 2018 de Centrale Eindtoets van Cito worden afgenomen.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De ouders van groep 7 en 8 krijgen aan het begin van het schooljaar een algemene informatieavond over het voortgezet onderwijs en hoe de verwijzing er heen verloopt.

In november krijgen de leerlingen/ouders een voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs. Het definitieve advies krijgen zij in januari/februari. Dit schooladvies is bindend. Mocht het resultaat van de Centrale Eindtoets in april hoger uitvallen dan ons schooladvies, dan gaan wij opnieuw met ouders en leerling in gesprek en kan het advies naar boven worden bijgesteld.

De scholen van voorgezet onderwijs houden ons op de hoogte van de voortgang en de resultaten van onze oud-leerlingen. Het blijkt dat verreweg de meeste kinderen de VO-scholen goed doorlopen en ook hun einddiploma behalen. Zo hebben wij ook op dit gebied een goede en betrouwbare naam opgebouwd.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven