Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het Kofschip heeft een vakleerkracht bewegingsonderwijs. Daarnaast zijn er een aantal leerkrachten bevoegd om bewegingsonderwijs te geven. Daarnaast zijn er specialisten voor:
- Taal- en spellingsonderwijs
- Rekenonderwijs
- Gedrag
- Hoogbegaafdheid
- Jonge kind
- ICT
- NT2 (voor anderstalige kinderen)
Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen onderwijs volgen op het niveau dat bij ze past.
Jonge kinderen leren door spel. Daarom bieden wij uw kind in de kleuterklas spelenderwijs de beginselen van taal, rekenen, muziek, Engels, motoriek, sociaal emotionele ontwikkeling en 21ste-eeuwse vaardigheden aan. Bijvoorbeeld door kinderen in de (kleine) kring te laten vertellen, spelletjes, tabletgebruik, themataken, samen spelen/werken, Beebot (de beginselen van programmeren) en in groep 2 via de weektaken.
Eigen verantwoordelijkheid nemen vinden we nu al belangrijk. De oudste kleuters krijgen daarom een weektaak waarbij ze zelf mogen bepalen welke taak ze op welke dag doen in die week.
De kleuters werken met het Digikeuzebord. Dit is een digitaal bord waarop de kinderen zelf kunnen aangeven welke activiteit ze willen doen en met wie. Binnen deze activiteiten vallen alle vakken als rekenen, taal, creatieve ontwikkeling etc. Het digitaal keuzebord heeft een online leerlingvolgsysteem met doelen en leerlijnen. Aan de hand daarvan wordt de ontwikkeling van uw kind door middel van observaties vastgelegd. Hierdoor hoeven de kleuters geen toetsen meer te maken.
Wij werken vanuit thema’s uit de methodes Kleuterplein en Kleuteruniversiteit of we bedenken zelf thema's. Bij elk thema laten we uw kind meedenken en -helpen bij de inrichting van een themahoek. Met behulp van de ouders verzamelen we passende spullen voor in deze hoek, ondernemen we passende activiteiten in de klas, komt er speciaal bezoek en maken we soms zelfs uitstapjes.
Er zijn steeds vaker kinderen in de groep waarbij Nederlands niet de moedertaal is. Daarom hebben de leerkrachten van onderbouw zich gespecialiseerd in Nederlands als tweede taal (NT2). Door deze kennis kunnen wij deze kinderen beter begeleiden.
Wij geven dagelijks divers onderwijs op maat en werken met persoonlijke leerdoelen. In de ochtend is dat reken- en taalonderwijs. Na de persoonlijke instructie van de leerkracht maken de kinderen de opdrachten op maat op de computer via Snappet.
In de middag hebben we een gevarieerd thematisch programma voor brede ontwikkeling.
Hierbij werken wij groepsdoorbroken aan de verschillende vakken die binnen het thema vallen. Daarbij is er ook aandacht voor 21ste- eeuwse vaardigheden zoals persoonsvorming en samenwerken.
Wij bieden in de groepen ondersteuning aan leerlingen die leerproblemen en/of gedragsproblemen ondervinden. De rekenspecialist, taalspecialist en gedragsspecialist ondersteunen de leerkrachten hierbij. Ook is de intern begeleider betrokken bij leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
Wij bieden zowel binnen als buiten de groepen ook ondersteuning aan leerlingen die meer- en hoogbegaafd zijn.Wij differentiëren in de klassensituatie op drie niveaus. Daarnaast bieden wij binnen en buiten de klas extra ondersteuning aan leerlingen die buiten de drie genoemde niveaus extra of andere ondersteuning nodig hebben. Hiervoor hebben wij een fulltime leerkrachtondersteuner aangesteld.
Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
Het komende schooljaar is het passend onderwijs één van de focuspunten in ons jaarplan. We gaan ervoor zorgen dat de zorgstructuur helder en bekend is bij zowel de leerkrachten als bij de ouders.
Het SOP moet bekender zijn en vertaald worden naar de praktijk. De zorgniveaus (met extra ondersteuning) en zorgroutes moeten nog helderder zijn. Ook de handelingsplannen moeten dit schooljaar op orde zijn en het leerlingvolgsysteem moet altijd up-to-date zijn. Door gedifferentieerd les te geven naar de onder- en bovenkant, zorgen we ervoor dat het onderwijs aansluit bij alle leerlingen.
Kind & Co zal later dit schooljaar de peutergroep weer gaan opstarten in de school. Wij staan verder in nauw contact met alle kinderdagverblijven en peuterscholen in de omgeving. Wij dragen zorg voor een goede overdracht en een fijne start voor het kind.