Amstelschool

Reijgershof 4 1191 CS Ouderkerk aan de Amstel

Schoolfoto van Amstelschool

In het kort

Toelichting van de school

 

Welkom bij de Amstelschool, waar we geloven dat elk kind het beste verdient. Onze school vormt een levendige en gezellige gemeenschap waar kinderen, leerkrachten en ouders elkaar niet alleen kennen, maar ook echt samenwerken. Hier staat niet alleen de cognitieve ontwikkeling centraal, maar ook de stimulatie van creativiteit, het leren van elkaar, persoonsvorming en het bevorderen van een warme, inclusieve sfeer. We hechten veel waarde aan verantwoordelijkheid, veiligheid en respect, en deze kernwaarden vormen de basis van ons dagelijks handelen.

De Amstelschool is een sfeervolle, kleine school in Ouderkerk aan de Amstel, met ongeveer 210 leerlingen. Ons karakteristieke gebouw uit de jaren zeventig ligt midden in een rustige woonwijk, omgeven door groene plantsoenen. 

Bij ons maken we geen onderscheid op basis van godsdienst, genderidentiteit, levensovertuiging, politieke voorkeur of financiële situatie. Gelijkwaardigheid en respect zijn voor ons belangrijk, en we moedigen ieder kind aan om zichzelf te zijn. We willen dat uw kind met plezier naar school gaat en zich optimaal ontwikkelt binnen zijn of haar eigen mogelijkheden. Onze missie is om samen het beste uit elk kind te halen, en dit vormt de kern van ons onderwijs.

In onze veilige en vertrouwde omgeving kunnen kinderen hun talenten ontdekken en ontwikkelen. We zijn trots op onze persoonlijke benadering, ons hechte team en onze open cultuur. Met ons programma Positive Behaviour Support moedigen we gewenst gedrag aan en richten we ons op wat een kind wél kan, wat bijdraagt aan een gestructureerde en rustige sfeer.

Vanaf groep 1 krijgen alle leerlingen wekelijks Engelse les om hun taalvaardigheid te ontwikkelen. Ook werken we met de methode Da Vinci, die naast zaakvakken en wereldoriëntatie aandacht besteedt aan 21ste-eeuwse vaardigheden, zoals programmeren, burgerschapsvorming, wetenschap en techniek, en onderzoekend & ontwerpend leren. Digitale geletterdheid is voor ons belangrijk, en we bieden een uitgebreid programma aan op het gebied van digitale vaardigheden, informatievaardigheden, computational thinking en mediawijsheid.

We zijn blij dat we ons aanbod hebben kunnen uitbreiden met vakleerkrachten. Goede resultaten, een veilige omgeving en brede ontwikkeling van de kinderen staan bij ons voorop.

Deze schoolgids biedt een kijkje in onze visie, onderwijsmethoden, zorgaanpak, kwaliteitsbewaking en leefregels. U kunt de digitale versie van de gids vinden op onze website: www.amstelschool.nl. Deze gids is bedoeld voor zowel ouders van huidige als toekomstige leerlingen. Voor ouders van huidige leerlingen geven we inzicht in onze werkwijze en resultaten, terwijl we aan ouders van toekomstige leerlingen laten zien wat ze kunnen verwachten. De gids wordt jaarlijks bijgewerkt en goedgekeurd door de Medezeggenschapsraad. We nodigen u van harte uit om de gids door te nemen en staan altijd open voor uw suggesties en feedback.

Met vriendelijke groet,

Marleen Sluijk mede namens het team van de Amstelschool

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Kleine en persoonlijke school
  • Kwalitatief goed onderwijs
  • Van en met elkaar leren
  • Positief pedagogisch klimaat
  • Christelijke normen en waarden

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Onze leerlingen en hun ouders vormen een hechte gemeenschap hier in Ouderkerk aan de Amstel en op de Amstelschool. De sociale cohesie is sterk en dit komt tot uiting in de vele mogelijkheden en kansen die beschikbaar zijn voor onze leerlingen. Over het algemeen zijn onze ouders hoogopgeleid en hebben ze een hoge sociaal-economische status, wat de sterke sociale cohesie en de vele kansen voor onze kinderen weerspiegelt. Echter, we zien ook langzaam een verandering in de demografie binnen het dorp en onze school, met gezinnen met een niet-westerse achtergrond die de onderbouw binnenstromen. Dit brengt een prachtige diversiteit met zich mee die onze gemeenschap verrijkt en ons de kans geeft om van elkaar te leren en samen te groeien. 
Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
205
Landelijk gemiddelde
212

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

Wij werken met het vijf-gelijke-dagenmodel. Dit houdt in dat alle kinderen op alle dagen van de week van 8:30 uur tot 14:15 uur naar school gaan, met van 12:00 uur tot 12:45 pauze. In de pauze mogen kinderen thuis eten, maar wij adviseren om over te blijven voor de rust en regelmaat.  



Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is, dat wij de kwaliteit van het onderwijs hierdoor kunnen behouden en verbeteren. Vanuit pedagogisch oogpunt is het rustiger, alle dagen zijn qua schooltijd hetzelfde, alle kinderen (een uitzondering daargelaten) blijven op school tijdens de lunch. Door de kortere pauzes raken kinderen minder uit het leerritme en ze worden minder afgeleid. Daarbij is de spanningsboog van jonge kinderen een apart aandachtspunt. Bij het maken van het weekrooster wordt hiermee rekening gehouden, zodat inspannende en ontspannende activiteiten elkaar voldoende afwisselen. De ervaringen hebben ons geleerd dat een rustigere schooldag, ingericht volgens het vijf-gelijke dagenmodel effectiever is. Kinderen kunnen meer geconcentreerd werken. Door de kortere middagpauze blijven kinderen in het schoolritme. De leerstof kan evenredig over de schooldagen verdeeld worden. Daarnaast hebben leerkrachten alle dagen de mogelijkheid om meer tijd te besteden aan het voorbereiden van lessen, groepsplannen of individuele plannen te maken, scholing te volgen en gezamenlijk meer te kunnen ontwikkelen en van elkaar te leren. 


Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Als u meer wilt lezen over hoe wij omgaan met de meldplicht en mulitisignaal, verwijzen wij u naar het veiligheidsplan.

Terug naar boven