Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Verlof / ziekte
In de leerplichtwet is vastgelegd dat elk kind naar school moet. Elk kind heeft recht op onderwijs. Onderwijs is namelijk van groot belang voor de toekomst van de kinderen en vergroot hun kansen op een plaats in de maatschappij. De afwezigheid van leerlingen wordt dagelijks bijgehouden door de leerkrachten en dit maandelijkse overzicht van afwezigheid gaat naar de leerplichtambtenaar van de gemeente Súdwest-Fryslân.
Ook zijn er afspraken gemaakt om onnodig schoolverzuim te voorkomen. Leerlingen mogen buiten de normale schoolvakanties geen extra vakantie. Met betrekking tot extra verlof buiten de schoolvakanties wordt verderop in dit stuk aandacht besteed.
Kinderen komen vanaf hun vierde verjaardag naar de basisschool. Kinderen hebben recht op onderwijs. De wettelijke leerplicht is vanaf 5 jaar. Nu kan een schoolweek voor een 5-jarige kleuter nog wel eens vermoeiend zijn en die kleuter mag dan in overleg thuisblijven voor ten hoogste 5 uur per week.
De gemeente Súdwest-Fryslân heeft er bij de scholen op aangedrongen een actief leerplichtbeleid te gaan voeren. Daarbij moeten we ervan uitgaan dat u slechts in uitzonderingsgevallen toegestaan kan worden uw leerplichtige kinderen niet naar school te laten gaan. Enkele van de “gewichtige omstandigheden” zijn in de wet als volgt omschreven: als de school gesloten is, als bezoek aan de school verboden is en als de leerling wegens ziekte verhinderd is de school te bezoeken.
Daarnaast wordt in de wet gesproken over “andere gewichtige omstandigheden”. Ouders kunnen een schriftelijk verzoek voor een extra dag verlof indienen wanneer een van de volgende bijzondere omstandigheden zich voordoet:
- Een verhuizing van het gezin;
- Een huwelijk, jubileum, ernstige ziekte of overlijden van een naaste;
- Een speciaal beroep, dat het onmogelijk maakt om in de reguliere schoolvakanties op vakantie te gaan. Eenmalig maximaal 10 dagen aaneengesloten per schooljaar en niet in de eerste twee weken na de zomervakantie;
- Het voldoen aan religieuze verplichtingen.
Het aantal verlofdagen wordt bepaald in overleg met de directeur en/of de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar van de gemeente Súdwest-Fryslân behandelt verlofaanvragen wegens “andere gewichtige omstandigheden” voor meer dan 10 dagen (over het hele schooljaar). U kunt geen vrij vragen voor een vakantie buiten de schoolvakanties. Als uw kind(eren) leerplichtig is (zijn) moet u daar dus rekening mee houden.
De directie is verplicht ongeoorloofd verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar:
- Zodra de leerling zonder geldige reden meer dan 16 uur lestijd gedurende vier opeenvolgende weken verzuimt.
- Bij regelmatig te laat komen;
- Bij luxeverzuim.
Kijk voor meer informatie in het handboek leerplicht van de gemeente Súdwest Fryslân.
Het aanvraagformulier voor verlof en de bijbehorende informatie is ook te vinden op de website van de school.
Vakantieverlof
Kan ik buiten de schoolvakanties op vakantie? Nee, dat mag normaal gesproken niet. Er is echter een uitzondering. Als de aard van het beroep van de ouders het onmogelijk maakt om in de schoolvakanties met het gezin op vakantie te gaan. Er kan dan zogenaamd “extra verlof” worden verleend voor maximaal 10 schooldagen aaneengesloten.
Hiervoor gelden de volgende regels:
- Het verlof moet minimaal 8 weken van tevoren schriftelijk worden aangevraagd bij de directeur van de school.
- Het verlof mag niet vallen in de eerste twee weken van het schooljaar.
- Het verlof kan eenmaal per schooljaar aangevraagd worden voor maximaal 10 schooldagen.
Is er sprake van loondienst?
Dan verwacht de wetgever dat werkgever en werknemer afspraken maken over het opnemen van vakantie, waarbij rekening wordt gehouden met de schoolvakanties van de leerplichtige kinderen. Wilt u toch vakantieverlof aanvragen als werknemer? Dit kan alleen in verband met de aard van het beroep van één van de ouders. Bij loondienst is daarnaast een werkgeversverklaring nodig, vergezeld met een verklaring van een deskundige, zoals een accountant, dat het bedrijf onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen krijgt, als de werknemer vakantieverlof moet opnemen in de schoolvakanties van zijn/haar leerplichtige kinderen.
Werkzaam als zelfstandig ondernemer
Bent u zelfstandige en wilt u vakantieverlof aanvragen? Dit kan alleen in verband met de aard van het beroep van één van de ouders. Bij zelfstandigen is een zelfstandigheidsverklaring nodig en een verklaring van een deskundige, zoals een accountant dat het bedrijf onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen krijgt, als het gezin in de schoolvakanties met vakantie gaat. Slechts het gegeven dat gedurende de schoolvakanties een belangrijk deel van de omzet wordt behaald is onvoldoende.
Calamiteiten
Bij calamiteiten volgen wij de adviezen van de regionale omroep. Bij sluiting van de school plaatsen de leerkrachten een pushbericht op Social Schools, het ouderportaal van de school. Het besluit van open/gesloten zijn van de school zal zo mogelijk rond 8.00 uur worden genomen.
Code Rood
Op de scholen van WIIS volgen we de richtlijnen van het KNMI voor het eventueel dicht houden van scholen. Mocht er een code rood worden afgegeven voor onze schoolomgeving, dan blijft de school gesloten. We hopen hiermee de veiligheid voor iedereen te waarborgen. We brengen u hiervan op de hoogte via het ouderportaal.