Wat is de klachtenregeling?
Klachten
Het kan zijn, dat er ondanks alle informatie en contacten toch nog vragen of onduidelijkheden zijn. Neemt u in elk geval contact op met de leerkracht of de directeur. Als gesprekken geen uitkomst bieden en vragen worden klachten, dan kan dat een bron van onvrede worden met alle gevolgen van dien. Zeer onwenselijk voor alle betrokkenen.
Werken met een formele klachtenprocedure kan een oplossing zijn. De school heeft namelijk niet bij voorbaat het laatste woord. Een klachtenprocedure kan helderheid verschaffen en zaken afdoen. Voor beide partijen is de uitspraak bindend. Met welke klachten kunt u terecht bij de vertrouwenspersoon? Feitelijk met alles waarvan u vindt dat de school er niet correct mee is omgegaan of niet correct heeft gehandeld, of problemen waar u samen niet meer uitkomt. (zie ‘vragen/onduidelijkheden’)
Contactpersonen kunnen u helpen bij het in gang zetten van de klachtenprocedure. Elke school heeft een contactpersoon namens de ouders en een namens de leerkrachten. Bij een van hen kunt u aankloppen en vragen u verder te helpen met de verwijzing naar de vertrouwenspersoon. De naam van deze contactpersoon vindt u in de schoolgids. Ook kunt u de vertrouwenspersonen direct benaderen zonder tussenkomst van een contactpersoon. Dit kan om privacy redenen in eerste instantie alleen schriftelijk. Het adres staat op de laatste bladzijde van deze gids.
De vertrouwenspersoon (door het schoolbestuur benoemd), gaat na of door bemiddeling een oplossing kan worden bereikt. Ook gaat de vertrouwenspersoon na of er voldoende grond is om een klacht in te dienen bij de klachtencommissie. Hij begeleidt u desgewenst bij de verdere procedure. Vindt de vertrouwenspersoon voldoende aanleiding een klacht in te dienen dan zal deze worden ingediend bij de klachtencommissie van de Besturenraad Protestants-Christelijk Onderwijs die bestaat uit een voorzitter en tenminste twee leden.
De klachtencommissie geeft vervolgens gevraagd en ongevraagd advies aan het schoolbestuur over:
- (on) gegrondheid van de klacht;
- het nemen van maatregelen;
- overige door het bevoegd gezag te nemen besluiten
U begrijpt dat alle personen de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen bij deze procedure. De volledige regeling ligt ter inzage op school.
Uit onvrede vertrekken?
Soms kan het raadzaam zijn van basisschool te veranderen. Maar in de meeste gevallen is het dat niet. Daarom hebben alle basisscholen van Tholen een protocol ondertekend waarin een gedragscode is opgenomen waaraan iedereen zich dient te houden wanneer ouders hun kinderen van school willen halen. Enkele belangrijke afspraken uit deze overeenkomst:
- Kinderen met een beschikking voor het speciaal onderwijs worden niet op een andere basisschool toegelaten.
- Er wordt na een eerste contact met de nieuwe school altijd eerst terugverwezen voor een gesprek
- Eer wordt een ‘afkoelingsperiode’ van enkele dagen in acht genomen.
- De scholen nemen te allen tijde contact met elkaar op om informatie uit te wisselen.
- Bij een niet te vermijden wisseling worden duidelijke afspraken gemaakt over het overdragen van de nodige bescheiden zoals het onderwijskundig rapport, bewijs van inschrijving etc.
Contactpersonen Klachtencommissie
Namens de ouders: Mevr. Inge Merbis
Namens het team: Mevr. Simone Wilsing
Vertrouwenspersoon
Brieven kunt u richten aan: vertrouwenspersoon@vpcotholen.nl
Geschillencommissie:
Stichting GCBO (Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs)
Postbus 394
3440 AJ Woerden
T 070- 3861697
www.gcbo.nl
E info@gcbo.nl