Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelding en verzuim
Wanneer uw kind ziek is, dient u dit vóór aanvang van de schooltijd, tussen 8.00 en 8.20 uur, via het ouderportaal te melden. Ook als uw kind wat later komt, horen we dat graag. Wanneer een leerling afwezig is en de school hiervan niet op de hoogte is gesteld, neemt de school zelf contact met de ouders en/of andere direct betrokkenen op om te vragen waar de leerling is. Als de leerling zonder opgaaf van reden de school verzuimt, wordt dit als ongeoorloofd verzuim geregistreerd en melden wij dit aan de leerplichtambtenaar.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Extra verlof buiten de schoolvakanties
De Nederlandse overheid heeft in de Leerplichtwet vastgelegd dat ieder kind vanaf de vijfde verjaardag verplicht naar school moet. Toch kan het gebeuren dat er omstandigheden zijn die zo zwaar wegen dat u uw kind buiten de schoolvakanties een of meerdere dagen van school wilt houden. Voor dit extra verlof zijn strakke regels opgesteld. Deze regels gelden alleen als er sprake is van de onmogelijkheid om in de schoolvakanties met vakantie te gaan en bij andere gewichtige omstandigheden. Er mag dus geen vrij worden gegeven in verband met goedkopere vakanties buiten het seizoen, het ophalen van familie, midweek- of weekendvakanties. Argumenten als: “reeds tickets gekocht of reserveringen gedaan”, “reeds een ander kind vrij” of “er wordt toch geen les meer gegeven”, vormen geen grondslag voor verlof.
Bijzonder verlof
Een uitzondering is gemaakt voor ouders die vanwege de specifieke aard van hun beroep niet tijdens de schoolvakanties op gezinsvakantie kunnen. Alleen als voldaan wordt aan alle drie de volgende voorwaarden kan een schooldirecteur op verzoek extra vakantie toestaan: Als ten minste een van de ouders een beroep heeft met seizoensgebonden werkzaamheden. Bijvoorbeeld in de agrarische sector of de horeca.
Als het gezin in geen van de schoolvakanties in één schooljaar met vakantie kan.
Als de extra vakantie niet in de eerste twee weken van het schooljaar valt. De extra vakantie is nooit langer dan tien dagen. Alleen de directeur mag toestemming geven, de leerplichtambtenaar niet.
Er dient een werkgeversverklaring te worden overlegd. Bovendien wordt er aangetoond dat in geen van de andere vakanties verlof kan worden opgenomen.
Verlof vanwege speciale omstandigheden
In bepaalde, bijzondere gevallen kun je de school ook vragen om extra vrij te geven. Zoals voor een begrafenis of een huwelijk. Dit heet ook wel verlof of vrijstelling van de plicht tot geregeld schoolbezoek. De schooldirecteur beslist of een verzoek wordt ingewilligd of niet. Er is geen mogelijkheid hiertegen beroep aan te tekenen.
Speciale omstandigheden zijn:
Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad van het kind: één dag.
Huwelijksjubilea (12½, 25, 40, 50 of 60-jaar) van ouders en/of grootouders: één dag.
25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders: één dag.
Ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad van het kind: duur in overleg met directeur.
Overlijden van bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad van het kind: duur in overleg met de directeur.
Verhuizing van gezin: één dag.
Een aanvraag voor extra verlof dient schriftelijk te gebeuren bij de directie van de school. Een aanvraagformulier voor extra verlof is op school verkrijgbaar. Zodra u het formulier bij Harmke Keddeman heeft ingeleverd, wordt er schriftelijk een wel of niet akkoordverklaring afgegeven door de directeur. Wettelijk is verlofaanvraag niet mogelijk voor de eerste 14 dagen na de zomervakantie. In de toetsweken (zie de kalender) wordt u vriendelijk doch dringend verzocht geen afspraken onder schooltijd bij de tandarts, orthodontist, specialist e.d. te maken. Voor meer informatie kunt u kijken op: https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/publiek-thema/hero-jeugd-onderwijs/extra-verlof