Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmeldingen kunt u voor 8.20 uur via SchouderCom doorgeven. Wanneer het niet mogelijk is om dit via Schoudercom door te geven, verzoeken wij u voor 8.20 uur telefonisch contact te leggen met ons IKC.
U bent verplicht aan te geven waar uw kind verzorgd wordt als dat niet thuis is.
Als uw kind op een schooldag ziek wordt, geven we dit telefonisch aan u door zodat u uw kind op kunt halen. Ook als uw kind zelfstandig naar school gaat, vragen wij u om in geval van ziekte, uw kind toch even op te (laten) halen. Een uitzondering kunnen kinderen van de bovenbouw zijn.
Afwezig zonder bericht
Als uw kind niet aanwezig is en er is geen ziektemelding of andere melding hiervan, nemen wij telefonisch contact met ouders op om na te gaan waarom uw kind afwezig is.
Aandacht voor ziekteverzuim
Binnen ons IKC hebben we aandacht voor ziekteverzuim. Als er sprake is van oplopend ziekteverzuim, dus als een kind vaker of langdurig ziek is, zal de leraar hierover in gesprek gaan met het kind en de ouder(s). Bij aanhoudend ziekteverzuim of vragen vanuit school, kan de jeugdarts van de GGD ingeschakeld worden. De jeugdarts bespreekt de klachten en oorzaken van het ziekteverzuim, samen met het kind en de ouder(s). Indien nodig kan de jeugdarts ook overleggen met betrokken hulpverleners. Op basis van alle informatie stelt hij/zij een advies op aan school en doet een uitspraak over de consequenties die de ziekte of de klachten hebben voor het volgen van de lessen. De jeugdarts heeft beroepsgeheim en zal alleen een terugkoppeling geven na toestemming van de ouders en/of het kind.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Kinderen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk. Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, moet u zich aan de regels voor zo’n uitzondering houden. De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hieronder.
Situaties waarin een melding volstaat:
- Ziekte van het kind
- Overlijden van bloed- en aanverwanten dan wel pleegouders/verzorgers.
- Bezoek aan dokter, tandarts, specialist enz. Dit dient echter zoveel mogelijk buiten schooltijd plaats te vinden.
Situaties waarin toestemming gevraagd dient te worden bij de directeur middels het verlofformulier (dit formulier is op te vragen bij het IKC en te vinden op onze website)
- Bij vervulling van plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging.
- Huwelijk van bloed- en aanverwanten dan wel pleegouders/verzorgers.
- Bij verhuizing en kennismakingsbezoek aan de nieuwe school.
- Bij een 12½- , 25-, 40-, 50-, 60 jarig huwelijksjubileum van ouders en grootouders.
- Wanneer het kind vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de ouders/ verzorgers slechts buiten de schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan.
- Het kind kan door zeer uitzonderlijke omstandigheden de school niet bezoeken (gedacht kan worden aan bijzondere gezinsomstandigheden waarbij geen enkele andere mogelijkheid bestaat dat het kind bv. door familie wordt opgevangen).
Aanvragen voor toestemming voor vrijstelling/verlof worden altijd individueel door de directeur beoordeeld. U krijgt hiervan een terugkoppeling.
In de volgende gevallen kan/zal geen toestemming worden gegeven:
Extra (wintersport)vakantie, langdurig bezoek aan het land van herkomst, eerder vertrekken op vakantie of het thuisland (in verband met vliegtickets), eerder een vakantiehuisje geboekt hebben, een lang weekend weg willen, verkeersdrukte willen vermijden, de vakantie is al geboekt en verwacht wordt dat toestemming gegeven zou worden, familiebezoek in het buitenland, vakantie in een goedkopere periode of in verband met een speciale aanbieding, vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden, een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakanties op vakantie te gaan, verlof voor een kind omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
De directeur neemt een besluit naar aanleiding van de aanvraag. Als uw verzoek om vrijstelling/verlof wordt afgewezen en u bent het niet eens met dat besluit, kunt u schriftelijk bezwaar maken. U dient een bezwaarschrift in bij de directie. U krijgt dan de gelegenheid om uw bezwaar mondeling toe te lichten. Daarna krijgt u bericht van het besluit dat over uw bezwaarschrift is genomen. Bent u het dan nog niet eens met het besluit dan kunt u op grond van de Algemene Wet bestuursrecht binnen zes weken schriftelijk beroep aantekenen bij de Arrondissementsrechtbank, sector Bestuursrecht.
Verzuimregistratie
De school houdt een verzuimregistratie bij. Wanneer het verzuim gemeld is en er een geldige reden is, dan is dat verzuim geoorloofd.
Wanneer er geen geldige reden of er is geen toestemming gevraagd of verleend, dan wordt het verzuim als ongeoorloofd geregistreerd en gemeld bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Deze zal na de melding door school contact opnemen met de ouders.
Te laat komen registreren wij als ongeoorloofd verzuim. Wij gaan hierover met u in gesprek en doen, indien dit vaker voorkomt, een melding bij de leerplichtambtenaar van de gemeente.