Rooms Katholieke Voor- en Basisschool De Meander

Frits van Egtersstraat 1 4906 HB Oosterhout

  • Schoolfoto van Rooms Katholieke Voor- en Basisschool De Meander
  • Schoolfoto van Rooms Katholieke Voor- en Basisschool De Meander
  • Schoolfoto van Rooms Katholieke Voor- en Basisschool De Meander

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Wij nemen de cito eindtoets af.

De resultaten op de Eindtoets laten al jaren een gemiddelde score ruim boven het landelijk gemiddelde zien.

We zijn er trots op dat we alle leerlingen laten meedoen aan de Eindtoets. Op De Meander krijgen kinderen op uiteenlopende niveaus onderwijs. Bij doorverwijzing naar het Voortgezet Onderwijs beperken we ons niet tot het getal van de Cito Eindtoets, maar kijken we breed naar het kind. We letten naast toetsresultaten ook op werkhouding, motivatie en de sociaal emotionele ontwikkeling. Als we alles zorgvuldig hebben afgewogen, bepalen we ons advies. Leerlingen en ouders worden betrokken in dit proces. Uiteindelijk stelt de school het advies op.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

We gebruiken de cito-toetsen om te kijken waar kinderen qua leerstof in hun ontwikkeling staan. Deze worden 2-maal per jaar afgenomen en geanalyseerd, op groepsniveau en op individueel niveau. Naast deze toetsen nemen we ook methodetoetsen af & vragen we steeds vaker aan leerlingen om hun kennis op een andere manier dan toetsen te laten zien. Ook observeren we. Alle informatie verwerken we dan in een groepsplan om zo gericht met de doelen aan de slag te kunnen gaan.

Bij de kleuters en de voorschool observeren we voornamelijk. Hier gebruiken we het Kijk! observatiesysteem voor.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De overgang naar het Voortgezet Onderwijs 

De overstap naar het voortgezet onderwijs is een belangrijke stap. Daaraan wordt veel aandacht besteed.  In de groepen 7 en 8 worden de leerlingen voorbereid op het voortgezet onderwijs. Vanwege de overstap naar het Voortgezet Onderwijs en de procedure die voorafgaat aan de advisering, is er voor de ouders van groep 7 en 8 een informatieavond over dit onderwerp.  

Schooladvies 

Elke leerling in groep 8 van de basisschool krijgt voor 31 januari een voorlopig schooladvies. Hierin staat welk type voortgezet onderwijs het beste bij de leerling past. De school kijkt daarvoor onder andere naar de leerprestaties, ontwikkeling en werkhouding tijdens de hele basisschoolperiode. Naast dit schooladvies komt er, door de invoering van de verplichte doorstroomtoets, voor alle leerlingen in Nederland een zogenaamd ‘objectief tweede gegeven’ bij, in de vorm van een resultaat op de doorstroomtoets, in het geval van de Meander is dat de IEP doorstroomtoets. Het schooladvies is leidend bij de plaatsing van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Basisscholen geven voor 24 maart een definitief schooladvies aan de leerling. De doorstroomtoets wordt in februari afgenomen. Een voorlopig schooladvies wordt tijdens de 20-minuten gesprekken in november alvast met u besproken. Voor 24 maart volgen gesprekken over het definitieve schooladvies. Alle benodigde informatie krijgt u op een aparte informatieavond. Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich tegelijk, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school.   

Kansrijk adviseren 

Op de Meander adviseren wij kansrijk. Want alle leerlingen verdienen een kansrijk advies; Kansrijk adviseren betekent dat de leerkracht kijkt naar de potentie van het kind. Kansrijk adviseren blijkt in de praktijk in het voordeel van de leerling te zijn: de leerling maakt de verwachting vaak waar. Stroomt de leerling toch af in (de onderbouw van) het VO, dan komt hij/zij alsnog terecht op het niveau dat bij hem/haar past. Het is in ons huidige stelsel gemakkelijker af te stromen naar een niveau dat bij je past, dan op te stromen naar een niveau dat je in eerste instantie niet geadviseerd werd.   De Meander realiseert het kansrijk adviseren door met een breed team de ontwikkeling van de leerling te bekijken en elkaar kritisch te bevragen om tot een gezamenlijk advies te komen. Dit team bestaat uit de leerkrachten van de groepen 7 en 8, de intern begeleider en directie. We bekijken hierbij niet alleen de huidige ontwikkeling en resultaten, maar de ontwikkeling en resultaten van de gehele schoolloopbaan. Daarnaast wordt er gekeken naar de executieve vaardigheden zoals taakinitiatie, werkhouding, concentratie, doorzettingsvermogen en omgang met het huiswerk.  Aansluitend hebben wij een zogenoemde ‘warme overdacht’ met de VO-school. Dit is een gesprek waarin wij de ‘koude’ gegevens, die digitaal zijn aangeleverd, toelichten. 

De leerlingen worden ook na de basisschoolperiode verder gevolgd in het Voortgezet Onderwijs. Indien de school er aanleiding toe ziet, wordt er contact opgenomen met de school voor VO waar de oud-leerling zit.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De sociale opbrengsten van de Meander worden regelmatig in kaart gebracht.

Dit doen wij o.a. door een tevredenheidsonderzoek af te nemen onder leerlingen, ouders en kinderen.

Daarnaast zijn wij een Kanjerschool en staan sociale vaardigheden en welbevinden hoog op onze prioriteitenlijst. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • samenwerken
  • conflicten oplossen
  • zelfredzaamheid

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven