Basisschool Sint Bavo

Breijdelstraat 4 4501 CT Oostburg

  • De tafel is gedekt voor de Koningslunch.
  • Het anti-pestprogramma waar we mee werken.
  • Het leerplein van groep 1 en 2.
  • Het leerplein van groep 1 en 2.
  • Schoolfoto van Basisschool Sint Bavo

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij gebruiken op de Bavoschool de IEP-toetsen om de tussenresultaten te meten. Wij nemen diverse toetsen af op de momenten waarop dit moet en op de wijze zoals die omschreven is in de handleiding. In de toetskalender die we elk jaar opstellen, is te vinden welke toetsen we op welk moment afnemen.

De resultaten van de toetsen worden uiteraard met ouders / verzorgers besproken tijdens oudergesprekken. Als team bekijken we de resultaten natuurlijk ook uitvoerig. Zowel op leerlingniveau als op klas- en schoolniveau. Op basis daarvan bekijken we welke aanpassingen we willen doen. Dat kan ook weer op de diverse niveaus; per kind, klas of heel de school.

Daarnaast hebben we uiteraard ook de methodegebonden toetsen, meestal noemen we dat een proefwerk of een dictee vanaf groep 3. Deze worden gewaardeerd en in het administratieprogramma opgenomen. Deze resultaten ziet u verwerkt terug op de rapporten van de kinderen. Maar we doen er natuurlijk meer mee. We kijken of kinderen de aangeboden stof beheersen of dat ze nog extra aandacht nodig hebben voor het geleerde. Daar passen we dan vervolgens ons onderwijsaanbod of de instructie op aan.

De uitkomst van de toetsen en andere testen zijn ook onderwerp van gesprek in de kindgesprekken die we voeren met de leerlingen.

In de groepen 1 en 2 hebben we uiteraard nog geen proefwerken. Daar volgt de leerkracht de ontwikkeling van de kinderen met de Kijk!-registratie . Ook in deze groepen kijkt de leerkracht uiteraard naar de vervolgstappen en past het aanbod en de instructie aan de onderwijsbehoeften van het kind.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Vanaf schooljaar 2023-2024 verandert de eindtoets naar de doorstroomtoets. Hierdoor wordt beter duidelijk dat de leerling zich blijft ontwikkelen. Ook na het afnemen van de toets in groep 8. Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies. Leerlingen maken in de eerste 2 weken van februari de doorstroomtoets. Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets. Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies. Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich tegelijk, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school. Leerlingen die de overstap maken naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kunnen zich al eerder met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso. Er komt 1 week waarin leerlingen zich aanmelden voor de middelbare school. De Sint Bavoschool stelt elk jaar een advies op voor de leerlingen die van groep 8 naar het Voortgezet Onderwijs gaan waarbij de leerkrachten van de bovenbouw en de intern begeleider en directeur betrokken zijn. Dit advies leggen zij vast en delen dit met de ouders/verzorgers. Ook ouders/verzorgers kunnen hun eigen "wens" met betrekking tot het vervolgonderwijs kenbaar maken.
Na de doorstroomtoets zal de school bij een hogere score het advies heroverwegen. Bij een lagere score moet dit niet.

Hier ziet u onze adviezen die we meegeven met de kinderen voor het vervolgonderwijs. Wij willen er op wijzen dat hierin het voortgezet onderwijs een zelfstandige afweging kan maken. Ouders, basisschool en voortgezet onderwijs hebben hier wel overleg over als dat nodig is, maar uiteindelijk gaat de basisschool er niet over. De meeste scholen voor voortgezet onderwijs hebben geen brugklassen in alle mogelijke adviezen. Het voortgezet onderwijs in onze regio werkt vooral met gecombineerde brugklassen. Een leerling met een advies HAVO zal dus op één van de twee genoemde brugklassen terecht komen en niet in een brugklas HAVO omdat deze simpelweg niet bestaat in onze regio.
Soms halen we een percentage niet omdat we in de grensstreek ook te maken hebben met scholen in België. De niveaus lopen niet altijd gelijk en ook komt het voor dat deze scholen geen gegevens uitwisselen met ons. Als er staat dat bij een leerling het schooladvies "onbekend" is, heeft dit te maken met bijzondere omstandigheden die bij de schoolleiding bekend zijn.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen gebruiken wij de methode KiVa, deze methode is tevens een beproefd anti-pestprogramma. Wij benaderen de kinderen als individuen en maken bij hun ontwikkeling gebruik van hun nieuwsgierigheid, interesse en (onderwijs)behoefte.
Gedurende het gehele schooljaar besteden wij aandacht aan groepsvorming en saamhorigheid in iedere groep. Aan het begin van het schooljaar wordt extra aandacht besteed aan het vormen van de groep door gerichte activiteiten. Als de groepssamenstelling in de loop van het jaar verandert kan daardoor ook de groepsdynamiek veranderen. Ook dan zetten we extra activiteiten in. De leerkrachten laten voorbeeldgedrag zien.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Samen
  • Normen en waarden
  • Respect

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Zoals elke school in Nederland staan wij onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs. Hun rapporten over onze school kunt u hieronder vinden. In december 2019 is de inspectie voor het laatst op bezoek geweest en we kregen als school een compliment voor de vooruitgang die we geboekt hebben. Het oordeel van de inspectie was dat alles een ruime voldoende was. Met nog een paar kleine stappen, zag de inspectie mogelijkheden om te komen tot het oordeel "goed".

Terug naar boven