Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Hoewel wij als school gebruiken maken van de Parro-app vragen we ouders om hun kind telefonisch ziek te melden. De school is 's ochtends vanaf 8.00 uur telefonisch bereikbaar. Bij ziekte van uw kind vragen we u om dit voor schooltijd (8.45 uur) door te geven via het telefoonnummer van de school 0117 453148.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Vanaf vier jaar mogen kinderen naar de basisschool, vanaf 5 jaar zijn ze leerplichtig.
In de “Leerplichtwet” staat dat het de taak van de ouders is om ervoor te zorgen dat hun kind iedere dag naar school gaat. Een leerling mag nooit zó maar van school wegblijven. Wanneer extra verlof? Extra verlof wordt aangevraagd bij de directie van de school. Dit moet schriftelijk gedaan worden. Een formulier hiervoor is verkrijgbaar op school. Verlof voor extra vakantie buitenom schoolvakanties is wettelijk niet toegestaan. Het is niet zo dat men recht heeft op 10 dagen extra vakantieverlof per jaar.
Extra verlof mag alleen verleend worden: - wegens de specifieke aard van het beroep (bij de specifieke aard van het beroep kan bijvoorbeeld worden gedacht aan ouders die een restaurant of winkel hebben en min of meer afhankelijk zijn van het toerisme en daardoor niet tijdens de schoolvakanties op vakantie kunnen gaan. Of een ouder die als kok in dienst is. Bij de verlofaanvraag moet altijd een werkgeversverklaring overlegd worden met opgave van redengewichtige omstandigheden.
Goedkopere vakantie buiten het seizoen, een extra midweek of lang weekend vakantie, al jaren niet op vakantie geweest, meereizen met anderen, al een ander kind vrij of er van uitgaan dat er in de laatste schoolweek 'toch geen les meer wordt gegeven': dat zijn allemaal geen wettelijke redenen voor extra verlof. De directie is wettelijk verplicht om bij ongeoorloofd schoolverzuim de leerplichtambtenaar op de hoogte te brengen.